Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
непроды модуль 2 семестр 2 4 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Типы калькуляторов Калькулятор — универсальное счётное устройство

  • Простейшие калькуляторы имеют небольшие размеры и вес, один регистр памяти и небольшое числофункций. Предназначены для широкого круга потребителей.

  • Бухгалтерские калькуляторы имеют дополнительные средства для работы с денежными суммами (кнопки«00» и «000», фиксированное количество разрядов дробной части, автоматическое округление). Как правило, имеют настольные габариты. Предназначены для всех, кто по долгу работы вынужден считать деньги:бухгалтеров, кассиров и т. д.

  • Инженерные (англ. scientific, изредка употребляется русская калька «научный калькулятор»): предназначеныдля сложных научных и инженерных расчётов. Имеют большое количество функций, включая вычислениевсех элементарных функций, статистические расчёты, задание углов в градусахминутах и секундах. Длясложных вычислений применяются скобки или обратная польская запись.

    • Визуальные калькуляторы позволяют вводить длинное выражение и редактировать его. По нажатию кнопки«=» происходит вычисление значения этого выражения. Такие калькуляторы дороги и несколько неудобны дляпростейших расчётов, однако хороши, когда нужно провести большое количество однотипных расчётов сразными аргументами.

  • Программируемые калькуляторы имеют возможность вводить и исполнять программы пользователя. Имеютбольшое количество регистров памяти (10 и более). По функциональности приближаются к простейшимкомпьютерам. В зависимости от модели программируемые калькуляторы имеют несколько типов встроенныхязыков программирования: простейший (запоминает только нажатия клавиш без вывода на экран), показывающий коды команд (обычно используя обратную польскую запись), Бейсик или собственный языкпрограммирования, приближённый к Бейсику.

    • Графические калькуляторы имеют графический экран, что позволяет чертить графики функций или дажевыводить на экран произвольные рисунки.

  1. Вимоги до якості канц. Товарів.

Загальні вимоги регламентують відповідність використаних матеріалів видам і маркам, передбаченим стандартом, а також зразку-еталону та ін.

Доброякісні товари мають відповідати затвердженим зразкам за формою, масою, об’ємом, мати міцне і правильне з’єднання деталей (аркушів), ретельно оброблену поверхню. Приладдя для письма, креслення і малювання повинні відповідати за технічними параметрами своєму призначенню і бути придатними для роботи. Спеціальні вимоги передбачають належне виконання основної функції виробу, наприклад: подача чорнила або пасти у автоматичних ручок має відбуватися рівномірно і безперервно; перо і кулька мають рухатись по паперу плавно, не висмикуючи волокон, пера повинні мати захисно-декоративне покриття.

Шкільно-письмові та канцелярські товари мають бути безпечними і нешкідливими, досконало виконувати основні функції, бути зручними в користуванні, легкими в чищенні, не мати схильності до забруднення, бути надійними й сучасними.

Оболонка олівців має бути виготовлена із м’якої деревини чи пластику та рівномірно покрита лаком. Графітові стрижні мають бути міцно закріплені в оболонці, не кришитися під час креслення. У них не допускаються включення, що дряпають папір, дроблення стрижня всередині оболонки і викрошування його під час письма. Забарвлення оболонки кольорових олівців повинно відповідати кольору писального стрижня.

Стрижні фломастерів під час малювання чи писання не повинні розшаровуватися і мимоволі випадати в процесі експлуатації.

У лінійок усіх видів кромки мають бути прямолінійними і паралельними, штрихи і цифри мають бути чіткими.

Масляні фарби повинні відрізнятися високим ступенем перетирання (мати дрібнодисперсну структуру), легко наноситися пензлем, не згортаючись у грудки. Поверхня сухих акварельних фарб не повинна мати тріщин та розслоювань. Ручки пензлів для малювання мають бути без сучків, шорсткостей, тріщин і сколов. При змочуванні волосяний пучок пензля має утворювати гострий кінець.

Пера повинні мати гладку поліровану поверхню, достатню пружність писального кінчика. Рідкі чорнила і туш мають бути без осаду і давати інтенсивне забарвлення ліній та штрихів.

Креслярські інструменти повинні мати відповідну призначенню форму, розміри, вагу, обсяг у наборі. Деталі повинні бути міцно з’єднані, поверхня красиво і ретельно оброблена. Шарнірні з'єднання повинні забезпечувати плавний рух ніжок і стійкість їх у будь-якому положенні. Не допускається самовідгвинчування гвинтів у таких з’єднань.

Папір повинен бути гладким, не мати зморшок, складок, жирних і брудних плям, різних відтінків на аркуші чи в рулоні. Папір для письма, креслення та малювання повинен мати високий ступінь проклейки. Не допускається розшаровування (особливо в картонах) та інші дефекти. Папір для креслення повинен характеризуватись високим ступенем білизни та гладкості. Поверхня паперу для малювання повинна добре сприймати фарби та туш. Під час стирання гумкою ліній, проведених м’яким олівцем, папір не повинен кошлатитись. Друкувальний папір повинен добре сприймати фарбу з копіювального паперу та мати достатній опір до продавлювання.

У ході перевірки показників якості мікрокалькуляторів установлюють якість зображення цифр та сигналів, які на індикаторному пристрої повинні бути чіткими, добре відокремленими одна від одної та забезпечувати

однозначне зчитування інформації на відстані не менш ніж 0,5 м за умов нормального освітлення мікрокалькулятора. Висвічення незначущих нулів та хибних цифр не допускається.