Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bukh_uchet-konspekt2010_Barbash.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Організація роботи в касі.

Під час здійснення операцій двері до приміщення каси повинні бути замкнені з середини. Доступ до приміщення каси особам, що не мають відношення до її роботи забороняється.

Вся готівка на підприємстві зберігається у вогнетримних металевих шафах, а в окремих випадках у комбінованих та звичайних металевих шафах, які після закінчення роботи каси замикаються ключем та пломбіруються сургучною печаткою касира. Ключі від металевої шафи та печаток зберігаються у касира.

Дублікати ключів, опечатаних касиром, зберігаються у керівника підприємства. Керівник підприємства зобов’язаний забезпечити зберігання грошових коштів при їх транспортуванні, обладнати касу та забезпечити в ній ефективне збереження грошей.

У випадку раптової відсутності касира на роботі цінності, що знаходяться у нього під звітом, негайно перерахувати іншим касиру, якому вони передаються у присутності керівника та головного бухгалтера підприємства або у присутності комісії, призначеної керівником, про що складається акт.

Підприємства та організації складають касові заявки, в яких повідомляють установу банку про строки виплати заробітної плати. Підприємства та індивідуальні підприємці мають право здійснювати розрахунки між собою, а також з фізичними особами як у готівковій так і в безготівковій формах. При цьому сума платежу готівки між суб’єктами підприємницької діяльності протягом одного дня не повинна перевищувати 3 000 грн. Здійснення готівкових розрахунків обов’язково повинно бути підтверджено документами (податкова накладна, рахунок-фактура, товарний чек та акт про виконання робіт).

Ліміт залишку готівки в касі

Підприємства можуть мати у касі готівку лише в межах лімітів залишку.

Ліміт залишку готівки – це гранична сума грошових коштів, яка може знаходитись в касі підприємства на кінець робочого дня. Всю готівку понад суми встановлених лімітів підприємства повинні здавати для зарахування на поточних рахунок у порядок та строки, встановлені та узгоджені з установою банку, в якому відкритий поточний рахунок.

Ліміт залишку готівки в касі для кожного підприємства встановлюється банками, з урахуванням специфіки та режиму роботи підприємства, його віддаленості від установи банку, розміру касових оборотів, строків та порядку здавання касової виручки.

У випадку, якщо ліміт залишку готівки в касі не встановлений, вся наявна готівка в касі на кінець дня вважається понадлімітною.

Готівка, видана під звіт але з об’єктивних причин не витрачена (частково або повністю), має бути повернена до каси підприємства одночасно з авансовим звітом не пізніше наступного робочого дня після її видачі (за відрядження не пізніше 3-х робочих днів після повернення з відрядження; на закупівлю сільськогосподарської продукції не пізніше 10 днів).

2 Питання

Характеристика рахунку 30.

Рахунок 30 (каса) призначений для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів у касі. Рахунок 30 – активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів. Рахунок 30 має такі субрахунки:

301 – каса в національній валюті;

302 – каса в іноземній валюті.

По дебету рахунку 30 відображають надходження до каси підприємства, а по кредиту – видачу коштів. Сальдо завжди по дебету.

Аналітичний облік може вестись за центрами відповідальності за кожною операційною касою чи касирами, а також за видами іноземної валюти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]