Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access для економ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

1.3 Контрольні питання

  1. Визначте основні поняття: база даних, таблиця, поле, запис.

  2. Індекси, типи зв’язків між таблицями.

  3. Поняття цілісності даних. Як працює контроль цілісності даних в Access?

  4. Типи полів і властивості полів.

  5. Використання умов на значення полів. Оператори BETWEEN, LIKE та IN.

  6. Сортування даних.

  7. Створення і застосування фільтрів.

1.4 Індивідуальні завдання

Створити таблиці бази даних для свого варіанту в Access:

  • задати структуру таблиць та підписи полів на українській або російській мові.;

  • використати Мастер подстановок там, де це можливо;

  • визначити ключові поля;

  • встановити зв’язки між таблицями;

  • там, де потрібно, використовувати маски для введення даних;

  • заповнити таблиці узгодженими даними. Кількість записів у головній таблиці повинна бути не менш, ніж 5, а в зв’язаних – не менш, ніж 10. Встановити зв’язок між таблицями, здійснити контроль цілісності даних.

Варіант 1

Фірма – постачальник добрив працює з певними замовниками. Фірма надає такі пільги: за замовлення у розмірі від 50 тон до 100 тон включно – сплачується 90% вартості, від 100 до 200 тон – 85%, за 200 тон та більше – 83%. Для реєстрації замовлень, збереження інформації про замовників, про асортимент добрив та обробки цієї інформації необхідно розробити базу даних Постачання добрив, яка склада­ється з трьох таблиць.

Добрива”.

Поля: назва добрива; код добрива; виробник; норма використання на один гектар; вартість однієї тони; дата виготовлення; термін збері­гання в місяцях.

Господарства”.

Поля: код замовника; назва господарства – замовника; область; теле­фон; прізвище голови господарства.

Замовлення”.

Поля: код замовлення; код замовника; дата замовлення; код добрива; категорія пільг; площа для обробки; дата постачання. Поле категорія пільг на етапі створення таблиці вільне і заповнюється значеннями за допомогою запиту.

Варіант 2

Фірма надає транспортні послуги. Вона використовує різні види транспорту. При реєстрації замовлення фіксуються дані про замов­ників та вимоги до перевезення. На перевезення існують такі пільги:

для перевезень на відстань від 100 до 499 км – знижка на 5%;

для перевезень на відстань від 500 до 999 км – 10%;

для перевезень на відстань більше 1000 км – 15%.

Для зберігання та обробки цієї інформації розробити базу даних ”Перевезення”, що містить три таблиці.

Транспорт”.

Поля: код транспортного засобу; його назва; вартість т/км; максималь­ний об’єм ван­тажу; максимальна маса вантажу.

Замовники”.

Поля: код замовника, назва або прізвище замовника, адреса, телефон, розрахунковий рахунок.

Замовлення на перевезення”.

Поля: номер замовлення; дата перевезення; відстань; маса вантажу; об’єм ван­тажу; код транспортного засобу; код замовника.

Варіант 3

Туристична фірма розміщує гостей міста у готелях. Фірма надає пільги для гостей з дітьми. При поселені їх у двох або трьохмісних номерах сплачується 80% від вартості проживання. Для отримання та обробки інформації про вільні місця у готелях міста та їх мешканцях розробити базу даних “Готелі міста” з трьох таблиць.

Готелі”.

Поля: назва готелю; код готелю; рівень сервісу (вибір із списку від 1 до 5 зірок); адреса; район міста; кількість номерів люкс; кількість одномісних номерів; кількість двомісних номерів; кількість трьохміс­них номерів; вартість проживання у номері люкс; вартість проживання в одномісних номерах; вартість проживання у двомісних номерах; вартість проживання у трьохмісних номерах.

Гості міста”.

Поля: код гостя; прізвище, ім’я та по батькові гостя; країна постійного проживання; з дітьми чи ні.

Замовлення”.

Поля: код замовлення; код гостя; код готелю; тип номеру; дата посе­лення; кількість діб.

