Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про проходження практики у фінансовому управлінні Кельменецької районної державної адміністрації.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.06.2019
Размер:
80.16 Кб
Скачать

5. Облік розрахунків із заробітної плати та страхування

В фінансовому управлінні Кельменецької районної державної адміністрації застосовуються форми та системи оплати праці відповідно до умов, передбачених колективним договором та чинним законодавством.

Оплата праці працівникам фінуправління здійснюється відповідно до умов, передбачених Законодавством України «Про державну службу», «Про оплату праці», постановами Кабінету Міністрів України від 18.01.2017 . №15 «Питання оплати праці працівникам державних органів» тощо.

Фінансовому управлінню притаманна погодинна форма оплати праці. Підставою для нарахування заробітної плати є табель обліку робочого часу (додаток 42), в якому вказується кількість робочого часу працівника по днях та, у разі відсутності працівника на робочому місці, причину відсутності.

Щоб уникнути непорозумінь із працівниками та представниками контролюючих органів щодо виплати заробітної плати працівникам, фінансове управління оформляє штатний розпис (додаток 43), де відображається структура управління, чисельність відділів, співробітників, а також розмір їх заробітної плати.

У фінансовому управлінні нарахована заробітна плата складається з:

  • окладу;

  • надбавки за ранг;

  • вислуга років;

  • надбавки за високі досягнення;

  • індексації;

  • інших видів оплат.

Перед нарахуванням заробітної плати бухгалтер складає розрахунково-платіжну відомість за видами оплат (додаток 44), де вказує суму нарахованої заробітної плати за місяць по кожному працівнику окремо та суму нарахувань на заробітну плату.

Працівникам фінансового управління заробітна плата нараховується безготівково, шляхом перерахування коштів на картковий рахунок. Оплата нараховується на картковий рахунок 2 рази в місяць: перша оплата – аванс (13 числа поточного місяця), друга оплата – основна заробітна плата (28 числа поточного місяця).

Перед нарахуванням авансу та основної суми заробітної плати бухгалтером складається зведена відомість сум для зарахування на картрахунки (додаток 45; 46). В зведених відомостях вказані суми, які були перераховані на картрахунки кожного працівника.

Перед виплатою суми, на яку підзвітна особа під час відрядження здійснила перевитрату, також складається зведена відомість сум для зарахування на картрахунки (додаток 47). В додатку відображено зарахування на картковий рахунок суми відшкодування добових під час відрядження Карапчієвської Марії Миколаївни 13.12.2018 р..

Крім основної заробітної плати працівника може нараховуватися компенсація за зростання індексу інфляції – індексація. Для щоб дізнатися суму даної компенсації складається таблиця з розрахунком індексації (додаток 48), вона показує коефіцієнт та суму індексації по кожному місяцю за 2 останніх роки.

З першого дня роботи у фінансовому управлінні працівникам призначається ранг державного службовця. Новий ранг працівнику присвоюється через кожні два роки з урахуванням оцінювання результатів його службової діяльності. З кожним новим рангом сума надбавки стає більшою. Для призначення рангу видається наказ (додаток 49). Відповідно до наказу №17-ос від 17.12.2018 р. державному службовцю Потерейко Наталії Іванівні присвоєно 9 ранг державного службовця, відповідно сума надбавки буде складати 200 грн.

У зв’язку із досягненням відповідного стажу роботи на державній службі працівники фінансового управління можуть отримати щомісячну надбавку за вислугу років до посадового окладу. Присвоєння даної надбавки відбувається після видачі начальником фінансового управління наказу (додаток 50)

Для працівників фінансового управління можуть застосовуватися стимулюючі виплати за інтенсивність праці у формі надбавки до посадового окладу за фактично відпрацьований час. Присвоєння надбавки відбувається на підставі наказу (додаток 51). Також на підставі цього наказу окремим працівникам може нараховуватися надбавка до відповідного посадового окладу за високі досягнення в праці (за виконання особливо важливої роботи). Порядок застосування стимулюючих виплат детально прописано в Положенні про порядок застосування стимулюючих виплат державним службовцям фінансового управління районної державної адміністрації (додаток 52), яке розробляється на підставі наказу №19 від 23.03.2018 р. (додаток 53). Також згідно цього наказу розробилося Положення про порядок преміювання державних службовців фінансового управління районної державної адміністрації (додаток 54), в якому прописані умови та порядок видачі ще однієї стимулюючої виплати – премії.

