Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчі завдання ДЕК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать
  1. Назвіть основні напрямки роботи психолога з подружніми парами. Наведіть приклади використання вербальних та невербальних засобів у процесі професійної взаємодії з сучасною сім'єю.

Сімейне консультування є різновидом сімейної психотерапії, який має свої особливості, межі і об’єм інтервенцій. Воно ставить за мету спільне з консультантом вивчення запиту (проблеми) члена (членів) сім’ї для зміни рольової взаємодії у ній та забезпечення можливостей особистісного росту. У процесі сімейного консультування і психотерапії відбувається модифікація взаємин між членами сім’ї як системи за допомогою психотерапевтичних та психокорекційних методів і з метою подолання негативної психологічної симптоматики та підвищення функціональності сімейної системи. При цьому психологічні симптоми і проблеми розглядаються як результат неоптимальної, дисфункціональної взаємодії членів сім’ї. Сімейна терапія здебільшого реалізує інтерперсональний підхід до вирішення проблем. Завдання полягає у тому, щоб змінити за допомогою відповідних інтервенцій сімейну систему загалом. Шнейдер Л.Б. зазначає, що ціль консультативної роботи – прагнути до виявлення індивідуальних причин сімейних дисгармоній і сприяти подоланню цих причин у конкретних випадках

1. Індивідуальний підхід. Об’єктом аналізу і впливу у межах консультативної психологічної допомоги завжди виступає конкретна сім’я з властивими лише їй особливостями розвитку, реагуванням на життєві ситуації, способами вирішення конфліктів тощо.

2. Використання методів психологічного впливу. Психолог-консультант апелює до розуму, емоцій, потреб, мотивів клієнта, при цьому використовуючи різні техніки, які активізують ресурси останнього.

3. Використання потреби у допомозі. Психотерапевтична модель допомоги передбачає роботу з сім’ями і членами сімей, які відчувають труднощі у сімейному спілкуванні, тобто мотивовані на отримання психологічної допомоги і добровільно звертаються у консультацію.

4. Професійний характер допомоги. Психологічна допомога будується на основі професійної підготовки у галузі індивідуального і сімейного консультування, індивідуальної чи групової психотерапії, а також інших галузей психології

  1. У чому специфіка психоконсультування клієнтів, котрі перебувають у кризових ситуаціях? Які особливості консультування таких клієнтів на різних етапах роботи?

Консультування клієнтів із психосоматичними розладами

Існує чимало спроб пояснити походження психосома­тичних розладівТри­валий час підкреслювалося значення особливостей харак­теру особистості у виникненні психосоматичних пору­шень Пізніше прийшли до думки, що виникнення кон­кретних психосоматичних порушень передбачено стійкіс­тю певних емоційних станів (один з основоположників психосоматичної медицини .злість, жорстокість зумовлюють виникнення хвороб сер­ця; безсилля й залежність призводять до хвороб травного тракту; сексуальна напруга спричинює до порушень сис­теми дихання й т. п.).

Завдання консультанта

» Найважливіше завдання консультанта в бесіді з психосоматич­ним клієнтом — допомогти виявити йому хоч частково приховану озлобленість. Але як це зробити? Деякі консультанти починають із запитання: «Ви нервовий?», «Чи ви чутливий?». Можливі відповіді на ці запитання дають мало відомостей. Але можна запитати і про конкретні проблеми. Запитати й постаратись проникнути доступ­ності концепції клієнта: «Схоже, що у житті у вас щось викликає заклопотаність?» або «Що відбувається у вашому житті, що в ній змінилось, що стало іншим, ніж було раніше?». Питання мають бути спрямованості на повсякденне життя клієнта, на зміни в його роботі, сім'ї, у стосунках із близькими і друзями. Інколи на такі питання консультант чує відповідь, яка нічого не означає: «Все до­бре». Це всього лиш відмовка, оскільки в житті кожної людини щось трапляється.

Клієнти із депресією

Прояви депресії

Насамперед депресія проявляється у зміні настрою. Людина стає сумною й похмурою, її пригнічують думки про своє невдале життя, пече гостре почуття провини. Вона втрачає смак до життя й здатність протидіяти труднощам, втрачає цікавість до речей, котрі раніше були привабливими. Сповільнюється як рухова активність, так і процес мислення. Якщо депресія незначна, індивід ще може продовжувати працювати, виконувати повсякденні завдання, однак — усе це перестає приносити йому задоволення.

Завдання консультанта

Найяскравіша риса депресивної особистості -прагнення до са­мознищення. При депресії людина почуває себе втраченою для жит­тя, вона стає дуже чутливою о всього, і це також зменшує самооцін­ку. Людина в стані депресії зайнята лише собою, власними пробле­мами, своїм здоров'ям. Вона часто схильна говорити про симптоми, пов'язані з депресією, але не про саму депресію. Тому виражається стурбованість фізичним здоров'ям, на безсоння, раннє пробудження від сну, втрату апетиту, загальну

Клієнти із суїцидними намірами

Причини суїциду: Людина в стані депресії буває небезпечною для самої себе, то­му що вона в явній чи прихованій формі схильна до самознищення.

Отже слабковиражена депресія може перерости в гостру із суїцид-ними намірами.

Самовбивство вважається страшною, безсоромною справою. Тому деякі консультанти, працюючи з депресивними клієнтами, ми­моволі нехтують такою можливістю і вважають, що клієнт не може навіть думати про це. Якщо консультант проявляє такого роду сліпоту, виникає більша небезпека для благополуччя і навіть життя клієнта.

Завдання консультанта

Консультант, зустрічаючись із клієнтом, що має суїцидні намі­ри, передусім зобов'язаний проаналізувати власні настанови й по­чуття власного самогубства, знати їх наперед. У роботі ніколи не слід приховувати своїх справжніх почуттів. Хороший контакт із консультантом може стати міцною ниткою, що пов'язує людину, яка втратила останню надію з життям.Інколи допускають, що обговорення з клієнтом можливості са­могубства лише підсилює їх наміри.

Консультант повинен звертати увагу суїцидного клієнта на позитивні аспекти його життя.: Консультування у випадку смерті близької людини

Для того, хто помер, смерть — абсолютний кінець його земного жштя. Однак у душах близьких і друзів людина, ще продовжує існувати,у крайньому випадку деякий час. Примирення з утратою — болю­чий процес. Але процес абсолютно природній і його не слід фор­сувати.

У житті втрати більше чи менше відчутні, але у всіх випадках людина відчуває душевний біль, переживає горе. Втрати, як і інші події нашого життя, не лише болючі, вони пред'являють і можли­вості особистішого росту. Ніхто не повинен переконувати в протилежному, намагатися чимось зацікавити, займати розвагами.

Завдання консультанта

Консультування людей, які зазнали втрати близьких, — це не­легке випробовування духовних сил і професійної компетенції пси­холога.

Консультант не повинен заглушати процесу суму. Якщо він зруйнував психологічний захист клієнта, то не зможе надати ефек­тивну допомогу.

Слід відзначити, що «робота суму» не для всіх людей є ефектив­ною стратегією подолання втрати. Багато залежить від стилю реак­ції. Людині, схильній заглушити болючі спогади іншим видом діяль­ності, «робота суму» мало допомагає.