Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bukh_uchet-konspekt2010_Barbash.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

3 Питання Документування касових операцій.

Документи з обліку операцій з готівкою.

Касові операції оформлюються документами типової форми та які повинні застосовуватись без змін на всіх підприємствах, не залежно від їх відомчої підпорядкованості та форм власності.

КО-1 – Прибутковий касовий ордер.

КО-2 – Видатковий касовий ордер.

КО-3, 3а – Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів.

КО-4 – Касова книга.

КО-5 – Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей.

Касові ордери – це документи, що засвідчують законність надходження грошей до каси підприємства та їх витраченням за цільовими призначеннями.

Оприбуткованість готівки в касі здійснюється на підставі прибуткового касового ордеру, підписаного головним бухгалтером. При цьому, особі, яка здала гроші після отримання їх касиром видається квитанція, підписана головним бухгалтером чи касиром. В прибутковому касовому ордері зазначається: від кого прийнято гроші, на якій підставі, сума (цифрами та прописом), підпис головного бухгалтера та касира.

Отримання грошей у банку здійснюється через касира по грошовому чеку. Чекова книжка зберігається у касі підприємства. Жодних виправлень у чеках не допускається. На корінці чеку вказується: прізвище, ім’я та по батькові особи, якій доручено отримати готівку.

Витрачання готівки з каси оформлюється видатковим касовим ордером. Він підписується керівником підприємства та головним бухгалтером.

У випадку видачі грошей окремій особі за видатковим касовим ордером касир вимагає пред’явлення документа, що засвідчує особу отримувача і містить фотокартку та особистий підпис власника.

Оплата праці, виплата допомоги тимчасової непрацездатності, виплата стипендій проводиться касиром за платіжними чи розрахунково-платіжними відомостями, без складання видаткового касового ордера на кожного отримувача.

На титульному аркуші платіжної чи розрахунково-платіжної відомості робиться напис про видачу грошей за підписами керівника та головного бухгалтера, із зазначенням строків видачі грошей та суми прописом.

Прибуткові та видаткові касові ордери реєструються бухгалтерією у журналі реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів. Всі факти надходження та вибуття готівки відображаються в касовій книзі.

Касова книга – це обліковий регістр, призначений для обліку касових операцій касиром підприємства.

Кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу, яка повинна бути пронумерована, прошнурована та опечатана печаткою. Кількість аркушів в касовій книзі підтверджується підписами головного бухгалтера та керівника підприємства.

На кожну іноземну валюту відкривається окрема касова книга.

Записи в касовій книзі здійснюються у двох примірниках через копіювальний папір кульковою ручкою темного кольору. Один примірник залишається в касовій книзі, інший повинен відриватися та здаватися у бухгалтерію.

Приписки та необумовлені виправлення в касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення завіряються підписами головного бухгалтера та касира.

Записи в касовій книзі здійснюються касиром одразу після отримання або видачі грошей по кожному касовому ордеру. В кінці кожного робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей у касі на наступне число та передає до бухгалтерії звіт касира.

Звіт касира – це документ, який передається касиром у бухгалтерію та представляє собою відривний листок касової книги з додатком прибуткових та вибуткових касових документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]