Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.02.11р.мет.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
569.86 Кб
Скачать

3.4. Порядок захисту магістерської роботи

Виконану та оформлену згідно з вимогами магістерську ро­боту студент подає на розгляд науковому керівнику, який пише відгук на неї, де відображує її теоретичний рівень, глибину про­ведених досліджень, доцільність рекомендацій, їх обґрунтованість, відмічає елементи новизни та підготовленість студента до самостійної роботи за фахом.

Магістерська робота разом з відгуком керівника (демонст­раційними таблицями, схемами тощо) за місяць до захисту подається студентом на кафедру для проходження попереднього захисту, тут вирішується питання про допу­щення роботи до захисту. За поданням кафедри декан затверджує зовнішнього рецензента дипломної роботи із числа високок­валіфікованих спеціалістів. На вимогу рецензента студент зобов’язаний подати необхідні пояснення стосовно усіх питань магістерської роботи.

Рецензія на магістерську роботу, підписана рецензентом, подається до роботи не пізніше ніж за 7 днів до захисту. В ній визначаються відповідність змісту роботи обраній темі, повнота вирішення поставлених пи­тань, наявність матеріалів власних спостережень, реальність і практична цінність роз­роблених заходів тощо. Наприкінці рецензії ставиться загальна оцінка роботи – "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно".

Захист магістерської роботи здійснюється студентом перед Державною екзаме­наційною комісією (ДЕК) на відкритому засіданні. Тези доповіді студент готує заздалегідь. Доповідь по­винна бути тривалою (10-15 хвилин) і змістовною. У доповіді студенту слід розкрити актуальність обраної теми, дати характеристику об’єкта і предмета дослідження та доповісти про отримані результати, основні висновки і пропозиції, які він сформував під час дослідження обраної теми. Під час доповіді необхідно звертати увагу членів комісії на демонстраційний матеріал, коротко пояснюючи його зміст, і на пропозиції, які подані у магістерській роботи.

Після доповіді студент відповідає на питання членів ДЕК та присутніх на захисті. Далі зачитуються відгуки керівника і зовнішнього рецензента. Наприкінці студенту надається слово для відповіді на зауваження керівника і рецензента роботи.

Після закритого засідання Державної екзаменаційної комісії голова ДЕК оголошує результати захисту дипломних робіт, які не підлягають оскарженню. Студенти, які не виконали магістерської роботи у встановлений термін або за результатами захисту одержали незадовільну оцінку, відраховуються з університету з правом повторного захисту дипломної роботи на наступний рік.

Розділ іv. Оформлення посилань, списку використаної літератури та джерел, додатків у дипломній роботі за окр спеціаліста/магістра

При написанні магістерської роботи студент повинен робити посилання, якщо цитує певне інформаційне джерело, наводить приклади у доказ своїх тверджень, тощо. Поси­лання на авторитетні джерела підвищують науковий рівень роботи студента, надають дослідженню статусу обґрунтованого та всебічно проаналізованого.

Посилання на першоджерела можна робити при використанні квадратних дужок, в яких позначається порядковий номер у списку використаних джерел та літератури та відповідна стаття нормативного акту або сторінка з книги, з якої взято інформацію. Наприклад: [2, ст.173], де 2 – порядковий номер у списку, а ст. 173 – стаття кодексу або закону, на який дається посилання; [10, с.17], де 10 – порядковий номер у списку, а с. 17 – сторінка, де знаходиться в даній роботі матеріал, на який дається посилання.

Увага! Порядок оформлення студентом посилань за наведеним прикладом повинно бути чітко дотримано згідно прикладу (саме такі “квадратні ” дужки, саме в такій послідовності повинні бути вказані номера, проставлені коми та відступи).

Список літературних джерел у дипломній роботі за ОКР спеціаліста/магістра розміщують в кінці роботи і він повинен становити 75-100 найменувань.

Перелік літератури, безпосередньо використаної під час написання роботи і на яку є посилання у тексті, повинен складатися за алфавітом і містити: прізвища, ініціали авторів, повні назви книжок чи статей, місце видання, видавництво, рік видання, сторінки – загальна кількість сторінок підручника чи монографії (624 с.) або інтервал сторінок – для окремих статей (с. 142-152).

У списку, щоб підкреслити новизну роботи, обов’язково повинні міститися нові джерела та література (мінімум 10-15 позицій) – за поточний рік, в якому виконується робота. Зразок оформлення списку використаних джерел дивись в Додатку № 6

Загальні правила оформлення таблиць, малюнків і додатків (додаток 8) є такими. Так, таблиці повинні бути уніфікованими, а цифрова інформація - достовірною. Кожна таблиця повинна мати заголовок, який відтворює її зміст. Заголовки розміщують над таблицею. Всі таблиці нумеруються. Праворуч над зоговоловком з великої літери пишуть слово "Таблиця" та вказують її порядковий номер. Знак "№" перед цифрою не ставиться. Всі таблиці слід нумерувати наскрізно.

Вертикальні графи нумерують у тих випадках, коли в тексті на них є посилання або якщо таблицю частково переносять на наступну сторінку, а також при виконанні розра­хунків за даними, які розміщені в різних графах. Назви граф пишуть з великої літери, а підзаголовки, якщо вони граматично пов"язані з назвою, - з малої, в інших випадках – з великої. Графу "№" в таблицю не включають. Якщо таблицю переносять на іншу сторінку, то пишуть: "Продов­ження таблиці". Таблицю розміщують після першого поси­лання на неї в тексті, вказуючи її номер і слово "таблиця" в скороченому ви­гляді. Таблиця повинна бути розміщена уздовж сторінки або впопе­рек з відповідним повтором її за го­динниковою стрілкою. Знизу її закривати не слід.

Кількість ілюстрацій, які розміщуються у дипломних робо­тах,визначається їх змістом і повинна бути достатньою для того, щоб надати тексту роботи ясності та кон­кретності. Всі ілюстрації (фотографії, схеми, креслення, діаграми тощо ) називають ма­люн­ками і нумерують послідовно. Номер і назву малюнка пишуть під графічними зобра­женнями. Всі ілюстративні матеріали розміщують одразу ж після посилання на них.

У додатках до дипломної роботи слід включати допоміжні ма­теріали (проміжні мате­матичні розрахунки, таблиці допоміжних цифрових даних, ілюстрації допоміжного харак­теру, схеми тощо ). Кожний додаток починають з нової сторінки. У правому верхньому куті пишуть слово "Додаток". Він повинен мати тематичний заговолок. Якщо у дипломній роботі є два або більше додатків, їх послідовно нумерують арабськими цифрами (без знаку "№"). На­приклад, "Додаток 1". Нумерація сторінок в додатках здійснюється в межах од­ного додатка. Крім того, на другій та подальших сторінках додатка потрібно у верхньому куті праворуч вказати "Продовження додатка…" Посилання на додатки в текстовій час­тині роботи є обов’язковим.

Для ілюстрації основних положень дипломної роботи студент готує відповідні де­монстраційні таблиці, схеми, діаграми, графіки тощо. Їх виконують на креслярському па­пері (2 аркушах) або пода­ють їх ксерокопії (у 4 примірниках кожний для членів Державної ек­заменаційної комісії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]