Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт 2011 Гідросила Лєдо.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
155.7 Кб
Скачать
  1. Організація промислової санітарії цеху

Виробнича санітарія – це система організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів та засобів, яка спрямована на запобігання виробничої небезпеки, обумовленої шкідливими факторами.

Організація промислової санітарії цеху здійснюється відповідно з:

  1. Санітарними нормами і правилами (СНІП);

  2. Санітарними нормами проектування промислових підприємств (СН);

  3. Виробничим освітленням, вентиляції, опалення;

  4. Санітарне – технічним обладненням;

  5. Пило-газоочищенням та пило-газоочисного обладнення;

  6. Промислово-санітарної хімії;

  7. Санітарного стану території, виробничих приміщень.

Якщо стан умов праці такий, що виробнича (професійна) небезпека відсутня, то це свідчить про безпеку праці.

  1. Організація протипожежної безпеки цеху

Як відомо жоден завод і взагалі будівля в якій перебувають люди, неможуть обійтися без протипожежної частини. Організація протипожежної безпеки цеху відіграє важливу роль, так як безлад несе за собою нещасні випадки.

Організація протипожежної безпеки цеху грає важливу роль, так як порушення несе за собою нещасні випадки і погіршення стану майна. Частіше за все пожежі виникають від недбалого поводження з вогнем, куріння, порушення трудової і виробничої дисципліни, а також самозапалення твердого мінерального палив, займання горючих рідин, несправності електропроводки і багато інших причин. Забруднене і захламоване робоче місце також сприяє винекненню і розповсюдженню пожежі, а розбите скло в вікнах тязі повітря і збільшення вогню.

При оформленні на роботу необхідно пройти інструктаж по пожежній безпеці.

В цеху необхідно ознайомитися з пожежним інвентарем (на стіні висить червона ришітка, на якій розташовані: вогнегасники -2 шт, багри – 2 шт, лопата -1 шт, лом – 1 шт, відро – 1 шт, а також ящик з піском, який розташований під решіткою на підлозі), запам`ятати де він знаходиться і що можливо застосувати для гасіння пожежі.

Забороняється загороджувати та закривати пожежні проходи і проїзди до пожежного інвентарю, обладнанню та пожежним кранам.

Забороняється палити і кидати цигарки в цехах і на території підприємства, так як в цехах і на складах можуть знаходитися легко займисті матеріали. Палити потрібно в спеціально відведених місцях з надписом: «місце для паління».

Необхідно слідкувати за справністю електродвигунів, не допускати їх перегріву, перевіряти змазку трущихся механізмів, своєчасно виправляти помилки.

Забороняється:

  • Кидати на підлогу в цеху папір, картон, тряпки;

  • Підключати до електромережі непередбачені навантаження;

  • Замінювати перегорівші запобіжники, що перегоріли кусками проволки. Працювати з вогнебезпечними матеріалами необхідно дотримуючись протипожежних вимог і мати на робочому місці засоби для гасіння пожежі.

Виходячи останнім з цеху, необхідно вимикати електропостачання, за виключенням чергового освітлення.

  1. Заходи по попередженню браку виробів

Заходи по попередженню браку виробів здійснюється відповідно стандарту СТП 5786106.062.90. Стандарт підприємства: «Порядок виявлення, обліку, аналізу та попередження браку». Затверджений і введений в дію указом від 1999-07-05 №448-п. Дата введення з 1999-07-01. Даний стандарт підприємства розроблений на основі «Методичних рекомендацій по виявленню, обліку, аналізу та попередженню браку»

Метою даного стандарту є попередження, виявлення та ліквідіція наслідків браку у виробництві.

Система менеджменту якості має право:

  1. Перевіряти розроблену та використовузму на АТ конструкторську технологічну та нормативну документацію на відповідність вимог державних та галузувих стандартів;

  2. Припиняти прийом та відвантаження продукцій, яка не відповідає стандартам, зразкам-еталонам, кресленням та технологічної документації;

  3. Вносити пропозиції керівництву АТ про зупинку процесу виготовлення продукцій в окремих підрозділах, в цехах в тих випадках, якщо продукція не відповідає стандартам, еталонам, конструторської або технологічної документації;

  4. Не приймати готову продукцію, якщо вона пред`являється не комплектно або незабезпечена техніною документацією, що підтверджує якість матеріалів та виробів, які входять до її складу;

  5. Не допускати у виробництво матеріали, заготовки, деталі або комплектуючі вироби, що не відповідають вимогам стандіртів та конструкторської документації.

  6. Контролювати роботу цехів та відділів підприємства та усуненння причин дефектій продукції.

  7. Вимагати від начальників цехів, служб та відділів проведення всіх необхідних заходів, направлених на підвищення якості продукції.

  8. Розробляти інструкції та інші нормативні документи по питанням організації та проведення аналізів та випробувань.

  9. Контролювання виконання пропозицій та рішень за результатами проведення аналізів та випробувань.

  10. Контролювати правильність зберігання та використання засобів виміоювання, а також стан метрологічного забезпечення виробництва.

  11. Вирішувати суперечні питання якості, стандартизації, метрологічному забезпеченні, які виникли між підрозділами ВАТ.

