Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет заочн 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
183.3 Кб
Скачать

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

Місцеві фінанси

Методичні вказівки та завдання

для самостійної роботи з дисципліни

для студентів заочної форми навчання

спеціальності 7.050104 «Фінанси»

напрям 0501 «Економіка і підприємництво»

Алчевськ

ДонДТУ

2010

УДК: 336.717

Місцеві фінанси. Методичні вказівки та завдання для самостійної роботи з дисципліни для студентів заочної форми навчання спеціальності 7.050104 «Фінанси») напрям 0501 «Економіка і підприємництво» / Укл.: І.В.Жданова. – Алчевськ: ДонДТУ, 2010. – 20 с.

У методичних вказівках наведена робоча програма курсу «Місцеві фінанси», розподіл часу з дисципліни, дано перелік залікових питань, що охоплюють зміст робочої програми дисципліни.

.

Укладачі: І.В.Жданова, к.т.н., доц.

Рецензент І.П.Булєєв, д.е.н., проф.

Відповідальний за випуск Н.В.Акмаєва, к.е.н., доц.

Відповідальний редактор І.В.Жданова, к.т.н., доц.

ЗМІСТ

Вступ

4

1 Програма з дисципліни "Місцеві фінанси"

5

2 Розподіл часу з дисципліни

10

3 Вказівки до самостійної роботи з дисципліни

11

4 Перелік залікових питань, що охоплюють зміст робочої програми дисципліни

12

5 Рекомендована література

18

5.1 Нормативна література

18

5.2 Спеціальна література

19

ВСТУП

Після набуття Україною суверенітету розпочався процес становлення національної фінансової системи. Важливою складовою цього процесу є відродження місцевих фінансів як об’єктивної економічної реальності, властивої фінансовим системам усіх сучасних цивілізованих держав, що пов’язано з радикальною зміною концепції державної влади, відмовою від радянської моделі й переходом до організації влади на основі поділу її на законодавчу, виконавчу і судову. Це також викликано початком становлення в державі інституту місцевого самоврядування, процесами розмежування функцій та завдань публічної влади по вертикалі між її центральним, регіональним і місцевим рівнями.

Місцеві фінанси є складною системою, що має у своїй структурі ряд взаємопов'язаних елементів. Вони є систе­мою формування розподілу й використання місцевими органами влади грошових та інших фінансових ресурсів для виконання покладених на них функцій і завдань як власних, так і делегованих центральною владою. Місцеві фінанси як взаємопов'язана система включають такі струк­турні елементи: видатки, доходи, способи формування до­ходів, фінансові інститути системи, суб'єкти й об'єкти сис­теми, відносини між суб'єктами системи і між системою та іншими ланками фінансів держави в цілому. Ключо­вим елементом місцевих фінансів є видатки, які відобра­жають функції та завдання, що покладаються на місцеву владу.

Місцеві фінанси як галузь фінансової науки - це система знань: про місцеві інтереси і розподіл функцій та завдань центральних, місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування у сфері надання державних і громадських послуг; про роль місцевих фінансів в еко­номічній системі держави як інструментів перерозподілу ВВП, комунального (муніципального) регулювання соціаль­но-економічного розвитку, надання громадських послуг, за­безпечення економічного зростання та фіскальних функцій; про роль і функції територіальної громади як носія місце­вого самоврядування, суб'єкта економічної й фінансової діяльності та низової адміністративно-територіальної оди­ниці, що в межах власних повноважень забезпечує реалі­зацію основних соціально-економічних потреб її членів і, відповідно, є стабілізатором соціально-економічного ладу; про фінансову автономію територіальних громад та показ­ники її кількісного виміру; про систему місцевих фінан­сових інститутів; про внутрішні міжурядові фінансові відносини; про основи державної регіональної фінансової політики і фінансове вирівнювання, систему управління місцевими фінансами.

1 Програма

з дисципліни "Місцеві фінанси"

для студентів заочної форми навчання

спеціальності 7.050104 „Фінанси”

напрям 0501 „Економіка і підприємництво”

Програму нормативної дисципліни "Місцеві фінанси" складено відповідно до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою спеціаліста з напрямку підготовки фахівців за спеціальністю 7.050104 „Фінанси”. Вона охоплює всі змістові модулі, визначені анотацією для мінімальної кількості годин, згідно зі стандартом.

Мета дисципліни: вивчення засад організації місцевих фінансів, їх складу та основ управління виходячи із розмежування функцій і повноважень державних та місцевих органів влади і управління, надання знань про сутність і роль місцевих фінансів у економічному і соціальному розвитку адміністративно-територіальних утворень та механізм її функціонування.

Завдання дисципліни: формування теоретичних знань та вироблення практичних навичок у сфері формування та використання фінансових ресурсів місцевих органів влади і підприємств місцевого господарства, визначення суті і значення місцевих фінансів, засад їхнього функціонування як одного з дійових важелів економічної політики місцевих органів самоврядування; набуття вмінь аналізувати використання доходів органів місцевого самоврядування.

Предметом вивчення дисципліни "Місцеві фінанси" є фінансові відносини, що виникають на різних рівнях адміністративно-територіальних утворень у процесі формування та використання фінансових ресурсів на різних рівнях адміністративно-теріториального поділу.

Програма дисципліни " Місцеві фінанси " складається з таких розділів:

  1. Зміст дисципліни.

  2. Список рекомендованої літератури.

  3. Розподіл часу з дисципліни.

Зміст дисципліні розкривається в темах:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]