Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет заочн 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
183.3 Кб
Скачать

Тема 1. Сутність, складові та засади організації місцевих фінансів

Вчення про місцеві фінанси. Формування науки про місцеві фінанси. Сутність місцевих фінансів та причини появи їх. Місцеві фінанси як система. Місцеві фінанси в економічній системі держави. Функції місцевих фінансів. Місцеві фінанси як інструмент перерозподілу ВВП. Місцеві фінанси як фіскальний інструмент. Місцеві фінанси як інструмент фінансування громадських послуг. Місцеві фінанси як інструмент економічного зростання. Складові місцевих фінансів. Засади організації місцевих фінансів. Територіальна громада як суб’єкт економічної та фінансової діяльності. Поняття територіальний колектив та його роль. Функції територіальної громади, її роль і правовий статус.

Тема 2. Фінансова політика місцевих органів влади

Цілі та завдання фінансової політики місцевих органів влади. Поняття фінансової політики місцевих органів влади. Цілі державної регіональної фінансової політики. Завдання державної регіональної фінансової політики. Регіональна фінансова політика у зарубіжних країнах. Організація фінансів на територіях із спеціальним економічним статусом.

Тема 3. Місцеві бюджети як основа фінансової бази місцевих органів влади

Основи бюджетної системи України. Роль місцевих бюджетів у фінансовій системі держави. Загальна організація та управління виконанням відповідного місце­вого бюджету. Координація діяльності учасників бюджетного процесу. Стимулювання діяльності та інституційний розвиток. Правові основи виконання місцевих бюджетів. Бюджетний процес. Економічний і політичний вплив на бюджет органу місцевого само­врядування. Реформа адміністративно-територіального устрою в Україні та її вплив на виконання бюджетної політики. Розвиток місцевого самоврядування в контексті здійснення політики європейської інтеграції України.

Тема 4. Формування доходної бази місцевих бюджетів

Доходи місцевих бюджетів як фінансова основа місцевого самоврядування. Доходи місцевих бюджетів як економічна категорія. Особливості формування доходів місцевих бюджетів. Законодавча база формування доходів місцевих бюджетів. Доходи, що враховуються за умови визначення обсягу міжбюджетних трансфертів. Доходи, що не враховуються за умови визначення обсягу міжбюджетних трансфертів. Нормативи зарахування загальнодержавних податків за видами місцевих бюджетів.

Тема 5. Система видатків місцевих бюджетів

Законодавча база формування видатків місцевих бюджетів. Критерії розмежування видатків між місцевими бюджетами. Видатки, пов’язані з виконанням власних повноважень місцевого самоврядування. Видатки, пов’язані з виконанням делегованих законом повноважень органів виконавчої влади. Видатки, що визначаються функціями держави та можуть бути передані на виконання місцевому самоврядуванню з метою найбільш ефективного їх використання. Видатки, які спрямовані на реалізацію повноважень місцевого самоврядування, що мають місцевий характер.

Тема 6. Фінансове вирівнювання та бюджетне регулювання

Цілі та завдання державної регіональної фінансової політики. Поняття державної регіональної фінансової політики. Цілі державної регіональної фінансової політики. Завдання державної регіональної фінансової політики. Регіональна фінансова політика у зарубіжних країнах. Організація фінансів на територіях із спеціальним економічним статусом. Вертикальні та горизонтальні фіскальні дисбаланси й об’єктивна необхідність фінансового вирівнювання. Поняття вертикального та горизонтального фіскального дисбалансу і фінансове вирівнювання. Фіскальні дисбаланси в Україні. Об’єктивна необхідність фінансового вирівнювання. Форми та методи фінансового вирівнювання. Правові засади й організація бюджетного вирівнювання в Україні. Проблеми створення системи фінансового вирівнювання в Україні.

Проблеми розмежування функцій і завдань центральних і місцевих органів влади та їхнього партнерства у сфері надання державних і громадських послуг. Інструменти організації міжбюджетних взаємовідносин. Інструменти міжбюджетних відносин. Міжбюджетні відносини в зарубіжних країнах. Проблеми вдосконалення міжбюджетних відносин в Україні. Бюджетні трансферти. Поняття бюджетних трансфертів та їхнє правове регулювання. Зарубіжний досвід використання бюджетних трансфертів. Проблеми вдосконалення системи трансфертів в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]