Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про проходження практики у фінансовому управлінні Кельменецької районної державної адміністрації.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.06.2019
Размер:
80.16 Кб
Скачать

6. Облік необоротних активів

Необоротні активи фінансового управління відображаються в бухгалтерському обліку за первісною вартістю, тобто за фактичними витратами на їх придбання, без податку на додану вартість, що відноситься на витрати установи, а об’єкти, які зазнали переоцінки, - за відновленою вартістю.

В ході діяльності фінансове управління використовує наступні необоротні активи:

  • основні засоби;

  • капітальні інвестиції;

  • нематеріальні активи;

  • інші необоротні нематеріальні активи;

  • інші необоротні активи тощо.

Облік необоротних активів, ведеться у гривнях без копійок. Сума копійок під час придбання необоротних активів списується на витрати установи.

Для організації обліку та забезпечення контролю за збереженням необоротних активів кожному об’єкту присвоюється восьмизначний інвентарний номер, для цього по кожному об’єкту основних засобів складається інвентарні картки (додаток 69), в якому вказується цей номер. Присвоєні об’єктам необоротних активів інвентарні номери зберігаються за ними на весь період їх перебування у фінансовому управлінні. Номери об’єктів, що вибули чи ліквідовані, не присвоюються іншим об’єктам, що надійшли протягом трьох років.

За місцем зберігання необоротні активи перебувають на відповідальному зберіганні у матеріально відповідальних осіб. Між фінансовим управлінням та матеріально-відповідальними особами укладаються договори про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Дані обліку об’єктів необоротних активів у матеріально відповідальних осіб мають відповідати даним обліку відділу фінансово-господарського забезпечення та контролю за виконанням місцевих бюджетів фінансового управління.

Одними із найбільш використовуваними необоротними активами для фінансового управління являються основні засоби.

Облік необоротних активів та основних засобів здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку для суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року №11 (із змінами).

При надходженні об’єктів основних засобів, начальник фінуправління створює видає наказ про створення комісії. Комісія, в свою чергу, оформлює акт введення в експлуатацію основних засобів (додаток 70), в якому вказує який об’єкт основних засобів зарахується на баланс фінуправління. Після закінчення оформлення, акт обов’язково затверджується начальником.

Для передачі матеріальної відповідальності на об’єкта основних засобів на іншого працівника, між матеріально-відповідальною особою та цим працівником оформляється акт про передачу основних засобів у користування (додаток 71), де вказується працівник, на якого буде покладена матеріальна відповідальність за об’єкт основних засобів.

Щомісяця бухгалтер нараховує амортизацію на об’єкти основних засобів, складаючи розрахунок амортизації основних засобів (додаток 72)

При списанні основних засобів з балансу, начальник фінуправління також видає наказ на утворення комісії. Під час списання об’єкта, всі дані заносяться в акт списання основних засобів (часткової ліквідації) (додаток 73).

При проведенні інвентаризації, начальник фінуправління видає наказ на утворення інвентаризаційної комісії. Інвентаризаційна комісії здійснює інвентаризацію всіх необоротних активів, які є на балансі у фінансового управління. Всі дані про наявність об’єктів необоротних активів, комісія фіксує у інвентаризаційному описі необоротних активів (додаток 74).

Аналітичний облік необоротних активів фінансового управління ведеться в меморіальному ордері №17 (додаток 75). Згідно Положення про організацію бухгалтерського обліку фінансового управління (додаток 9), в ньому відображаються: вибуття і переміщення необоротних активів, нарахування амортизації, витрачання запасів, матеріалів, виправлення помилок та інше.

Синтетичний облік необоротних активів ведеться в книзі «Журнал-Головна» (додаток 89).

Типові господарські операції, які фінансове управління здійснює при обліку необоротних активів, відображаються в таблиці 6.1

Таблиця 6.1

Журнал реєстрації операцій з обліку необоротних активів

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Нараховано знос основних засобів

8114

1411

2.

Списання амортизації на фінансовий результат

5511

8114

3.

Введено в експлуатацію основні засоби

10

1311

4.

Списано основні засоби з балансу

1411

10