  12. Представляти пропозиції та контролювати хід розробки нових і внесення змін і діючі стандарти підприємства.

  13. Розробляти та представляти в бізнес – план пропозиції по витратам, необхідних для нормального функціонування системи менеджменту якості.

  14. Представляти керівництва ВАТ пропозиції про заохочення робітників за високі показники праці, якості.

  15. Представляти керівництву ВАТ пропозиції про притягнення до відповідальності робітників, які вині в випуску продукції, що не відповідає вимогам нормативної, конструкторської та технологічної документації.

  16. Проводити аудити в цехах та відділах ВАТ стану системи менеджменту якості, розробляти та вимагання виконання заходів напрвлених на підвищення ефективності та вдосконалення системи менеджменту якості.

Висновок

Отже, під час проходження практики я збобув необхідні навики в поводженні з технікою. Яка до речі зарекомендувала себе досить позитивно, оскільки зроблена була нашими високваліфікованими інжинерами. Можливо, щось треба було зробити краще, але про це будуть піклуватися майбутні спеціалісти, такі як я.

За цей період, а точніше за 14 робочих днів ознайомився з:

Історією заводу, продукції (водяні та масляні насоси, шестирінчаті насоси, вузли до агрегатів та інше).

Інструктажем по техніці безпеки. Кодексом України про працю, який написаний досить практично, але хотілося б щоб він виконувався в усіх його пунктах. А також з правилами техніки пожежної безпеки, за допомогою яких нас навчили правильно користуватися вогнегасниками, також ми вивчили різні різновиди вогнезасників (повітряно-пінний, вуглецево-кислотний, водяний), та вивчили різні методи тушіння можливого пожару (теоретично потушили пожар).

Коли нам всім навчальному класі прочитали інструктаж, та ще й прикліпили до нього розповідь про нещасні випадки, які траплялись на даному заводі, мені навіть не хотілося наближатися до станка, чи взагалі сунутись на територію заводу. Як я потім дізнався це був деякий курс «страшилки», який досить добре підгодовував на серйозну і обережну роботу за тим чи іншим місцем проходження практики. Це наскільки небезпечна робота, що треба ставитися до неї з великою відповідальністю.

На другому дні проходження практики робив вимірювальні роботи корпусу та отворів у ньому. Провіряв чи співпадає різьба на деталі з різьбою на кресленні, яке прикліплене до кожного станка на заводі. Використовуючи свої теоретичні знання вимірював крок різьби, прохід різьби, прохід на повну глибину. Ознайомився з вимірювальним інструментом, мечиками та багатьма видами копірів. Дізнався про рідини, які використовуються для змазки і охолодження одноразового. Їх називають на підприємстві СОЖ.

Ознайомився з пересувними засобами, які використовує завод в приміщенні цех. Першим являється рітша, така собі конструкція за допомогою якої можна піднімати вантаж не більше 2-х тонн. На ній уставлена спеціальна система, яка дозволяє піднімати тягар. Другим засобом є тягоропідйомник, за допомогою якого можна піднімати до 5 тонн ваги. І нарешті третім засобом являється кран причіплений до стелі (Кран-Балка), який пересувається по рейкам (до 5 тонн).

Також знайомився з кінцевим процесом своєї операції – зборкою фільтрів ФВ – 10. Процес складається з двох частин:

  1. Починається з того що в корпус ФВ – 10 на напрявляючи надівають кільце з стального сплаву 1 на якому знаходиться магніт 2, потім зверху ставлять пружинку 3 і останнє натягують алюмінієве кільце 4 з резинкою 5 і зверху ставлять фільтр 6.

  2. В стакан ФВ – 10 вставляють аналогічне кільце 4 з резинкою 5. Потім на обік стакана натягують більшу резинку 7 і змащують її солідолом.

Фінальна операція – стакан нагвинчують на корпус.

Основною метою проходження практики було навчитись використовувати здобуті знання в університеті. Освоїти можливі технологічні процеси. Не боятися станка і вміти з ним поводитися в випадку необхідності. Проявити свій потенціал і набратись натхнення на наступний учбовий курс. Вивчити всі аспекти і технічні поняття які використовують на підприємстві.

А саме головне те, що навчила мене практика на заводі – це необхідність вчитися, щоб в майбутньому не сояти за станком з дивуванням, як його зробити, і скільки треба розуму на це, чи з лопатою цілий день, а сидіти в комфортному кабінеті і розробляти прилади, обладнання та ін.

Використана література

  1. Гузенков П.Г. Г93 Деталі машин: Учеб. Пособия для студентов вузов. – 3-е изд. Перераб. И доп. – М.: Висш. Школа 1982 – 351 с.

  2. Левитская О.Н. и Левитский Н.И. Курс теории механизмов и машын. Учебник для вузов М «Высш. Школа» 1978 – 262 с.

  3. Глушаков С.В. Персональный компютер. – 5-е изд, доп и перероб Харьков, фолио 2004-500 с.

  4. Сборник типовых инструкций по охране труда М «Недра» 1978

  5. Годик Е.И. и Хаскин А.М. Справочное руководство по черчению. Изд 4-е перераб и доп. М. «Машиностроение» 1974-696 с.

36