Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
непроды модуль 2 семестр 2 4 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать
  1. Як поділяються приналежності для писання?

До засобів для письма відносять: олівці, ручки, фломастери, ампули, пера, чорнила, туш тощо.

  1. Характеристика асортименту олівців та ручок.

Механічні олівці мають змінний стрижень, що вільно переміщається вздовж осі олівця. Корпус механічних олівців виготовляється із пластмаси, металу. Механічні олівці залежно від конструкції робочого механізму поділяються на два види: із гвинтовою подачею стрижня для письма; із цанговим затискачем.

Цангові олівці біля основи мають металеві пелюстки-затискачі, які при натисканні верхньої кнопки розкриваються, а в порожній корпус (стовбур) уставляється графітовий стрижень. Піся зняття навантаження на кнопку затискачі закриваються та обхоплюють стрижень. Подача графітового стрижня у цангових олівців може бути дозованою.

У гвинтових олівців графітовий стрижень, уставлений у корпус, висувається і забирається за допомогою повороту кришки-корпусу або самого корпусу.

Виготовляють механічні олівці трьох типів: МК-1 – цангові, без дозованої подачі графітового стрижня; МК-П – гвинтові; МК-111 – цангові з дозованою подачею стрижня.

Олівці в оболонці з деревини підрозділяють за характером писального стрижня.

Ручки – за типом писального вузла випускають кулькові, перові, гелеві та ін.

Усі ручки поділяють за видимим оком елементом писального вузла, а саме: кулькові ручки (до складу писального вузла входить металева кулька), капілярні (чорнила подаються через пористе волокно за принципом фломастера) і перові.

У кулькових ручок писальним вузлом є металевий конус, в отворі якого закріплено металеву кульку. Під час письма кулька обертається в гнізді й переносить на папір кольорову пасту – чорнила. Чорнила для авторучок являють собою водяний розчин барвника з додаванням спирту й гліцерину. Туш виробляють із пігменту й казеїну (він є зв'язувальною речовиною) із додаванням фенолу (захист від пліснявіння), цукру й етилового спирту – для надання морозостійкості.

Авторучки (автоматичні) – це всі ручки, у яких чорнило із внутрішнього резервуара автоматично надходить до писального вузла, яким може бути перо, кулька або волокно).

Кулькові ручки за конструкцією можуть бути з нерухомим або висувним писальним вузлом, із гвинтовим висуненням писального вузла. Для школярів випускаються кулькові ручки з таблицею множення, де множення і ділення будь-якого числа здійснюються шляхом повороту корпусу ручки. Сучасний асортимент представлений комбінованими ручками (кулькова ручка і механічний олівець в одному корпусі, гелева ручка і механічний олівець в одному корпусі) і ручками типу «пиши- стирай», у яких на зворотному боці є маркер для знебарвлення чорнила.

Пера для перових ручок виготовляють зі сталі марок у9А, у10А з використанням сплавів золота та інших металів. Перам привласнюють номер, у якому перша цифра позначає клас пера, друга – номер цього пера в межах зазначеного класу.

Клас перший: перо виготовлено з особливо зносостійкого сплаву, термін служби 48 місяців, ресурс 35 000 метрів.

Клас другий: сталеве перо зі зносостійкого сплаву, термін служби 24

місяці, ресурс 20 000 метрів.

Клас третій: перо сталеве з твердого сплаву, термін служби 12 місяців, ресурс 10 000 метрів.

За призначенням і конструкцією пера ділять на звичайні, для авторучок, плакатні, конструкторські (для шрифтів – «Редис») і нотні.

Чорнила – це водний або спиртовий розчин барвника з додаванням загущувача (декстрин, гліцерин, гуміарабік) і антисептика (фенол чи ацетилсаліцилова кислота).

  1. Характеристика асортименту приладдя для креслення.

До приладь креслення выдносять готовальні, креслярські дошки, лінійки, рейсфедери, косинці, лекала, транспортири, циркулі, кнопки й інші вироби

У комплект готовалень входять основні креслярські інструменти: циркулі креслярські (більший і малі); циркуль розмічальний великий, кронциркуль розмічальний, кронциркуль комбінований, штангенциркуль, рейсфедер (великий, середній і малий). Крім основних, у готовальню входять допоміжні інструменти: піна для зберігання запасних голок і графітових стрижнів, викрутка-піна, транспортир для виміру кутів та ін. Готовальні підрозділяють на шкільні, універсальні й конструкторські.

  1. Характеристика асортименту шкільних товарів.

У групу шкільних товарів відносять портфелі, рюкзаки, ранці, пенали, ластики тощо.

Відповідно до державного стандарту шкільні (учнівські) портфелі , ранці рюкзаки (наплічники) належить до виробів шкіряної галантереї, призначені для перенесення підручників, шкільно-письмового приладдя: портфелі – в руках (плечових ременів (лямок) не мають), ранці та рюкзаки – на спині, тому повинні мати плечові ремені.

Учнівський портфель згідно з державним стандартом повинен носитися в руці. Саме через це ортопеди і не рекомендують купувати його дітям. Постійна пере Йф несення ваги в руці иоже призвести до сколіозу та інших проблем з хребтом (з цієї ж причини не можна дозволяти дітям носити ранці в руці або на одній лямці)

Жорсткий корпус – головне достоїнство ранця. Тверда ортопедична спинка не дозволяє вмісту тиснути на спину дитини. Крім того, завдяки твердим стінкам і дну шкільне приладдя в ранці можна розмістити правильно: важкі предмети ближче до спини, легкі – спереду, лівий і правий бік навантажують однаково.

Різниця між ранцем і рюкзаком в тому, що у першого корпус твердий, у другого мякий. Ранці рекомендовані учням початкової школи, рюкзаки – починаючи від пятого класу, але і в цьому випадку краще вибирати моделі з ущільненою спинкою.

Варто відзначити, що останнім часом виробники дедеалі частіше випускають на ринок моделі, що представляють собою своєрідний симбіоз ранця і рюкзака.

  1. Класифікація мікрокалькуляторів та характеристика асортименту.