Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий- економіка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
156.29 Кб
Скачать
  1. Згідно діючих норм амортизації по галузі розраховуємо суму амортизації за формулою:

  1. Визначаємо суму амортизації на сезон:

  1. Загальна сума амортизації на сезон по ОВФ розкривної дільниці становить:

Азаг.сезонне=123433+40250=163683грн.

2.6 Розрахунок витрат на електроенергію

Керівництво енергетичним господарством за значних обсягів споживання енергії здійснює головний енергетик підприємства. Безпосереднє виконання функції енергозабезпечення виробництва покладається на відділ головного енергетика, енергоцех і відповідні лабораторії. На невеликих підприємствах енергетичне господарство підпорядковується головному механіку.

В основу організації енергогосподарства покладаються розрахунки планового і звітного енергетичного балансів підприємства. Розробка планового і енергетичного балансу здійснюється з метою: по-перше, визначення потреби в паливі та енергії з урахуванням допустимих втрат у внутрішніх мережах; по-друге, обґрунтування способів забезпечення цих потреб за рахунок виробництва енергії власними генеруючи ми установками, проектування оптимальних режимів їхньої роботи, одержання енергії зі сторони, використання вторинних енергоресурсів.

Звітний енергетичний баланс використовується для аналізу фактичного стану енергозабезпечення підприємства і контролю використання енергоресурсів. Він також служить вихідною базою для розробки стратегічних та оперативних заходів для об’єктивно необхідної економії паливно-енергетичних ресурсів.

Розрахунок витрат і вартості електроенергії

Назва обладнання

Кількість

Встановлена

потужність двигуна, кВт

Коефіцієнт

Число роботи агрегату в сезон

Сезонний розхід електроенергії

В-сть 1 кВт/год підприємства, грн

Вартість електроенергії всього, грн

Одного агрегата

всіх

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Екскаватор ЕКГ-5

1

250

250

0,7

1104

193200

0,6

115920

таблиця 8

  1. Визначити число роботи агрегату на сезон

ФРЧ = 138 * 8 = 1104 год.

  1. Визначити сезонний розхід електроенергії

250 * 0,7 * 1104 = 193200 кВт/год.

  1. Визначити вартість електроенергії всього в гривнях

193200 * 0,6 = 115920 грн.

2.8 Розрахунок матеріальних витрат.

У своїй діяльності підприємство використовує різноманітні матеріально-технічні ресурси (сировину, матеріали, паливо, енергію, комплектуючі вироби тощо). Вони в процесі виробництва пере­творюються на продукцію (послуги) і підлягають постійному по­повненню. Для цього організується матеріально-технічне забезпе­чення, яке включає: визначення потреби в матеріально-технічних ресурсах, пошук і купівлю ресурсів, організацію доставки, збері­гання й видачі окремим споживачам на підприємстві. Постачання матеріально-технічних ресурсів має бути своєчасним, комплектним і з мінімальними витратами. Виконує цю роботу відділ матеріаль­но-технічного постачання.

Матеріально-технічні ресурси підприємство купує на ринку, де продавцями і постачальниками є безпосередньо підприємства виробники або організації-посередники. Купівля матеріально-техні­чних ресурсів безпосередньо у виробників, тобто організація по­стачання за прямими зв'язками, має ті переваги, що вона забезпе­чує можливість оперативного врахування спеціальних вимог по­купця до продукції, конкретних побажань щодо її складу, конст­рукції, оформлення, планування тощо. За прямими зв'язками по­ставляються передусім ті матеріально-технічні ресурси, які потрібні постійно та у великій кількості, а також вироби за індивідуальни­ми замовленнями й складне устаткування.

Проте вся номенклату­ра матеріально-технічних ресурсів, потрібних у виробництві, яка сягає іноді десятків тисяч найменувань і типорозмірів, не може поставлятися за прямими зв'язками. Ті ресурси, які потрібні в не­великій кількості, періодично або нерегулярно, економніше буває купувати в посередників — оптових фірм і магазинів. Вони комп­лектують певний асортимент товарів для продажу і територіально розміщуються неподалік від підприємств та організацій споживачів.