Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП 2 сем.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
124.48 Кб
Скачать
        1. Вимоги, яким повинно відповідати рішення суду.

Стаття 263. Законність і обґрунтованість судового рішення

1. Судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

2. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

3. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

4. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

5. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з’ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

6. Якщо одна із сторін визнала пред’явлену до неї позовну вимогу під час судового розгляду повністю або частково, рішення щодо цієї сторони ухвалюється судом згідно з таким визнанням, якщо це не суперечить вимогам статті 206 цього Кодексу.

        1. Суть і значення рішення суду.

Насамперед, судовим рішенням властиві всі риси постанови суду першої інстанції, різновидом якого воно і є.

Разом з тим рішення суду характеризується рисами, притаманними тільки йому як самостійного виду постанови суду першої інстанції. При цьому багато загальні для постанов суду першої інстанції положення знаходять істотну конкретизацію при визначенні сутності судового рішення.

По-перше, судове рішення - це акт органу, що здійснює правосуддя. Дане положення характерно для всіх постанов суду першої інстанції, але стосовно до судового рішення слід особливо відзначити, що судове рішення не просто акт суду, це процесуальний акт, яким завершується розгляд справи по суті. Судове рішення виноситься ім'ям Російської Федерації.

По-друге, судове рішення як правозастосовний акт завершує судовий розгляд, відновлюючи порушені права. Як і будь правозастосовний акт, судове рішення виноситься на основі законодавства, не створює нові норми права. Важливо те, що судовим рішенням завершується процес судового розгляду, у зв'язку з цим рішення суду містить конкретизацію прав та обов'язків конкретних осіб (осіб, що у справі).

Судове рішення ліквідує існуючий спір між сторонами, відновлює порушені права і законність.

По-третє, рішення суду виноситься в результаті розгляду справи по суті і в процесуальній формі. Суд сам, безпосередньо встановлює обставини справи в судовому розгляді, в підсумку вирішує спір. Цивільне процесуальне законодавство визначає процедуру винесення судового рішення та його зміст. Законом визначено зміст судового рішення, встановлено порядок внесення змін до судове рішення, визначено термін винесення судового рішення та набрання ним законної сили і т.д.

Таким чином, судове рішення - це процесуальний документ, що дозволяє справу і відновлюючий порушені права, винесений судом у встановленій законом процесуальній формі на основі розгляду справи по суті.

По кожному цивільній справі виноситься одне судове рішення. Як виняток з названого положення можна розглядати можливість винесення проміжних судових рішень, про що мова піде нижче.

Рішення виноситься судом при завершенні судового розгляду по всіх трьох видах судочинства: позовною, особливому виробництву та виробництву, яка виникає з публічних правовідносин. При винесенні рішень в будь-якому вигляді судочинства суд керується загальними правилами, встановленими ЦПК для прийняття рішення. Разом з тим законодавство, що регулює виробництво по окремих видах судочинства, може встановлювати деякі винятки або додаткові положення.

2. Значення судового рішення

Оскільки судове рішення завершує розгляд справи і ліквідує існуючий спір між сторонами, значення судового рішення пов'язане з тими задачами, що закон ставить перед судом. Найважливішим завданням судочинства є юрисдикционная, тобто правильний і своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ. Отже, значення судового рішення, перш за все, в тому, що їм дозволяється розглянуте цивільна справа. Судове рішення в цьому плані відновлює порушені права, конкретизує правничий та обов'язки сторін. У той же самий час судове рішення є юридичним фактом, з яким пов'язується виникнення, зміна, припинення правовідносин. Після вступу рішення в законну силу воно може бути виконане, в тому числі примусово.

Наступним завданням судочинства є зміцнення законності та правопорядку, попередження правопорушень та формування поважного ставлення до закону і суду. Судове рішення, відновлюючи порушені права, відновлює, а значить, і зміцнює законність в державі, сприяє попередженню правопорушень, виховує громадян у дусі поваги до закону.

Для того щоб рішення дійсно сприяло виконанню завдань, поставлених державою перед правосуддям, воно повинно відповідати всім вимогам, які пред'являються до нього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]