Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчі завдання ДЕК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать
  1. Які вербальні та невербальні техніки можна використовувати у процесі надання психологічної допомоги дітям? Розкрийте особливості застосування методу ігро- та казкотерапії.

Головне завдання цього етапу полягає у створенні умов для внутрішньогрупової комунікації. Кожному учаснику пропонується показати свою роботу і розповісти про неї. Ступінь відкритості і відвертості самопрезентації залежить від рівня довіри до групи, до арт-терапевта, від особистісних особливостей дитини. Якщо вона з якихось причин відмовляється від висловлювань, не слід наполягати. Можна запропонувати учасникам скласти історію про свій малюнок і придумати для нього назву. Починати розповідь можна словами «Жила собі людина, схожа на мене .». Такий початок полегшує вербалізацію внутрішнього стану і підсилює ефект проекції та ідентифікації. По розповіді учасника можна зрозуміти, кого він засуджує, кому співчуває, ким захоплюється. Тому неважко скласти уявлення про нього самого, його цінності та інтереси, відносини з навколишніми.

Ігрова терапія - метод психотерапевтичного впливу на дітей і дорослих з використанням ігри. В основі різних методик, описуваних цим поняттям, лежить визнання того, що гра має сильний вплив на розвиток особистості. У сучасній психокорекції дорослих гра використовується в групової психотерапії і соціально-психологічному тренінгу у вигляді спеціальних вправ, завдань на невербальні комунікації, розігруванні різних ситуацій та ін

Гра сприяє створенню близьких відносин між учасниками групи, знімає напруження, тривогу, страх перед окружающи-ми, підвищує самооцінку, дозволяє перевірити себе в різних ситуаціях спілкування, знімаючи небезпека соціально значущих наслідків.

Характерна особливість гри - її двуплановость, властива також драматичного мистецтва, елементи якого зберігаються в будь-який колективної гри:

1. Гравець виконує реальну діяльність, які ствление якої вимагає дій, пов'язаних з вирішенням

цілком конкретних, часто нестандартних завдань.

2. Ряд моментів цієї діяльності носить умовний характер, що дозволяє відволіктися від реальної ситуації з їївідповідальністю і численними привходящими про стоятельствами.

Змістом гри виступає те, що відтворюється дітьми як головний момент діяльності і відносин між дорослими в їх дорослому житті. У грі відбуваються формування довільної поведінки дитини і його соціалізація.

Казкотерапія є одним з найдавніших психологічних та педагогічних методів. Під терміном казкотерапії можна розуміти засоби передачі психологічних знань про соціальне становлення особистості за допомогою метафоричних засобів. Психокорекція, як і психотерапія, направлені на виявлення першопричин психологічних проблем та розкриття життєвого потенціалу. В методиці "Казкові палаци" методи казкотерапії є базовими так як більшість завдань методики полягає у створенні казкових образів. Створення певних образів казкового світу, проходження шляху героя та подолання перешкод на цьому шляху, а також можливість власного закінчення казки дають дитині відчуття могутності та сили.

Методика включає в себе розповідь казки та вигадування її завершення. Казкотерапія є одним із найдавніших психологічних та педагогічних методів. . Вона звернена до дитячого початку в кожній людині. Промальовуючи персонажі казки згідно з інструкцією методики, дитина втілююється в кожен з них. Це може допомогти терапевту в розумінні внутрішньої сутності уявного образу та, та в разі необхідності змінити данний образ на інший.