Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
непроды модуль 2 семестр 2 4 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать
  1. Характеристика 1 та 2 групи іграшок за педагогічною ознакою: іграшки, які розвивають початковий рух і сприйняття; знайомлять з предметами та образами навколишнього світу.

  2. Характеристика 3 та 4 групи іграшок за педагогічною ознакою: іграшки, які сприяють розумовому розвитку; знайомлять дітей з трудовими процесами та розвивають первинні трудові навики.

  3. Характеристика 5 та 6 групи іграшок за педагогічною ознакою: іграшки, які сприяють художньому та музичному розвитку дітей; знайомлять дітей з елементами науки і техніки.

  4. Характеристика 7 та 8 групи іграшок за педагогічною ознакою: іграшки, які сприяють фізичному розвитку; розвивають життєрадісність та почуття гумору.

  5. Охарактеризуйте вимоги до якості іграшок (органолептичні та фізико-хімічні випробування.)

  6. На які групи поділяють всі види паперу? Відмітні особливості кожної групи.

  7. Як відрізняють папір від картону.

  8. Характеристика асортименту виробів із паперу та картону.

За складом волокон папір можна розподілити на три групи:

із деревної целюлози (газетний, деякі види друкарського і писального);

чисто целюлозний (газетний, друкарський та ін.);

із целюлози й ганчір’яної напівмаси. Кращу якість має папір третьої групи.

Целюлозно-паперова промисловість випускає такі види паперу:

газетний папір;

офсетний папір;

обгортковий папір;

пергамент;

підпергамент;

картон палітурний;

офісний папір;

технічний папір.

Газетний папір призначається для друкування газет високим і офсетним способом друку.

Офсетний папір призначено для друкування газет, книг та рекламної продукції.

Обгортковий папір призначається для пакування різної харчової і нехарчової продукції, зокрема фруктів.

Із пергаменту виготовляють універсальну упаковку для жиро- та вологовмісних продуктів. Він збільшує термін зберігання продуктів до 30 діб.

Підпергамент призначено для пакування продуктів із значним і незначним вмістом жирів, залежно від марки.

Самокопіювальний папір – особливий вид паперу, який дозволяє копіювати оригінал у разі нанесення на ньому креслення ручкою або на матричному принтері без використання копіювального паперу. У таких документах використовується папір різного кольору на кожен наступний аркуш. Важливе розташування і порядок проходження цих аркушів.

Цей папір має дуже маленьку щільність (зазвичай 45 г/м2), що призводить до низки проблем під час друкування, особливо за умов низької вологості.

Папір для малювання – це один з найбільш популярних типів паперу у поліграфії, особливо в рекламній. Його поверхня покривається спеціальною пастою, щоб приховати волокна. Завдяки цьому, папір є гладким, з рівною поверхнею для друкування і високим показником білизни.

Папір із покриттям має на поверхні спеціальну полімерну плівку різних кольорів. Він має високу відбивну здатність (блиск). Використовується для виробництва візиток, папок і обкладинок.

Для виготовлення паперу з тисненням використовується спеціальний спосіб обробки поверхні, з нанесенням рельєфного малюнка. Існує багато видів малюнка на поверхні: льон, мороз, яєчна шкаралупа, паморозь та ін.

Самоклейка – це вид паперу, що має на зворотному боці адгезійний шар, закритий захисним аркушем паперу, що легко знімається. Розрізняють самоклейку за видом використовуваного адгезійного шару: такий, що легко знімається, або для постійного наклеювання. Найбільш відомі застосування самоклеючого паперу – це реклама в транспорті, етикетки на пластикову і скляну тару, наклейки на корпуси приладів.

Спеціальні сорти паперу – це різноманітні сорти паперу з мікровключеннями (фланель, тирса), спеціальною структурою поверхні (кашемір) та ін. Вони застосовуються для отримання спеціальних художніх ефектів.

За чинною класифікацією маса 1 м2 друкованого паперу має становити від 40 до 250 г. Папір із масою вище 250 г/м2 належить до картону.

Картон має більшу товщину, вагу і жорсткість

Усе розмаїття видів паперу підрозділяється на десять класів:

Папір для друку – найбільш масовий вид паперу, призначений для друкування різними методами видавничої та образотворчої продукції (газетний, друкарський, офсетний, для глибокого друку, ілюстраційний, картографічний, обкладинковий, етикетковий та ін.).

Декоративний – папір, що має гладку або фактурну забарвлену поверхню, чи таку, що імітує оксамит, мармур, шкіру, полотно; це – аерографний, оксамитовий, крепований, мармуровий та інші види паперу, що застосовують для обробки книжкових палітурок, оформлення книжково- журнальної продукції.

Папір для письма, машинопису, креслення і малювання – газетний, писальний кольоровий, зошитний, поштовий, машинописний, роторний, копіювальний, креслярський, ватман, паперова калька, прозорий креслярський папір, малювальний та ін.

Електротехнічний папір – електроізоляційний, телефонний, конденсаторний, кабельний, напівпровідниковий кабельний та ін..

Пакувальний і обгортковий – папір для пакування продуктів в автоматах, пакувальний папір для цукру, чаю, фруктів, скляної тари, текстильної продукції, мішковий папір, папір для сірникових коробок, світлонепроникний папір для кіно-, фотоматеріалів, жиронепроникний пакувальний папір, обгортковий, рослинний пергамент, пергамін, підпергамент та ін.

Світлочутливий папір – світлочутливий, діапозитивний світлочутливий і фотографічний папір, світлочутлива калька.

Папір для виготовлення цигарок і сигарет – мундштучний, цигарковий і сигаретний.

Поглинальний папір – вбирний папір для хроматографії, промокальний, фільтрувальний різного призначення.

Промислово-технічний папір різного призначення для ртутно- цинкових елементів, хімічних джерел струму, каландровий, патронний,

шпагатний, водорозчинний, перфокартковий, термореактивний, для електрографії, гумований папір для переводних зображень та ін.

Папір-основа, до якого відносять папір, що використовується як основа для виробництва багатьох видів паперу, паперових виробів і фібри шляхом відповідної обробки, просочування і покриття (основа для крейдованого, термореактивного, копіювального, парафінованого паперу, пергаменту, фотопаперу, фотокальки, абразивного; для перекладної фольги, облицювального матеріалу, пакувального для молочних продуктів, гігієнічних серветок, клеєної стрічки, склеєного картону та ін.).