Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крупи.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
38.86 Кб
Скачать

21. Факктори, що визначають та формують споживчі властивості хлібобулочних виробів.

Хлібобулочні вироби характеризуються високими споживними властивостями, які визначають їхнім хім. складом, засвоюваністю поживних речовин, енергетичною цінністю, біологічними й органолептичними показниками.

До складу ХВ входять вуглеводи, білки, жири, органічні кислоти, мінеральні речовини.

У простому пшеничному хлібі міститься від 38 до 44% води, 38-48% вуглеводів, 7,5-8,5% білків, 1-1,5% жирів.

Загалом ХВ забезпечують потреби людини в основних поживних речовинах у таких обсягах: у вуглеводах на 40-45%, в тому числі в цукрах - 15 і харчових волокнах - на 50-60; білках - на 30-35, у тому числі в білках рослинного походження на 80-82; жирах - на 8-12%.

Енергетична цінність житнього хліба становить 180-220, пшеничного – 230-250 ккал/100 г. Енергетична цінність булочних, здобних, бубличних та інших ХВ вища. Це пояснюється меншим вмістом у них води і більшим - поживних речовин. Високою енергетичною цінністю характеризуються здобні ХВ, сухарі, сушки та інші вироби.

Біологічна цінність хліба. Білки хліба бідніші на деякі незамінні амінокислоти (лізин, цистин, триптофан і метіонін), ніж білки м'яса, риби, молочних продуктів, тому тісто збагачують, додаючи яєчні, молочні та деякі інші продукти. ХВ багаті на мінеральні речовини. Хлібобулочні вироби забезпечують потреби організму людини у кальції на 10-15%, магнії і фосфорі - на 40-45, залізі - на 70-75%. У простих хлібобулочних виробах міститься невелика кількість вітамінів В1, В2, В6, РР, Е та ін.

22. Класифікація та асортимент хдібобулочних виробів.

1.Хліб. Залежно від виду борошна, яке використовується для приготування тіста, хліб поділяють на житній, пшеничний, житньо-пшеничний і пшенично-житній; від способу випікання — формовий і подовий; від рецептури — простий і поліпшений.

Хліб з житнього борошна. До простих видів хліба з житнього борошна належать: хліб з оббивного, обдирного та сіяного борошна.

Найбільш поширені різновиди поліпшеного житнього хліба: житній, житній заварний обдирний і оббивний, Московський, Шахтарський.

Хліб з житньо-пшеничного борошна. У ньому переважає житнє борошно. Найбільш поширеним простим житньо-пшеничним хлібом є хліб з оббивного борошна.

До поліпшених видів хліба з житньо-пшеничного борошна належать: заварний житньо-пшеничний, хліб з кмином, хліб Любительський, Делікатесний, Петльований, Тернопільський та ін.

Хліб з пшенично-житнього борошна – має в рецептурі переважно пшеничне борошно. Його асортимент неширокий. З простих видів найбільш поширений оббивний, а з поліпшених — оббивний заварний.

Хліб з житнього і пшеничного борошна різних співвідношень

До простого хліба належить Український, Український новий, а до поліпшеного - Слов'янський.

Хліб з пшеничного борошна. Асортимент цього хліба широкий. Залежно від рецептури він поділяється на простий, поліпшений і здобний