Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчі завдання ДЕК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать
  1. Які засоби психологічного впливу може використовувати консультант у ситуації роботи з втратою? Прокоментуйте етичні аспекти діяльності психолога.

Консультування клієнтів із психосоматичними розладами

Існує чимало спроб пояснити походження психосома­тичних розладів. Три­валий час підкреслювалося значення особливостей харак­теру особистості у виникненні психосоматичних пору­шень Пізніше прийшли до думки, що виникнення кон­кретних психосоматичних порушень передбачено стійкіс­тю певних емоційних станів (один з основоположників психосоматичної медицини .злість, жорстокість зумовлюють виникнення хвороб сер­ця; безсилля й залежність призводять до хвороб травного тракту;

Завдання консультанта Найважливіше завдання консультанта в бесіді з психосоматич­ним клієнтом — допомогти виявити йому хоч частково приховану озлобленість. Але як це зробити? Деякі консультанти починають із запитання: «Ви нервовий?», «Чи ви чутливий?». Можливі відповіді на ці запитання дають мало відомостей. Але можна запитати і про конкретні проблеми. Запитати й постаратись проникнути доступ­ності концепції клієнта: «Схоже, що у житті у вас щось викликає заклопотаність?» або «Що відбувається у вашому житті, що в ній змінилось, що стало іншим, ніж було раніше?». Питання мають бути спрямованості на повсякденне життя клієнта, на зміни в його роботі, сім'ї, у стосунках із близькими і друзями.

Консультування у випадку смерті близької людини

Для того, хто помер, смерть — абсолютний кінець його земного жштя. Однак у душах близьких і друзів людина, ще продовжує існувати, у крайньому випадку деякий час. Примирення з утратою — болю­чий процес. Але процес абсолютно природній і його не слід фор­сувати.

У житті втрати більше чи менше відчутні, але у всіх випадках людина відчуває душевний біль, переживає горе. Ніхто не повинен переконувати в протилежному, намагатися чимось зацікавити, займати розвагами.

Завдання консультанта

Консультування людей, які зазнали втрати близьких, — це не¬легке випробовування духовних сил і професійної компетенції пси¬холога.

Консультант не повинен заглушати процесу суму. Якщо він зруйнував психологічний захист клієнта, то не зможе надати ефек¬тивну допомогу.

Слід відзначити, що «робота суму» не для всіх людей є ефектив¬ною стратегією подолання втрати. Багато залежить від стилю реак¬ції. Людині, схильній заглушити болючі спогади іншим видом діяль¬ності, «робота суму» мало допомагає.

Із закінченням «роботи суму» проходить адаптація до реальності нещастя, і душевний біль зменшується. Того, хто поніс втрату, по¬чинають цікавити нові люди й події.

У період утрати страждання полегшуються присутністю рідних, друзів і причому суттєва не їх дійова допомога, а легка доступність упродовж кількох тижнів.

Роль слухача у деяких випадках може виконувати консультант. Клієнту слід дати змогу виражати будь-які почуття. Інше дуже важ¬ливе завдання консультанта — допомогти близьким правильно реа¬гувати на сум людини, яка втратила близьких.

Переживание утраты при разводе Стадія депресії.

Ситуація заперечення

Стадія озлобленості.

Стадія переговорів

Втрата близької людини трапляється не тільки при його смерті. Розлучення являє собою аналогічну ситуацію і породжує схожу динаміку переживань. Розлучення - це смерть відносин, що викликає найрізноманітніші, але майже завжди хворобливі відчуття.

Формуванню деонтологічного мислення та етичній проблематиці (а її діапазон досить широкий: це і сукупність мотивів, завдань та цінностей, світогляд і, нарешті, особистість самого фахівця в цілому) в період підготовки спеціаліста приділяється багато уваги. Професійна етика психолога обов'язково вимагає розробки загальних правил та принципів поведінки, оцінки професійної відповідальності, а також дотримання певних етичних норм, спрямованих, насамперед, на захист інтересів клієнта. Він містить в собі чимало моральних проблем, що виникають у нестандартних і, можливо, навіть у самих звичайних ситуаціях. Турбота про етику, духовність, емпатію, формування деонтологічного менталітету розглядається нами як своєрідний показник професійної придатності психолога до практичної роботи.