Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Науково-методичні матеріаи под менеджмент 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
845.82 Кб
Скачать

Семінарське заняття 6

Тема: Контроль за правильністю справляння платежів за ресурси

  1. Контроль податкових органів за обчисленням плати за користування надрами.

  2. Контроль податкових органів за обчисленням плати за землю.

  3. Особливості адміністрування збору за спеціальне використання води.

  4. Порядок справляння збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: плата за користування надрами, корисна копалина, мінеральна сировина, земельний податок, орендна плата за землю, нормативна грошова оцінка земельних ділянок, водокористувачі, підземні та поверхневі води, лісокористувачі,деревина.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • що слід розуміти під використанням надр для видобування корисних копалин;

  • порядок віднесення корисних копалин до корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення;

  • які корисні копалини підлягають під оподаткування платою за користування надрами та які корисні копалини не належать до об’єкта оподаткування;

  • порядок застосування коригуючи коефіцієнтів для обчислення ставок плати за користування надрами;

  • хто є платниками земельного податку;

  • що входить до бази оподаткування платою за землю;

  • які земельні ділянки не підлягають оподаткуванням земельним податком;

  • порядок обчислення збору за спеціальне використання води;

  • в залежності від чого застосовуються ставки збору за заготівлю деревини.

Практичні завдання

Практичне завдання 1. На основі даних для виконання задачі перевірити правильність заповнення Податкового розрахунку плати за землю Комунальним підприємством на 2011 рік.

Вихідні дані. Комунальному підприємству відповідно до рішення міської ради в постійне користування була надана земельна ділянка площею 0,2 га для будівництва адміністративної будівлі. На цю ділянку виданий Державний акт, який зареєстрований у земельному кадастрі 20.02.07р. Грошова оцінка ділянки згідно з даними земельного кадастру станом на 20.02.07 р. становить 287520 грн.

Практичне завдання 2. На основі даних для виконання задачі перевірити розрахунок плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин за 1 квартал 2011 р.

Вихідні дані. 01.11.06 р. підприємство “Грибник” отримало в користування вироблену гірничу виробку загальною площею 820 кв. м. і глибиною 22 м для вирощування грибів. Використовувана фактично площа виробки становить 500 кв. м. Базовий річний норматив плати згідно з Порядком №1682 – 0,08 грн. за 1 кв. м., величина нормативу з урахуванням індексу в 2010 р. – 0,12 грн. за 1 м2.

Практичне завдання 3. На основі даних для виконання задачі перевірити правильність обчислення підприємством “Динамо” орендної плати на 2011 рік згідно з даними поданої декларації.

Вихідні дані. Підприємство “Динамо” орендує дві земельні ділянки комунальної власності на території однієї міської ради, за якими укладено 2 окремих договори оренди землі. Сума річної орендної плати за першим договором становить 2700 грн., а за другим договором – 1980 грн., причому строк його дії минає 31 серпня 2011 р. Підприємство “Динамо” подало до органу податкової служби за місцем розташування ділянок узагальнену податкову декларацію орендної плати за 2011 р.