Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kr_neprod_tov 1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
87.72 Кб
Скачать

50Характеристика групи гігієнічних властивостей тканин.

Гігієнічні властивості мають важливе значення практично для всіх одежних і білизняних тканин. Для білизняних, літніх платтяних, сорочкових тканин більш важливими є гігроскопічність, паро- і повітропроникність, для зимових теплозахисні властивості, для плащових – водотривкість.

Гігроскопічність – властивість тканини поглинати і віддавати водяну пару з навколишнього повітряного середовища. Чим більше тканина поглинає вологи, тим вона гігроскопічніша. Визначають цей показник за масою (кількістю) поглиненої вологи щодо маси сухої тканини і виражають у відсотках.

Проникність – здатність тканини пропускати пари води (поту), повітря, сонячні промені. При оцінці якості тканин враховують такі показники, як повітро-паропроникність. Ці властивості мають важливе значення для сорочкових, платтяних і інших, особливо ті, що експлуатуються в літній час, тканин, а також для всіх тканин дитячого асортименту.

Водостійкість – здатність тканини опиратися проникненню через неї води. Це властивість особлива важливо для оцінки якості плащових тканин. Для додання плащовим тканинам водотривкості їх піддають водонепроникній або водовідштовхувальній обробці.

Теплозахисні властивості – здатність тканини захищати тіло людини від несприятливих впливів низьких температур навколишнього середовища. Якщо тканина у виробі не утримує тепло, то температура в підодяговому просторі буде знижуватися. Виходячи з цього, теплозахисні властивості оцінюють за падінням температури при проходженні через зразок тканини теплового потоку.

Електризуємість – здатність тканини утворювати і накопичувати заряди статичної електрики. Встановлено, що при електризації в результаті тертя можуть виникнути позитивні або негативні заряди (різної полярності). Позитивні заряди не відчутні для організму людини, а негативні, котрі властиві синтетичним тканинам, несприятливо впливають на людину.

Маса (поверхнева щільність) тканини впливає на втомленість людини. І не випадково, що в останні роки великою популярністю користується легкий зимовий одяг зі стьобаних тканин з матеріалом, що утеплює (синтепон, пух-перо).

51. Характеристика естетичних властивостей тканин.

Ці властивості формують зовнішній вигляд тканини, який залежить від її фактури, кольору, блиску, малюнка, драпіруваності.

Під фактурою тканини розуміють характер її поверхні. Виділяють наступні типи фактур: рівна, гладка, шорстка, візерункове-рельєфна, войлокообразная, ворсова.

Колір також надає велику увагу на зовнішній вигляд тканини. На гладких тканинах кольору сприймаються більш яскравими і світлими, а не шорстких - темнішими.

Блиск тканини залежить від її фактури, ступеня гладкості поверхні волокон, характеру обробки і величини крутки складових ниток.

Драпіруваність - здатність тканини утворювати складки під дією власної маси. Вона залежить від жорсткості тканини.

52. Які зовнішні відмінні ознаки і властивості трикотажу?

Трикотаж - це матеріал, одержуваний з ниток шляхом ручного або машинного в'язання та складається із сполучених між собою петель. Основним структурними елементами трикотажу є петля і накид, коли нитка не пров'язується, а накидається на петлю.

На відміну від тканин, де нитки закріплюються досить жорстко, в трикотажі нитки, що утворюють петлі, перебувають у більш вільному стані і створюють більш рухливу структуру. Це надає трикотажу такі позитивні властивості, як розтяжність, еластичність, м'якість, і негативні - низьку формоустойчивость і распускаемость.

За способом в'язання розрізняють поперечновязаниє (кулірний) і основовязаний трикотаж. Кулірний спосіб передбачає прокладання ниток шляхом послідовного згинання та пров'язування їх в петлі в горизонтальному напрямку. Виготовлення полотна виробляється в поперечному напрямку. Такий трикотаж може бути отриманий з однієї системи ниток у вигляді полотна, готового виробу і окремих деталей. Характеризується легкої распускаемость по горизонталі, т. Е. В напрямку, зворотному в'язання, а при обриві нитки - і по вертикалі. Кулірний трикотаж представлений широким асортиментом: від тонких гладких до об'ємних пухнастих полотен і виробів.

В отриманні трикотажного полотна основовязаний способом бере участь кількість систем ниток, рівне кількості петель в ряду (до декількох сотень). Це дозволяє одночасно провязивать всі петлі горизонтального ряду. Нарощування полотна йде в поздовжньому напрямку. Основовязаниє полотна характеризуються невеликою тониной і гладкістю.

Напрямок ходу нитки в кулірна трикотажі аналогічно розташуванню ниток качка в тканини, а в основовязаний - розташуванню ниток основи. Основовязаний трикотаж, на відміну від поперечновязаниє, має меншу розтяжність і велику формоустойчивость, розпуск полотна здійснюється тільки в напрямку, зворотному в'язання. 53. Опишіть види, властивості та застосування поперечнов´язаних (кулірних) полотен.

