Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про проходження практики у фінансовому управлінні Кельменецької районної державної адміністрації.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.06.2019
Размер:
80.16 Кб
Скачать

8. Облік власного капіталу

Власний капітал фінансового управління Кельменецької районної державної адміністрації складається з сукупності його фондів (внесеного капіталу) та результатів виконання кошторисів за минулі роки (фінансового результату).

Для ведення бухгалтерського обліку фондів та результатів діяльності фінансового управління, використовуються первинні документи. У фінансового управління спеціальних документів для ведення обліку власного капіталу немає, тому, для відображення змін у фондах та фінансових результатів, використовуються інші документи.

Збільшення власного капіталу фінансового управління відбувається за рахунок капітальних інвестицій за рахунок бюджетних коштів, а також безоплатного отримання активів за наявності розпорядчого документа розпорядника бюджетних коштів про одночасне збільшення внесеного капіталу.

Зменшення власного капіталу фінансового управління відображають у разі безоплатного передання активів іншим об’єктам державного сектору, при нарахуванні амортизації у разі, коли її сума не включається до собівартості наданих послуг, а також при списанні нестачі необоротних активів, придбаних за бюджетні кошти.

Для обліку власного капіталу призначено рахунок 51 «Внесений капітал». За кредитом 51 рахунка відображається збільшення власного капіталу, за кредитом – його зменшення.

Типові господарські операції по рахунку 51 «Внесений капітал», які використовує фінансове управління, наведено в таблиці 8.1

Таблиця 8.1

Журнал реєстрації операцій з обліку виробничих запасів

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Зарахування об’єктів капітальних інвестицій до складу основних засобів після введення в експлуатацію

10

1311

54

51

2.

Зарахування до складу первісної вартості безоплатно отриманих основних засобів

10

1311

54

51

3.

Віднесено до накопичених фінансових результатів первісної вартості основних засобів, які були придбані або безоплатно отримані за операціями з внутрішнього переміщення в межах органу.

51

5512

9. Облік фінансових результатів виконання кошторису

Відповідно до кошторису (додаток 90), як головного плану руху грошових коштів фінансового управління за 1 рік, фактичні надходження та витрат на кінець звітного року повинні співпадати з плановими. Повне співвідношення фактичних і планових показників буває нечасто, тому, щоб побачити суму різниці, в кінці року бухгалтер фінуправління списує всі доходи та витрати за звітний рік на фінансовий результат.

На результат виконання кошторису бухгалтер списує:

  • доходи та витрати загального та спеціального фонду;

  • доходи та витрати за іншими джерелами власних надходжень;

  • суми дебіторської та кредиторської заборгованості за якими минув термін позивної давності.

Фінансовий результат виконання кошторису обліковується на рахунку 5511 «Фінансовий результат виконання кошторису звітного періоду».

В кінці звітного року всі доходи за 8 класом рахунків бухгалтерського обліку фінансового управління по кредиту списуються на рахунок 5511, а витрати за 7 класом рахунків – по дебету на рахунок 5511.

Після списання доходів та витрат на фінансовий результат, бухгалтер може визначати результат діяльності фінансового управління за рік. Оскільки рахунок 5511 активно-пасивний, то сальдо на кінець звітного періоду може записуватися як по дебету, так і по кредиту, тому, якщо залишок по рахунку 5511 знаходиться в дебеті, це означає, що за відбувся дефіцит за звітний період, якщо у кредиті – профіцит.

Суму фінансового результату вказано в балансі за звітний рік як на початок, так і на кінець звітного періоду.

Аналітичний облік за рахунком 5511 «Фінансовий результат виконання кошторису звітного періоду» ведеться у меморіальному ордері №17 (додаток 75). Згідно ордеру на рахунок 5511 перераховуються фактичні та касові видатки, що обліковуються на рахунках 7 та 8 класів. Також, по даним ордеру, оскільки за грудень 2018 р. відбулися операції, пов’язані з амортизацією, то кінцеве сальдо рахунка 5511 було відображено на субрахунку 5512 «Накопичені фінансові результати виконання кошторису», таким чином, у разі дефіцити, відбулася кореспонденція рахунків Дт 5512 – Кт 5511.

Зміст операцій обліку фінансового результату, які зазначені у кошторисі №17, розписано у таблиці 9.1

Таблиця 9.1

Журнал реєстрації операцій з обліку виробничих запасів

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Списано надходження бюджетних асигнувань на фінансовий результат

7011

5511

2.

Списано виплати на оплату праці на фінансовий результат

5511

8011

3.

Списано матеріальні витрати на фінансовий результат

5511

8013

4.

Списано витрати на амортизацію на фінансовий результат

5511

8114