Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
непроды модуль 2 семестр 2 4 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать
  1. Характеристика смичкових музичних інструментів.

У смичкових інструментах звук виникає від тертя смичка і струни. Усі вони мають по чотири струни і своєрідну форму корпусу. До цієї групи належать: скрипка, альт, віолончель, контрабас.

  1. Характеристика ударно-клавішних музичних інструментів.

В ударно-клавішних інструментах звук видобувається коливанням струн, спричиненим ударами пальців музиканта по клавішах механізму. До них належать: рояль і піаніно. Завдяки розмаїттю звуків від голосних (forte – сильно) до тихих (piano – тихо) рояль і піаніно одержали загальну назву фортепіано.

  1. Характеристика язичкових музичних інструментів.

У язичкових інструментах звук утворюється від коливань пружних сталевих язичків під дією потоку повітря, що нагнітається міхом. До них належать гармонії, баяни, акордеони. У язичкових звук утворюється від коливання язичка або тростини, яка буває одинарною чи подвійною. Виконавець бере язичок губами і вдуває повітря, коливаючись від струменя повітря, язичок то відкриває, то закриває отвір. Ці періодичні коливання передаються тому стовпу повітря, який завжди є у трубці, і примушують його звучати. До язичкових інструментів належать волинка, дримба, сурма, ріжок, баян.

  1. Як поділяють духові музичні інструменти. Дати пояснення та навести приклади.

У духових музичних інструментах джерелом звучання є стовп повітря, що коливається в каналі інструмента. Духові інструменти залежно від способу видобування звуку і конструктивних особливостей поділяються на амбушурні (ларнет, труба, альт, тенор, баритон, бас, валторна і цуг- тромбон); лінгвальні (кларнет, саксофон, гобой, англійський ріжок, фагот); лабіальні, у яких джерелом звуку є струмінь повітря, що продувається під кутом до бічного отвору – лабіуму (флейти).

  1. Характеристика ударних музичних інструментів.

Уда́рні музи́чні інструме́нти — музичні інструменти, звук на яких видобувається ударом (руками, паличками, молоточками і т. д.) по тілу, що стає його джерелом. Найчисленніше і найстародавніше сімейство серед усіх музичних інструментів.

В залежності від джерела звуку ударні інструменти можуть бути:

  • ідіофонами — джерело звуку — корпус інструменту. Ідіофонами є хангдзвони оркестровіксилофонтрикутниктарілкикастаньєтигонги та ін.

  • мембранофонами — джерело звуку — натягнута шкіра, «мембрана». До мембранофонів належать барабанилитавритом-томи та ін.

В залежності від властивостей звуку розрізняють:

  • Інструменти з невизначеною висотою звучання — трикутниктарілкикастаньєтибарабанитом-томи та інші.

  • Інструменти з визначеною висотою звуку — ксилофонвібрафонмаримбадзвіночкидзвони оркестровілитаври та інші.

  1. Що таке висота, гучність та тембр звуку? Від чого вони залежать?

Висота звуку залежить від частоти коливання тіла, що звучить.

Сила звуку визначається інтенсивністю коливань, їх амплітудою: чим сильніший коливальний рух, тим гучніший звук.

Тембр звуку один із найважливіших показників інструмента, що дає можливість вільно відрізняти звучання одного інструмента від іншого, навіть коли вони не знаходяться у полі зору.