Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про проходження практики у фінансовому управлінні Кельменецької районної державної адміністрації.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.06.2019
Размер:
80.16 Кб
Скачать

7. Облік запасів

Для того щоб фінансове управління Кельменецької державної районної адміністрації здійснювало свою діяльність, періодично придбавають різного роду запаси.

Фінансове управління веде облік придбаних запасів за первісною вартістю та використовує такі групи запасів:

  • малоцінні швидкозношувані предмети;

  • матеріальні цінності, що придбані для подальшого використання.

Облік запасів здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку для суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року №11 (зі змінами та доповненнями).

Облік запасів установи ведеться в кількісному та сумарному вимірі за найменуваннями запасів. Відпуск запасів для використання або у зв’язку з іншим вибуттям проводиться за балансовою вартістю.

Аналітичний облік матеріальних цінностей, придбаних за рахунок різних джерел фінансування, ведеться в регістрах бухгалтерського обліку в розрізі джерел фінансування.

Купівля МШП здійснюється на підставі договору (додаток 24) між фінансовим управлінням та постачальником, а їх надходження – на підставі накладної (додаток 25), де розписано вид, кількість, ціну товарів, які отримає фінансове управління.

Після надходження МШП у фінансовий відділ відбувається їх розподіл між працівниками на підставі відомості видачі матеріалів працівникам установи (додаток 76), де вказано кому з працівників видано певний вид матеріалів і в якій кількості.

При списанні МШП з балансу фінансового управління оформляється акт на списання з балансу матеріалів (додаток 77), в якому вказані вид матеріальних цінностей та їх кількість, які потрібно списати з балансу.

Аналітичний облік МШП ведеться в накопичувальній відомості за рахунком №1812, 1812/сп (додаток 78). Згідно відомості рахунок 1812 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» кореспондується по дебету з рахунком 6415 «Розрахунки з іншими кредиторами» та по кредиту – 8013 «Матеріальні витрати». Залишок на кінець місяця 1 045,00 грн.

Облік МШП ведеться на рахунку 1812 «Малоцінні та швидкозношувані предмети».

Згідно накопичувальної відомості, фінансове управління здійснює операції з обліку МШП, які відображаються в таблиці 7.1.

Таблиця 7.1

Журнал реєстрації операцій з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Отримано МШП від постачальників

1812

6415

2.

Списано МШП на матеріальні витрати

8013

1812

Одним із видів матеріальних цінностей, які використовує фінансове управління, є паливно-мастильні матеріали.

Купівля паливно-мастильних матеріалів здійснюється на підставі видаткової накладної (додаток 79), де вказано який вид бензину придбано, його кількість та загальна сума.

Після оплати матеріальних цінностей, постачальник надає талони, як підтверджуючий документ придбання паливно-пастильних матеріалів. Щоб отримати бензин, підзвітна особа надає постачальнику талони, на що постачальник видає чек (додаток 81), як підтвердження, що підзвітна особа отримала бензин.

Під час використання службового автомобіля водій складає подорожній лист (додаток 80), де позначає час використання автомобіля та відстань, яку подолав автомобіль.

В кінці місяця бухгалтер по даним усіх подорожніх листі, які накопичилися за місяць, складає розрахунок на списання вартості бензину по службовому автомобілю (додаток 82), в якому вказує скільки літрів і на яку суму коштів витрачено бензину та залишок бензину на кінець місяця. Згідно розрахунку в грудні 2018 р. було витрачено 61,64 літрів на суму 1 384,48 грн. Залишок бензину на 01.01.2019 р. складає 24,16 літрів на суму 543,60 грн.

Списання паливно-мастильних матеріалів за подорожніми листами проводиться з урахуванням норм, встановленими наказом Міністерства транспорту України від 10.02.1998 року №43 «Про затвердження Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті» (зі змінами та доповненнями).

В кінця місяця бухгалтер оформляє накопичувальну відомість витрачання виробничих запасів у формі меморіального ордеру №13 (додаток 83). Згідно ордеру по дебету кореспондуються рахунки 1514 «Пально-мастильні матеріали», 1812 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» та 2213 «Грошові документи у національній валюті», а по кредиту – 2116 «Дебіторська заборгованість за розрахунками з підзвітними особами» та 8013 «Матеріальні витрати».

Синтетичний облік запасів здійснюється в книзі «Журнал-Головна» (додаток 89)

Облік виробничих запасів ведеться на субрахунках рахунку 15 «Виробничі запаси».

Таблиця 7.2

Журнал реєстрації операцій з обліку виробничих запасів

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Придбано талони на бензин у постачальника

2213

6415

2.

Видано талони на бензин підзвіт

2116

2213

3.

Отримано бензин від постачальника в обмін на талони

1514

2116

4.

Списано бензин на матеріальні витрати

8013

1514