Варіант 4

Для обслуговування потреб будівельного майданчика розробити базу даних “Будівництво”, що складається з трьох таблиць. Таблиця “Матеріали” містить дані про всі ті будівельні матеріали, які можуть бути поставлені на майданчик. Необхідно передбачити, що матеріали можуть мати однакові назви, але різні коди, тому що відрізняються по інших атрибутах, а різні виробники можуть встановлювати різні ціни.

Матеріали”.

Поля: код матеріалу; назва матеріалу; марка; виробник; код постачаль­ника; одиниця виміру; вартість одиниці; мінімальна партія.

Постачальники”.

Поля: код постачальника; назва постачальника; адреса; телефон; прі­звище начальника.

Замовлення”.

Поля: код замовлення; дата замовлення; код матеріалу; замовлена кількість; дата постачання.

Варіант 5

Для ведення підрахунків оплат за використану електроенергію споживачами розробити базу даних “Сплати за електроенергію ”, що містить три таблиці. Таблиця “ Пільги” відображає відсотки пільг, які надаються при сплаті споживачам деяких категорій (ветерани ВВВ, інваліди, чорнобильці та т. і.).

Таблиця “Платежі” – це журнал оплат споживачів протягом року. Будемо вважати, що на початку кожного року підсумовуються внесені платежі за рік, робиться перерахунок, і сума заборгованості вноситься до таблиці “Споживачі”.

Пільги”.

Поля: код пільг; назва пільгової категорії; відсоток сплати.

Споживачі”.

Поля: код споживача; прізвище, ім’я та по батькові; розрахунковий рахунок; код пільг; грошова заборгованість за попередній рік.

Платежі”.

Поля: код споживача; дата платежу; попередній показник лічильника; останній показник лічильника; внесена сума.

Вартість 1 Квт/год визначити самостійно. Поле внесена сума на етапі створення таблиці вільне і заповнюється за допомогою запиту.

Варіант 6

Міський молокозавод виконує замовлення магазинів на поста­чання своєї продукції. Для реєстрації замовлень, збереження інформа­ції про замовників, про асортимент продукції, що виробляється, та ор­ганізації поставок необхідно розробити базу даних “Молокозавод”, яка складається з трьох таблиць.

Продукція”.

Поля: код продукції; назва продукції; жирність; виробник; вартість одиниці продукції; мінімальна партія; термін зберігання в днях.

Магазини”.

Поля: код магазина – замовника; назва магазину; адреса; телефон; прізвище директора магазину.

Замовлення магазинів”.

Поля: код замовлення; дата замовлення; код магазина – замовника; код продукції; обсяг замовленої партії.

Варіант 7

Автомобільний завод випускає різні моделі автомобілів. Для за­безпечення потреб складального цеху автозаводу розробити базу да­них “Автозавод”, яка містить три таблиці.

Таблиця “Вузли” містить дані про вузли автомобілю, що постав­ляються на завод. Необхідно передбачити, що вузли можуть мати од­накові назви, але відрізняться по інших атрибутах.

Постачальники”.

Поля: код постачальника; назва постачальника; адреса; телефон; прі­звище начальника.

Вузли”.

Поля: назва вузла; код вузла; виробник; вартість одиниці продукції; мінімальна партія; код постачальника.

Замовлення”.

Поля: код замовлення; дата замовлення; код вузла; замовлена кіль­кість; дата постачання, на яку потрібно отримати замовлення.

Варіант 8

Для автоматизації роботи у касах аеропорту розробити базу да­них “Продаж авіаквитків”, що містить три таблиці. При сплаті за кви­тки надаються такі пільги: ветеранам війн – 20% від вартості квитка; дітям – 50%; працівникам авіа сервісу – безкоштовно (100%). Таблиця “Продаж” – це журнал продажу квитків у касі.

Рейси”.

Поля: номер рейсу; бортовий номер; аеропорт вильоту; аеропорт при­значення; пункти посадок поміж ними. Будемо вважати, що один номер рейсу обслуговує один бортовий номер літака.

Авіалайнери”.

Поля: бортовий номер; тип літака; кількість місць в бізнес–класі; вар­тість цих квитків; кількість місць першого класу; вартість цих квитків; кількість місць другого класу; вартість цих квитків.

Продаж”.

Поля: номер рейсу; дата вильоту; тип салону; кількість квитків; розмір пільг; дата продажу. Тип салону та розмір пільг вибирати зі списку.

