Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDPZK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.07.2019
Размер:
915.97 Кб
Скачать
  1. Декларація прав народів Росії.

Декларація прав народів Росії - один з перших документів Радянської влади, прийнятий Радою народних комісарів РРФСР 2 (15) листопада 1917 року. У Декларації різко засуджувалася політика нацьковування однієї нації на іншу, з боку царського уряду, а потім буржуазним Тимчасовим урядом щодо народів, які населяли Росію. Цій політиці національного гніту була протиставлена ​​політика добровільного союзу народів Росії. У Декларації були проголошені такі основні принципи національної політики: рівність і суверенність народів Росії; право народів Росії на вільне самовизначення аж до відокремлення та утворення самостійної держави, скасування всіх і всяких національних і національно-релігійних привілеїв і обмежень; вільний розвиток національних меншин та етнографічних груп , що населяють територію Росії.

  1. Декларація прав трудящого та експлуатованого народу.

Декларація прав трудящого і експлуатованого народу - конституційний акт Радянської республіки, законодавчо закріпив завоювання Жовтневої революції і проголосив основні принципи і завдання соціалістичної держави.

Проект Декларації був написаний Леніним, і 3 (16) січня 1918 року її початковий проект був прийнятий ВЦВК. Для редагування Декларації була обрана комісія.

5 (18) січня 1918 року, на засіданні Установчих зборів, Я. М. Свердлов оголосив Декларацію. Права більшість її не затвердив.

У зміненій редакції (у числі іншого, прибрано згадка Установчих зборів) Декларація прав трудящого і експлуатованого народу була прийнята на III Всеросійському з'їзді Рад робітничих і солдатських депутатів 12 (25) січня 1918 року. Після об'єднання III з'їзду Рад робітничих і солдатських депутатів з III з'їздом Рад селянських депутатів, Декларація була затверджена ще раз 18 (31) січня 1918 року, на об'єднаному III з'їзді Рад, і в такому вигляді увійшла до Конституції РРФСР 1918 року.

Текст декларації

Проект Декларації спрямований на розгляд Всеросійським установчими зборами 5 (18) січня 1918 року

Декларація прав трудящого і експлуатованого народу в редакції, ратифікованої III Всеросійським з'їздом рад

  1. Утворення внк, робітничо-селянської міліції, їх компетенція.

28 жовтня 1917 постановою НКВС республіки засновувалася робоча міліція, яка повинна була перебуває «у віданні Ради Робітничих і Солдатських Депутатів». Функції у міліції були численні: боротьба з мародерством, спекуляцією, дезертирством, розкраданнями, охорона революційного порядку і т.д. Однією з найважливіших функцій міліції було надання сприяння каральним органам, які ведуть боротьбу з контрреволюцією і встановлює новий порядок в країні.

Головним каральним органом у роки громадянської війни була Всеросійська Надзвичайна Комісія (ВЧК). Основні завдання комісії:

1. Припиняти і ліквідувати всі контрреволюційні і саботажніческіе спроби і дії по всій Росії, з боку кого б вони не виходили.

2. Переказ суду Революційного трибуналу всіх саботажників і контрреволюціонерів і вироблення заходів боротьби з ними.

3. Попереднє розслідування.

ВЧК на початку своєї діяльності стала однією їх багатьох організацій, які ведуть боротьбу з противниками більшовиків, причому її функції спочатку поширювалися тільки на Петроград. Але поступово ВЧК розширює сферу свого впливу.

У 1918 р. бурхливо йде процес створення губернських надзвичайних комісій, який в основному завершився в серпні. До цього часу по країні було 38 губчека.

28 листопада 1918 2-а Всеросійська конференція ЧК поставила утворити при ВЧК транспортний відділ. На початок 1919 чекістські органи контролювали практично всю мережу залізниць і водних шляхів. Розширюючи сферу свого впливу ВЧК не могла залишити без уваги збройні сили. Перша Надзвичайна комісія у Червоній армії була створена 16 липня 1918 на чолі з М.Я. Лацис на Східному фронті.

При створенні чекістських органів увага зверталася на розробку і розвиток методів і засобів оперативної діяльності. Розвиток агентурного апарату ВК йшло за двома напрямками: створення інституту штатних агентів внутрішнього спостереження і формування осведомітельной мережі. Розвиток секретних методів і засобів оперативної діяльності вимагало змінити структуру ВЧК та її органів. Тому в ВЧК було створено секретно-оперативний відділ, який займався постановкою агентурно-осведомітельной роботи та службою зовнішнього спостереження. 14 січня 1921 у ВЧК було створено секретно-оперативне управління, до складу якого входили 6 відділів: особливий, секретний, оперативний, інформаційний, іноземний та реєстраційно-статистичний.

До кінця громадянської війни структура ВЧК стала набагато складніше. Секретно-оперативне управління налічувало 6 відділів. 25 січня 1921 було створено економічне управління, покликаний боротися з контрреволюцією в промисловості і торгівлі. Крім того в структурі ВЧК були: транспортний відділ, спеціальний відділ, управління справами ВЧК і адміністративно-організаційне управління, управління військами ВЧК, слідча частина і спеціальне відділення з охорони уряду.

Важливу роль у здійсненні каральної політики більшовиків грали суди і революційні трибунали. Декрет про суд, прийнятий РНК 24 листопада 1917, ліквідував усі старі судові органи, скасував інститути судових слідчих, прокурорського нагляду, присяжних і приватної адвокатури. Попереднє слідство покладалося на місцевих суддів. У ролі ж обвинувачів і адвокатів допускалися «всі невинні громадяни обох статей, що користуються громадянськими правами ..». Усі суди вирішували питання, керуючись революційною совістю і революційною правосвідомістю.

Для наведення «найсуворішого революційного порядку» системи судів було мало. Тому одночасно створюється система Революційних трибуналів. Революційні трибунали створювалися по всій країні, замінюючи старі судів з їхнім «буржуазної законністю».

Для розгляду касаційних скарг і протестів на вироки революційних трибуналів, за винятком вироків Ревтрибуналу при ВЦВК (його вироки не підлягали оскарженню) 11 червня 1918 р. був створений касаційний відділ при ВЦВК.

Важливою складовою частиною карального механізму Радянської держави були органи, які виконують покарання. 25 грудня 1917 було створено Тюремне управління, перетворене в січні 1918 р. в тюремну колегію. Для охорони місць позбавлення волі була створена конвойна варта Республіки. У 1918 р. організовуються місця ув'язнення нового типу - сільськогосподарські колонії і реформатор.

У країні встановилася безпрецедентна в історії партійна монополія на репресивні органи, при якій невелика елітна частина комуністів керувала економікою, контролювала і розподіляла багатство країн. Причому теоретично це обгрунтовувалося необхідністю нових виробничих відносин для добровільної чи примусової «переробки» «старих» людей і створення «нових» членів майбутнього комуністичного суспільства. І найважливіша роль у цій «переробці» належала каральним органам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]