Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рущенко Пiдручник.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

4. Структура соціології

Соціологія розвивається по багатьох напрямках; соціологічне знання має свою внутрішню структуру, в якій можна виділити три основні рівні: загальносоціологічні теорії, спеціальні соціологічні теорії, конкретні (емпіричні) соціологічні дослідження.

4.1. Загальносоціолоп'чні теорії. Це фундаментальні, теоретичні дослідження та ідеї, що спрямовані на вивчення й інтерпретацію со­ціальних основ суспільного життя. Об'єктом вивчення є суспільство в цілому й основні соціальні механізми. Загальносоціологічні теорії мають на меті сформулювати загальні закони і закономірності. Ем­піричні факти, соціальна статистика, дані прикладних досліджень тут використовуються як аргументи для доказу і підтвердження теоретич­них гіпотез. Єдиної загальносоціологічної теорії не існує. Пояснюється ця обставина складністю соціокультурних систем, яка багаторазово перевищує складність фізичних і-технічних систем.

В XX столітті широкої популярності серед соціологів набули теорія функціоналізму, теорія конфлікту, теорія обміну, символічний інтеракціоналізм, етнометодологія. Названі теорії пов'язані з філо­софськими поглядами і доктринами. В свою чергу вони лежать в основі теорій середнього рівня і емпіричних досліджень, тобто е мето­дологічною базою конкретних досліджень і напрямків в соціології. Теоретичний плюралізм, без сумніву, ускладнює соціологічне знання, вносить елементи невизначеності, дозволяє по-різному трактувати со­ціальні факти. Але разом з тим різноманіття теорій дозволяє соціо­логії саморозвиватися; в науці конкуренція напрямів - явище позитив­не.

Різноманітність теоретичних засобів надає соціології гнучкість, зокрема, соціологи відзначають, що теоретичні підходи мають різну ефективність в залежності від об'єкта і мети дослідження. Так, функ­ціональний підхід набуває високої ефективності при вивченні нормаль­но діючих соціальних механізмів і конструкцій, оптимізації соціальних процесів в умовах суспільної стабільності. Теорія конфлікту популярна як підхід для дослідження соціальних потрясінь, причин революцій, випадків розпаду соціальних інститутів, соціальних і національних про­тиріч і антагонізмів.

4.2. Спеціальні соціологічні теорії (теорії середнього рівня) розробляються як методологічна основа вивчення окремих сторін або сфер" суспільного життя. Об'єктом теорії середнього рівня є, по-перше, елементи соціокультурних систем (наприклад, теорія соціальних ро­лей); по-друге, окремі типи і види соціокультурних систем - сім'я, шлюб, соціальні організації, соціальні інститути, нації, трудові колекти­ви тощо. Бурхливий розвиток цих теорій спричинився до створення галузевої структури соціології. В наші дні нараховується понад сто на­прямів соціології; найважливішими і добре відомими галузями є соціо­логія політики, соціологія праці, соціологія права, соціологія організа- . цій, соціологія освіти, соціологія злочинності, соціологія науки, соціо­логія сім'ї, етносоціологія. Без розробки теорій середнього рівня не­можливе проведення емпіричних досліджень з конкретних актуальних проблем. Так, неможливо упорядкувати систему управління під-^іЙВисмства або райвідділу міліції без знання основ соціології ор-"'йіізації та теорії соціального управління.

| ^3. Конкретні соціологічні, дослідження (КСД). В переважній Іййшості випадків безпосереднім об'єктом емпіричних досліджень є Юдина, соціальні групи, як носії первинної соціальної інформації. айвідомішою і популярною формою конкретно-соціологічного до-підження є анкетне опитування. Більшість таких робіт має приклад­ний характер, тобто одержані результати знаходять практичне засто-'Ісування. Замовниками емпіричних досліджень можуть бути державні 'установи, комерційні структури, політичні партії. КСД спираються на спеціальну методологію і методику - сукупність правил і прийомів, які роблять одержані дані достовірними, а висновки - суто науковими. Теорія і методика конкретно-соціологічних досліджень -"це самостійна галузь соціології, яка швидко розвивалася у XX столітті з використан­ням математичних засобів і можливостей електронно-обчислювальної техніки. Емпіричні дослідження проводяться не тільки для розв'язання прикладних завдань, але й з метою розвитку теоретичної соціології. Правда, такі роботи здійснюються з ініціативи самих вчених і фінан­суються університетами або іншими науковими установами.