Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рущенко Пiдручник.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Друкується за рішенням редакційно-видавничої ради Університету внутрішніх справ від 25.06.1996 р.

Поз. 37 Видавничого плану Університету внутрішніх справ на 1996 рік

Рущенко І.П. Соціологія: курс лекцій. - Харків:Ун-т внутр. справ. 1996^а^0с. ,-,"ї .;,.'..,, - . : .,^^..,..-,.

Рецензенти доктор соціологічних наук, професор Є.А. По-дольська і доктор соціологічних наук,- професор В. О. Соболєв

^Курс лекцій з соціології знайомить читача з основами соціологічна^ теорії, історією розвитку науки, містить аналіз соціальної структури сучасного українського суспільства.

Дл' -гудентів вищих учбових закладів, викладачів, наукових робітників, але мож іути цікавим широкому колу читачів.

Університе- внутрішніх справ, 1996 д'

Передмова

У першій половині 90-х років в житті в»вдої школи відбулася

'помітна подія - було започатковане викладання основ соціології в ву­зах різного профілю: від гуманітарних до технічних. Місце марк­систського суспільствознавства посіли дисципліни, що традиційно ви-гкладаються в університетах і коледжах світу. Соціологія, беззапереч-

, по, в цьойу колі відіграє провідну роль. Але викладачі й перші гене­рації студентів зіткнулися з гострою проблемою нестачі відповідної учбової літератури. Вона підштовхнула низку вчених- {^'педагогів України й Росії запропонувати авторські або колективні підручники та навчальні посібники, було зроблено декілька перекладів відомих західних видань, нарешті, побчили світ твори класиків соціології, що

, ніколи не друкувалися за часів СРСР. Але бібліотечні полички все ще напівпорожні, а попит на підручники, особливо, україномовні, не задо-волено. І причини цього становища не тільки фінансові й організаційні:

по-перше, для сучасної соціології вельми характерні різномаїття тео-ретичких підходів і методів побудови теорії, велика кількість галузей

| та напрямків; по-друге, більшість підручників побудована на ілюстра­тивному матеріалі з американського, радянського або російського життя, а для українських студентів нагальним є аналіз саме українського-суспільства.

Навчальний посібник, що пропонується читачам, присвячено висвітленню проблем загальної соціології, його зміст зорієнтований на так звану "соціологію порядку", структурно-функціональний підхід, що на думку автора, більш принадні для підготовки правознавців і право­охоронців. Лекції курсу зібрано у п'ять розділів. До кожної лекції до­даються гонтрольні запитання й відовідна література.

-.3- ' /

РОЗДІА 1. ВСТУП ДО СОЦІОЛОГІЇ

Слово "соціологів (від франц. зосіоіодіе) перекладається як "наука (знання) про суспільство". Наука з цією назвою є провідною соціально - гуманітарною дисципліною, що примножує свій авторитеті популярність у світі. Вона розкриває "таємниці" соціального устрою» механізмів, що забезпечують стабільність та розвиток суспільство» то формує науковий погляд на соціальне життя. Потреба у цьому існує надто-велика; "замовники" соціології - політики, управлінці, правоохо­ронці, бізнесмени, преса - усі, хто використовує соціальні знання, від-*'' порідну інформацію, оперує соціальними показниками. "Соціолог" стає і масовою популярною професією, що застосовується в державних; установах, війську, поліції, економіці, соціальній роботі з населенням тощо. Оволодіння основами соціологічних знань у всьому світі розгля­дається як обов'язковий елемент вищої освіти» підготовки фахівців? різного профілю. Але у нашій країні соціологія внаслідок монополії в вузах так званих марксистсько-ленінських дисциплін широко не викладалася і не популяризувалася. Ця недоречність вже виправлена, й українські студенти мають змогу знайомитися з досягненнями та проблемами світової соціології. .

В першому розділі курсу пропонується загальне знайомство з предметом соціології, її роллю у суспільстві, структурою дисципліни й І історією розвитку - від середини XIX сторіччя до сьогодення.

Лекція І. Соціологія як наукова дисципліна