Поперечнов'язані трикотажні полотна

До базисних поперечнов'язаних переплетень належать гладь, ластик і двовиворітне; до похідних від головних - похідна гладь і інтерлок (похідний ластик); до візерункових поперечнов'язаних пере­плетень - платувальні, плюшеві, ворсові (футерні), пресові, жаккардові і комбіновані.

Базисні поперечнов'язані переплетення

Гладь - найбільш розповсюджене і просте поперечнов'язане переплетення, що широко використовується для виготовлення поло­тен для білизни, спортивних, панчішно-шкарпеткових і верхніх трико­тажних виробів.

Позитивними властивостями гладі є гарна розтяжність, еласти­чність і висока міцність.

Негативною властивістю гладі є легке розпускання по горизон­талі. Гладь закручується по краях, що призводить до незручностей при обробці і розкроюванні полотна.

Ластик

Порівняно з гладдю ластик має підвищену розтяжність, особ­ливо в ширину (приблизно у три рази більшу, ніж у довжину).. Ластик широко використовують при виготовленні нижньої частини рукавів (напульсник) і поясів верхніх виробів і фуфайок, верхньої частини шкарпеток (ластик), пагомілках дитячих панчох.

Двовиворітне полотно

Характеризується одна­ковою розтяжністю за довжиною і шириною, має гарний зовнішній вигляд, високу еластичність і використовується для верхніх трикотаж­них виробів та хусток.

Похідна гладь

Розтяжність похідної гладі у довжину й ширину менша за розтяжність кулірної гладі, менша здатність до розпускання і розпускається лише в бік, зворотний в'язанню. Використовується для виготовлення панчішно-шкарпеткових виробів.

Інтерлочне полотно (дволастик)

Характеризується високою стійкістю до тертя, підвищеною еластичністю, невеликою розтяжністю, меншою здат­ністю до розпускання, ніж ластик. Інтерлочне полотно широко вико­ристовується для виготовлення білизняного і верхнього трикотажу, рукавичних виробів.

Візерункові поперечнов'язані переплетення

Платувальні (покривні)

Платувальні переплетення можуть бути одинарними (на базі гладі) або подвійними (на базі ластику), гладкими або візерунковими.

У гладкому платувальному трикотажі покривна нитка утворює всі лицьові петлі, а базова - зворотні. Найчастіше використовується при переплетенні бавовняних ниток з нитками із штучного шовку, бавовняних і вовняних ниток. Бавовняні нитки виходять на зворотний бік, надаючи трикотажу підвищеної міцності, формостійкості, гігієніч­ності, а нитки зі штучного шовку і вовни - блиску, гарної лицьової по­верхні, високої теплозахисності.

Трикотаж візерункових платувальних переплетень використову­ють при виготовленні верхніх і панчішно-шкарпеткових виробів.

Плюшеве

Залежно від волокнистого складу і довжини ворсу трикотаж­ний плюш має різне застосування. Бавовняний і віскозний плюш з довжиною ворсу 3-4 мм використовується для теплої білизни (ворс із зворотного боку), верхніх трикотажних виробів (довжина ворсу до 8 мм).

Ворсові (футерні) переплетення

Виготовляють трикотажні драп, сукно, що використовують для верх­нього трикотажу. Такі полотна характеризуються високими теплоза­хисними властивостями, значною товщиною, зниженою здатністю до розпускання.

Пресові переплетення

Пресові переплетення утворюються на базі кулірної гладі або ластика і бувають гладкі (фанг або напівфанг), відтінкові, ажурні та рельєфні.

Ажурні переплетення

.Використовуються для виготовлен­ня верхніх і білизняних трикотажних виробів.

Фанг і напівфанг є найбільш товстими і важкими полотнами, порівняно з ластиком, мають меншу розтяжність і здатність до розпус­кання; використовують їх у виробництві верхніх трикотажних і спор­тивних виробів, светрів, рейтуз, шарфів, шапок з високими тепло­захисними властивостями.

Жаккардові переплетення.

Такий трикотаж використовується для виготовлення верхніх трикотажних виробів.

Комбіноване переплетення виготовляють поєднанням в одно­му полотні різних видів переплетень (головних, похідних, візерун­кових) з метою отримання різноманітних візерункових ефектів (смуж­ки, клітинки), а також зміни властивостей трикотажного полотна в бажаному напрямі. Це досягається за рахунок зміни довжини нитки в петлі, зміни їх форми і посиленні зв'язку між петлями в полотні. Зменшується загальна розтяжність полотен, збільшується формостій­кість, стабільність розмірів.

Соседние файлы в предмете Товароведение