Кожний працівник фінансового управління може взяту оплачувану відпустку на невикористаний термін. Для отримання відпустки працівник повинний подати заяву, на підставі заяви начальник фінансового управління видає наказ (додаток 55), в якому вказує дату та термін відпустки працівника. За дні відпустки бухгалтер нараховує відпускні працівнику та формує розрахунковий лист на оплату за дні відпустки (додаток 56), де вказує суму нарахованої заробітної плати за дні відпустки.

Якщо у працівників фінансового управління є діти молодші 18 років, працівники можуть взяти соціальну відпустку на дітей. Для отримання соціальної відпустки на дітей працівник повинний подати заяву, на підставі заяви начальник фінансового управління видає наказ (додаток 57).

Працівниками фінансового управління може виплачуватися матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі середньомісячної заробітної плати. Для отримання матеріальної допомоги працівник повинний подати заяву, на підставі заяви начальник фінансового управління видає наказ (додаток 58).

При відсутності працівника на робочому місці у зв’язку з захворюванням, працівник із лікарняних установ повинен надати начальнику фінансового управління листок непрацездатності (додаток 59) для затвердження. Особі, яка надали листок непрацездатності, нараховується допомого з тимчасової непрацездатності. За перші 5 днів відсутності працівника на робочому місці допомога фінансується за рахунок фінансового управління, всі наступні дні за рахунок Фонду соціального страхування України. Після затвердження листка непрацездатності бухгалтер формує довідки про заробітну плату, в яких вказує розраховану суму допомоги по тимчасовій непрацездатності наданих окремо за рахунок фінансового управління (додаток 60) та Фонду (додаток 61). Для того, щоб її розрахувати, потрібно мати інформацію про страховий стаж працівника; цю інформацію бухгалтер бере з довідки про дані про трудовий та страховий стаж працівника (додаток 62), де зазначений загальний страховий стаж працівника. Після складання довідки формується протокол (додаток 63), який залишається у фінансовому управлінні, та заява-розрахунок (додаток 64), яку фінансове управління надсилає у Фонд соціального страхування України, для того, щоб Фонд виділив зазначену суму для виплати допомоги непрацездатному працівнику. У відповідь на заяву-розрахунок, через деякий час (як правило через 2 місяці) Фонд виплачує суму допомоги працівнику та надає фінансовому управлінню повідомлення про виплату коштів застрахованим особам (додаток 65), як підтвердження про виплату допомоги.

Фінансове управління здійснює наступні утримання з сум заробітної плати:

  • податок на доходи фізичних осіб (18%);

  • військовий збір (1,5%);

  • профспілкові внески (1%);

  • єдиний соціальний внесок (22%) (нараховується на фонд оплати праці).

На суму нарахованої заробітної плати здійснюється нарахування єдиного соціального внеску в розмірі встановленому Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Для нарахування єдиного соціального внеску фінансове управління подає до територіальних органів Пенсійного фонду України звіт про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (додаток 66), де вказує нараховану суму єдиного соціального внеску.

Для того, щоб показати суму нарахувань на заробітну плату фінансове управління формує податковий розрахунок сум доходу, нарахованого на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (додаток 67). В цьому звіті вказується суми нарахувань із заробітної плати кожного працівника.

Для зведення розрахункових відомостей із заробітної плати, наприкінці місяця бухгалтер формує меморіальний ордер №5 (додаток 68), в якому вказує зміст операцій в розріз рахунків та кодів економічної класифікації видатків.

Підсумки за меморіальним ордером №5 фінансове управління заносить на відповідні рахунки у книгу Журнал-Головна (додаток 89).

Облік розрахунків з оплати праці ведеться на субрахунках рахунку 65 «Розрахунки з оплати праці».

Відповідно до меморіального ордеру №5 за грудень 2018 р. відбулись операції з обліку заробітної плати, що вказані в таблиці 5.1.

Таблиця 5.1

Журнал реєстрації операцій з обліку розрахунків з оплати праці

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Нарахована заробітна плата працівникам

8011

6511

2.

Нараховано ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

8012

6313

3.

Утримано ПДФО з нарахованої заробітної плати

6511

6311

4.

Утримано ВЗ з нарахованої заробітної плати

6511

6312

5.

Утримано профспілкові внески

6511

6516

6.

Інші утримання

6511

6518

7.

Перерахування в банк

6511

6514