Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інстр.-метод.мат-ли до практ. Word.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
93.57 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо вивчення особистості учня і складання його психолого-педагогічної характеристики

1. Для вивчення особистості учня необхідно використати методи психолого-педагогічного дослідження. Спочатку використовуються методи збору первинних даних (спостереження, форми опитування (анкетування, інтерв’ю, бесіда), тестування, соціометрія, аналіз шкільної документації, експертні оцінки (узагальнення незалежних характеристик), аналіз результатів діяльності учня). Отримані дані обробляють за допомогою методів вторинної обробки даних (математичні методи і методи якісного аналізу).

  1. Бажано перед початком роботи по вивченню особливостей учня і складання його характеристики повторити необхідний матеріал з курсів психології , педагогіки, методики виховної роботи. Доцільним є складання для себе психолого-педагогічного словника зазначених у схемі характеристики термінів.

  2. Для збору інформації про учня студент-практикант повинен використати не менше 5 методик (по одній із кожного розділу схеми характеристики). При цьому студент самостійно вибирає, який параметр він буде досліджувати за допомогою пиходіагностичного інструментарію (наприклад, методика EPI Г.Айзенка для визначення переважаючого типу темпераменту). Щодо вивчення інших параметрів особистості учня з цього розділу ( наприклад, особливості характеру, здібностей) використовуються методи педагогічного спостереження, опитування, експертних оцінок та ін. Обов’язковим є посилання на використані методики. Усі результати обстеження учня подаються до характеристики у вигляді додатків.

  3. При виборі психодіагностичних методик студент-практикант може використовувати відповідні посібники (практикуми із загальної, вікової та педагогічної психології, збірники психологічних тестів і т.д.). Перелік навчальних посібників додається. Деякі методики, що можуть бути використані студентами-практикантами, подані у додатках..

  4. Обов’язковим є використання методу соціометрії для визначення соціометричного статусу учня та його позитивного та від’ємного індексів, що є необхідною умовою характеристики особливостей соціальної взаємодії учня у класі. Методика соціометричного дослідження подана у додатку № 4 .

  5. Бажано скласти характеристику учня до кінця практики, щоб обговорити її з класним керівником та керівником практики від кафедри педагогіки, після чого внести необхідні корективи у текст, і лише після цього подавати її на кафедру педагогіки для оцінювання.

Психолого-педагогічний аналіз уроку, який відвідується

  1. Під час відвідування уроку необхідно фіксувати його етапи, зміст роботи вчителя і учнів, психолого-педагогічні спостереження у формі запропонованої нижче таблиці.

  2. Після відвідування уроку складається його повний письмовий аналіз згідно поданих нижче опорних питань для проведення психолого-педагогічного аналізу уроку.

  3. На перевірку методисту подаються обидві частини психолого-педагогічного аналізу уроку (табличний і повний).

Дата____________________________Клас______________________________ П.І.П. вчителя (студента-практиканта) ________________________________

Предмет___________________________________________________________

Кількість учнів за списком______, присутні________________

Час уроку

Етапи уроку

Зміст (хід) уроку

Психолого-педагогічні спостереження, висновки, зауваження