Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access для економ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

3 Лабораторна робота № 3

Тема роботи: Підсумки в запитах.

Мета роботи: навчитися створювати перехресні запити та запи­ти, що знаходять підсумки даних в СУБД Access.

3.1 Використання підсумків у запитах

Задача 3.1. Створити запит про заробітки всіх робітників.

Це підсумковий запит. Спочатку створимо запит на вибірку з полями tVidom . tn, tVidom. fio та tZarobitok . zar. На панелі іструментів натиснемо кнопку  (Групповые операции). В конструкторі з’явить­ся рядок з такою ж назвою (див. рис. 3.1). Для полів tn і fio залишимо значення Группировка, а для поля zar виберемо зі списку варіант Sum (сума). Перетягнемо ще раз поле zar в нижню частину конструктора запитів і виберемо для нього зі списку варіант Avg (середнє значення).

Рисунок 3.1 – Конструктор запиту 3.1

Встановимо властивості поля zar (див. рис. 3.2), щоб задати під­писи та формат відображення даних. Змінимо тип об’єднання таблиць. Виділімо лінію зв’язку між таблицями та у вікні Параметры объеди­нения відзначимо другий перемикач як на рис. 2.12. Запишемо запит під іменем pidsumki. Результат роботи запиту – на рис.3.3.

Рисунок 3.2 – Вікно властивостей поля

В підсумкових запитах можна використовувати одну з функцій: Sum (сума), Avg (середнє), Count (кількість записів), Min (мінімум), Max (максимум), First (перше значення), Last (останнє значення). Якщо підсумки знаходяться тільки для тих записів, що задовольняють певній умові, то для поля, в якому записане Условие отбора записів, в рядку Групповая операция треба вибрати значення Условие.

Рисунок 3.3 – Результат запиту 3.1

Задача 3.2. Створити запит про заробітки тих робітників, які заробили більше 200 грн.

Використаємо попередній запит pidsumki. В конструкторі для поля zar запишемо Условие отбора >200. В результаті роботи будуть виведені відомості тільки про двох робітників: Грудова та Петренка.

Задача 3.3. Для кожного робітника підрахувати кількість днів, коли їхні заробітки становили більше 40 грн.

Для розв’язку цієї задачі спочатку створимо допоміжний запит на вибірку з полями tVidom. fio та tZarobitok . zar. Для поля tZarobitok . zar запишемо Условие отбора > 40, тобто будуть виводитись лише за­писи, що задовольняють умові. Збережемо запит під іменем більше 40.

Далі створимо підсумковий запит. Виберемо всі поля допоміж­ного запиту більше 40, натиснемо кнопку Групповые операции і вста­новимо для поля fio варіант Группировка, а для поля zar – виберемо функцію Count (див. рис. 3.4). Для поля zar у вікні Свойства запише­мо Подпись: Кількість днів.

Результат роботи запиту – на рис.3.5.

Рисунок 3.4 – Конструктор запиту 3.3

Рисунок 3.5 – Результат запиту 3.3

Другий спосіб. В режимі конструктора (див. рис. 3.6) виберемо таблиці tvidom і tzarobitok, а в них поля fio і zar. В рядку Групповая операция виберемо для поля fio варіант Группировка, а поле zar запи­шемо до бланку запиту двічі. В рядку Групповая операция виберемо для нього варіант Count (кількість записів), а в стовпчику, де вибраний варіант Условие, запишемо Условие отбора > 40 і знімемо прапорець Вывод на экран. Результат роботи запиту той же самий (див. рис.3.5).

Рисунок 3.6 – Конструктор запиту 3.3 (другий спосіб)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]