Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bukh_uchet-konspekt2010_Barbash.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Заняття 4

1 Документальне оформлення господарських операцій.

2 Інвентаризація, як метод бухгалтерського обліку.

3 Облікова політика підприємства та форми ведення бухгалтерського обліку.

1 Питання

Господарські операції – відображаються у бухгалтерському обліку методом суцільного та безперервного документування. Записи в облікових регістрах проводяться на підставі первинних документів.

Первинні документи – це письмове свідоцтво, що фіксує та підтверджує господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації на їх проведення.

Первинні документи повинні бути складені у момент проведення кожної господарської операції або, якщо це неможливо, безпосередньо після її закінчення. Фізичні та юридичні особи, що беруть участь у здійсненні операцій, пов’язаних з прийомом та видачею грошових коштів, цінних паперів, матеріальних цінностей та інших об’єктів майна, забезпечуються підприємством, що виконує ці операції, копіями таких документів від таких операцій.

Первинні документи складаються на бланках типових форм, а також на бланках спеціальних форм. Записи у первинних документах, облікових реєстрах повинні здійснюватись тільки чорнилом темного кольору і за допомогою друкарських машинок, принтерів та іншими засобами, які б забезпечили зберігання цих документів протягом установленого терміну зберігання. Вільні рядки у первинних документах підлягають перекресленню. Керівник підприємства забезпечує фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій, що були проведені у первинних документах.

Керівником підприємства затверджується перелік осіб, які мають право підписувати первинні документи на здійснення господарських операцій, пов’язаних з витраченням господарських коштів, а також товарно-матеріальних цінностей та іншого майна.

Відповідальність за своєчасне та якісне складання документів, передачу їх у встановлені графіком документообороту терміни для відображення у бухгалтерському обліку несуть особи, які склали та підписали ці документи. Забороняється приймати до виконання первинні документи на операції, що суперечать законодавчим та нормативним актам.

Облікові регістри – це носії спеціального формату (паперові, машинні) у вигляді відомостей, журналів-ордерів, книг, машинного обладнання, які призначені для хронологічного систематичного групування та узагальнення інформації. Перенесення інформації первинних документів до облікових регістрів повинно здійснюватись в міру її надходження. Інформація про господарські операції підприємства за звітний період з облікових регістрів переноситься у друкованому вигляді до бухгалтерських звітів.

У тексті та цифрових даних первинних документів, облікових регістрів та звітів підчистки та необумовлене виправлення не допускаються. Помилки у первинних документах, що створені ручним способом виправляються коректурним способом, тобто неправильний текст або цифри закреслюються, а над закресленим ставиться вірний варіант. Виправлення помилки повинно бути обумовлено надписом "виправлено" та підтверджується підписами осіб та датою виправлення. У документах, якими оформлені касові та банківські операції та операції з цінними паперами, виправлення не допускаються.

Помилки в облікових регістрах за минулий звітній період виправляються способом "сторно". Цей спосіб передбачає складання бухгалтерської довідки, в яку помилка заноситься червоним чорнилом, а правильний запис заноситься чорнилом чорного кольору.

Первинні документи та облікові регістри, що пройшли обробку у бухгалтерії, бухгалтерські звіти та баланси підлягають обов’язковій передачі до архіву. У разі зникнення або знищення первинних документів, облікових регістрів та звітів керівник підприємства письмово повідомляє про це правоохоронні органи, та наказом визначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх зникнення або знищення.

Після складання первинні документи передаються в бухгалтерію. Кожний документ бухгалтерія перевіряє за суттю, формою та арифметично.

За суттю встановлюється відповідність господарських операцій оформленими документами у відповідності з чинним законодавством та нормативними актами.

За формою перевіряється повнота та правильність заповнення всіх реквізитів, необхідних для даного документа.

Арифметична перевірка полягає у перевірці правильності кількісного відображення даної господарської операції.

Наступний етап господарської обробки документів – це кодування, таксування та групування.

Кодування – це позначення всіх показників первинних документів діючою на підприємстві системою кодів.

Таксування – це визначення грошової оцінки господарських операції.

Групування – полягає в об’єднанні однорідних за змістом первинних документів у групи та записи у накопичувальній відомості для визначення загального підсумку по кожній групі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]