Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.02.11р.мет.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
569.86 Кб
Скачать

3.1. Нормативи написання магістерської роботи

Загальні вимоги до написання магістерських робіт такі самі, як й до дипломних, але мають певні особливості, на які далі буде вказано.

До магістерських робіт пред’являються наступні вимоги.

Магістерська робота повинна носити творчий характер, подаючи со­бою оснований на узагальненні керівної і спеціальної літератури, систематично викладений матеріал з обраної теми. Творчий характер роботи полягає передусім в вмілій систематизації і викладенні матеріалу. Це – творчість пізнання, творчість засвоєння, що є першою сходинкою до творчої роботи по узагальненню, наприклад, юридичної практики.

При виконанні магістерської роботи студент творчо підходить до складання плану, зміни або доповнення його в процесі роботи після консультації з керівником. Однак при розробці плану повинні включатися тільки ті питання, що не виходять за межі теми. Питання теми чітко розрізняються по тексту.

Робота повинна бути грамотно виконана, акуратно оформлена, пронумерована, мати титульний лист, план, поля для нотаток рецензента і в кінці роботи список фактично використаної літератури.

Процес виконання роботи складається з двох етапів: попередня підготовка і безпосереднє виконання роботи.

Починаючи підготовку роботи, магістр, передусім, обирає тему, визначає основні питання плану. Підбір літератури, її вивчення і конспектування в період підготовки роботи не відрізняється від роботи над книгою в процесі вивчення програмного матеріалу. Магістр, однак, повинен пам'ятати, що особливу увагу слід приділити тим положенням з джерел, що вивчаються, що відносяться до теми роботи. Зміст роботи в значній мірі залежить від ступеню продума­ності і систематичності плану, бо будь-який план зумовлює розташування, взаємний зв'язок і порядок викладення окремих положень роботи. Плани бувають прості і складні. Відмінність полягає в тому, що простий план складається з питань, що є заголовками окремих розділів роботи, а складний план припускає підпитання, підпункти, що підпорядковані основному питанню.

Безпосереднє виконання роботи – це глибоке, всебічне і послідовне викладення питань теми згідно прийнятому плану. До безпосереднього виконання роботи можна приступати лише тоді, коли повністю визначена не тільки тема роботи, але ясно і чітко подаються її основні розділи і положення, обґрунтування цих поло­жень, опрацьовані і законспектовані джерела, що рекомендувалися, підібраний ілюструючий матеріал (приклад, факти, практика і т.д.).

Викладаючи матеріал теми в магістерській роботі, магістру слід звернути увагу не тільки на зміст питань, що освітлюються, але і на стиль і грамотність роботи. Для того, щоб добитися ясного і стилістично правильного викладення матеріалу, доцільно прочитати роботу вголос.

Виконана робота здається на кафедру для рецензування. На основі отриманої рецензії магістр готується до захисту магістерської роботи, звертаючи особливу увагу на заповнення своїх знань в тій частині, що викликала зауваження наукового керівника. Захист магістерської роботи проводитися перед державною екзаменаційною комісією.

Магістерська робота має такі нормативи:

  1. обсяг роботи повинен бути 110 - 110 друкованих сторінок на аркушах формату “А4”.

  2. опрацьованої літератури – не менш, ніж 75-100 найменувань.

  3. мова роботи – українська.

Робота магістра повинна містити(точно у вказаній послідовності):

  1. титульна сторінка.

  2. реферат (бібліографічний) – додаток 4.

  3. резюме іноземною мовою – додаток 4.

  4. зміст роботи з зазначенням сторінок.

  5. вступ (про особливості складання вступу дивитесь розділ 2.3 посібника).

  6. основна частина – складається з розділів та підпунктів, згідно змісту роботи.

  7. висновки – короткий підсумок всієї роботи (про особливості складання висновків див. розділ 2.3 посібника).

  8. список використаних джерел.

  9. додатки, якщо є – схеми, малюнки, таблиці, графіки, тощо.

Робота повинна бути переплетена у тверду палітурку.

До роботи додають відгук наукового керівника та рецензію рецензента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]