Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий- економіка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
156.29 Кб
Скачать

Графік виходів

таблиця 2

зміна

Лютий

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

1

А

А

А

А

А

В

В

Б

Б

Б

Б

Б

В

В

С

С

С

С

С

2

Б

Б

Б

Б

Б

В

В

С

С

С

С

С

В

В

А

А

А

А

А

3

С

С

С

С

С

В

В

А

А

А

А

А

В

В

Б

Б

Б

Б

Б

Лютий

20

21

22

23

24

25

26

27

28

В

В

А

А

А

А

А

В

В

В

В

Б

Б

Б

Б

Б

В

В

В

В

С

С

С

С

С

В

В

1.4 Форми організації праці на дільниці транспортних робіт кар’єру.

Для ефективного ведення гірничих робіт потрібно використовувати останні досягнення форми і методи ведення гірничих робіт. Раціональна форма організації праці є така яка основна на останніх досягненнях і передумову досвіду, дозволяє найкращим чином з’єднувати техніку і людей в єдиний технологічний процес, забезпечує ефективне використання матеріальних і трудових ресурсів. Один з найбільш дійових методів раціональної організації праці є метод розділення і кооперування.

Під розподіленням праці розуміють зумовлену якість різних видів діяльності людини в процесі сумісної праці. Розрізняють наступні види розділення праці: функціональне, технологічне, професійне і класифікаційне.

Під кооперуванням праці розуміють максимальне пов’язування в роботі окремих виконавців чи груп.

Розділення і кооперування праці находяться в тісному зв’язку з розвитком техніки і технології добутку корисної копалини. По механізації і автоматизації праці стає можливе впровадження таких прогресивних форм кооперування праці, як сумісні функції і професійні, розширення форм обслуговування, багатократне обслуговування. Це дозволяє підвищити продуктивність праці і більш повно використовувати робочий час.

На робочих місцях приймають наступні форми організації праці: індивідуальну і колективну.

При індивідуальній формі кожен робочий або декілька робочих виконують своє завдання. Замір виконання роботи також виконують індивідуально і розміри заробітної плати залежать від результатів тільки своєї праці. Ця форма організації праці отримала поширення в механічних майстернях і станкових роботах.

При колективній формі група виконує виробничу задачу і несе загальну відповідальність за виконання роботи. Одним з найважливіших питань колективної організації і оплати є визначення оптимального складу, бригади. Бригадна форма праці буде ефективна у тому випадку коли на її виконання стільки робочих скільки дійсно необхідно.

Спеціалізована бригада об’єднує як правило робочих однієї професії зайнятих на виконання однорідних технологічних робіт. Членами такої бригади можуть встановлюватись однакові або різні тарифні розряди в залежності від складності робіт і рівня кваліфікації робочого. Замір виконання роботи проводиться індивідуально або бригади в цілому.

Під робочим місцем розуміють частину виробничої площі, закріпленої за робочим чи бригадою обладнанням і оснащені всім необхідним для виконання виробничого процесу.

Рівень організації праці на робочому місці в значній степені впливає на його продуктивність праці і кар’єра в цілому. Основною задачею організації праці на робочому місці є: виявлення раціональних принципів і методів праці, вибір більш економічних прийомів і умов праці.

Планування робочого місця повинно відповідати умовам забезпечення виконання виробничих задач з мінімальними затратами робочого часу і ефективного використання обладнання. При організації робочих місць користуються типовими проективними рішеннями. Ефективним засобом підвищення організації праці і обслуговування робочих місць є атестація робочих місць.

В ході проведення атестації робочого місця визначається степінь озброєності праці робочих, якісного рівня використання техніки і технології, організація і соціальна характеристика робочого місця. При атестації робочого місця дається оцінка робочого з точки зору професійної придатності, відповідно до вимог виробничого процесу соціальної і трудової активності.

В результаті атестації отримується реальна картинка соціальної організації праці і обслуговування робочого місця, виявляють резерви для їх покращення. Ці резерви повинні використовуватись при складанні річного плану економічного і соціального розвитку, програми конкретних організаційно – технічних заходів по раціоналізації удосконалення організації виробництва праці для відкритих гірничих робіт.