Варіант 9

Розробити базу даних “Комерційна хірургічна лікарня”, що складається з трьох таблиць. Розрахунки робити за такими правилами. Усі пацієнти поділяються на категорії:

  • перша – пільгова, пацієнти обслуговуються безкоштовно (вете­рани війн, діти до 5 років, чорнобильці);

  • друга – 50% сплати (пенсіонери, інваліди );

  • третя – повна сплата.

Хірурги”.

Поля: код лікаря; прізвище, ім’я та по батькові; дата народження; категорія; стать; домашній телефон .

Тарифи”.

Поля: код операції; назва операції; вартість операції; вартість лікуван­ня за добу післяопераційної реабілітації.

Пацієнти”

Поля: прізвище, ім’я та по батькові; дата народження; стать; категорія пацієнта; дата операції; код операції; термін лікування; код хірурга, що робив операцію.

Варіант 10

Видавництво книг виконує замовлення магазинів на поставку книг для продажу. Від кількості замовлених книг залежить розмір пільг, що надає видавництво: 1000 примірників та більше – 90% вар­тості, 2000 примірників та більше – 87%, більше 3000 – 85%. Для ре­єстрації замовлень, збереження інформації про замовників, про книж­кові видання та організації поставок необхідно розробити базу даних “Видавництво”, яка складається з трьох таблиць.

Книжкові видання”.

Поля: код книги; автор; назва книги; тираж; кількість сторінок; рік видання;отпускна ціна.

Магазини”.

Поля: код магазина–замовника; назва магазину; адреса; район міста; телефон; прізвище директора магазину.

Замовлення магазинів”.

Поля: номер замовлення; дата замовлення; код замовника; код книги; замовлена кількість примірників; відправлена кількість; дата поставки.

Варіант 11

Розробити довідкову систему “Облік продукції” по асортименту продукції, що виробляється на промисловому підприємстві різними цехами та перевозиться до складу. Необхідно передбачити, що про­дукція може бути різного ґатунку. При передачі партії продукції на склад вона реєструється. Для цього створіть базу даних, що містить три таблиці. В таблицю “Продукція” заносяться дані про продукцію, що виробляється підприємством. Таблиця ”Склад” містить дані про партію продукції, що розміщується на складі.

Цехи”.

Поля: номер цеха, прізвище начальника цеха, телефон.

Продукція”.

Поля: код продукції; назва продукції, вартість одиниці продукції ви­щого ґатунку, вартість одиниці продукції першого ґатунку, вартість одиниці продукції другого ґатунку, мінімальна партія.

Склад”.

Поля: код партії; дата реєстрації; код продукції; номер цеха; показник якості (ґатунок); об’єм партії продукції.

Варіант 12

Розробити базу даних “Сплати за телефон” для ведення розра­хунків за телефон абонентами телефонної мережі. База даних склада­ється з трьох таблиць. Таблиця “Абоненти” містить інформацію про абонентів. Будемо вважати, що першого числа кожного місяця до зна­чень полів “кількість несплачених хвилин” автоматично заноситься кількість хвилин за розмови минулого місяця.

Таблиця “Платежі” містить відомості про платежі за поточний місяць і щомісячно оновлюється. Плата за розмови повинна вноситися до 15 числа. Пеня, в розмірі 1% від вартості розмов, стягується, якщо сплачено не вчасно. Вартість однієї хвилини для кожного виду розмов (міських, міжміських та міжнародних) встановити самостійно.

Таблиця “Пільги” відображує відсоток пільг на всі розмов, які надаються абонентам певних категорій (інваліди, чорнобильці та ін.).

Абоненти”.

Поля: прізвище, ім’я та по батькові абонента; номер телефону; код пільг; кількість несплачених хвилин за міські розмови; кількість не­сплачених хвилин за міжміські розмови; кількість несплачених хвилин за міжнародні розмови.

Пільги”.

Поля: код пільг; назва пільгової категорії; відсоток сплати.

Платежі”.

Поля: номер телефону; дата платежу; сплачена сума (це поле на етапі створення таблиці вільне і заповнюється за допомогою запиту).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]