Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчі завдання ДЕК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать
  1. Які основні ступені інтерв'ю як методу психологічного консультування? у яких випадках використовується індивідуальна та групова форми психологічної допомоги?

Інтерв'ю передбачає надання впливу на клієнта за допомогою запитань і спеціальних завдань, які розкривають актуальні і потенциаль-ві можливості клієнта. Питання - основний спосіб впливу пси-холога на клієнта в ході інтерв'ю. І стадія інтерв'ю - структурування, досягнення взаимопони-манія або як її часто маркують - "Привіт!".Клієнт на цій стадії інтерв'ю вирішує завдання досягнення психологи-ного комфорту,ІІ стадія інтерв'ю зазвчай починається зі збору інформації про контексті теми; відбувається виділення проблеми; вирішується питання про ідентифікації потенційних можливостей клієнта. Маркування цій стадії інтерв'ю: "У чому проблема?" ІІІ стадія інтерв'ю, яку можна позначати-ти так - бажаний результат. Маркування цій стадії інтерв'ю - "Чого ви хочете досягти?"Психолог допомагає клієнту визначити свій ідеал, вирішити питання про те, яким він хоче бути. Обговорюється також питання про те, що станеться, коли бажаний результат буде досягнутий.4 стадія інтерв'ю являє собою вироблення альтернатив-вих рішень. Маркування цій стадії - "Що ще ми можемо зробити з цього приводу? 5 стадія інтерв'ю - узагальнення попередніх етапів, перехід від навчання до дії.

Три рівня інтерв'ю

1. Рівень отримання об'єктивної інформації, придатної для визначення логічних прнчинно-слідчих зв'язків. Наприклад, аналітик може пов'язати виникнення депресії зі смертю одного з родичів аналізованого.

2. Рівень отримання суб’єктивної інформації, на якому керуються принципом психологічної очевидності; прикладом її може служити, скажімо, впевненість пацієнта в тому, що його туга пов'язана зі смертю дядька.

3. Рівень отримання ситуативної інформації, діючи на якому, психоаналітик вивчає поведінку пацієнта під час бесіди, що дозволяє йому визначити, до якого роду відносини несвідомо включає його пацієнт.

Індивідуальна робота з психокорекції проводитися в самому простому варіанті в ході психодіагностики: дитина заохочується, якщо вона правильно виконує завдання, разом з нею виробляється оптимальна стратегія навчання, робляться спроби корекції самооцінки

Існують наступні показання для індивідуальної (а не групової) роботи з психокорекції:

• дошкільний вік дитини;

• наявність істотних дефектів зовнішності або важких соматичних захворювань;

• інтимний характер проблеми (потерпілі від сексуального насильства, дисморфоманія і т.п.);

• шизоїдна акцентуація і психопатія.

Якщо підліток страждає психічним захворюванням, то проводити заходи з психокорекції повинен висококваліфікований фахівець у тісному конт акті з лікуючим лікарем хворого, при постійному обговоренні результатів. Якщо порушення поведінки, проблеми спілкування, кризи і т.п. виникають у рамках акцентуації особистості, або повного здоров'я дитини - це пряме показання для роботи з психокорекції. Індивідуальна психокорекція може проводитися в рамках різних теоретичних підходів: ігрової терапії, психодрами, когнітивної терапії, логотерапії, нейролінгвістичного програмування (НЛП) і т.д. Застосування психоаналізу і голотропного дихання, а також деяких видів тілесно-орієнтованої терапії недоцільно в роботі з дітьми і підлітками, тому що вони можуть привести до дуже негативних психологічних наслідків. Такого роду методи вимагають високої кваліфікації психолога

Проведення групових занять з психокорекції може бути успішним при наступних станах психіки клієнта:

1) страхах,2) заїкуватості.3) високої агресивності,

До цих станів відносяться: нервова анорексія, нав'язливості. ритуали, важкі форми раннього дитячого аутизму та і ін.

При проведенні груповий психокоррекційної роботи з дітьми і підлітками бажано дотримуватися наступних принципів добору групи:

1) відносна однорідність групи за віком (різниця не більш 3 років).2) максимальна різнорідність по акцентуаціях,3) у дошкільників і молодших школярів можливе функціонування групи хлопчиків і дівчаток разом, у підлітків - краще окремо:4) у залежності від характеру групи її чисельність може бути різноманітної, але оптимальна -5-10 чоловік;5) бажана закритість групи