Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Освітні технології ПР№2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

5. Запитання, які грунтуються на техніці відношень запитань і відповідей (взв).

Це техніка постановки запитань, які сприяють розвиткові всіх рівнів мислительної діяльності учнів. Цю техніку можна також використовувати для розвитку умінь учнів шукати відповідь на запитання у змісті навчального матеріалу.

За цією технікою можна складати чотири типи запитань, що відповідають шести рівням мислительної діяльності учнів, які описані у таксономії Б. Блума. Техніка постановки запитання за типом “Відразу ж” відповідають рівням - “Знання” і “Розуміння”; запитання за типом “Подумай і пошукай” - рівням “Застосування” і “Аналіз”, запитання за типом “Автор і Ти” і “На мою думку” - “Синтезу” і “Оцінці”. Ці типи запитань розглядаються нижче:

Відразу ж: Відповідь на це запитання міститься в самій історії. Слова запитання і відповіді знаходяться прямо в тексті.

Подумай і пошукай: Багато учнів, відповідаючи на запитання, орієнтуються на його формулювання, на слова, із яких вони складаються, що наводять їх на відповідь у тексті. Вони дивляться на запитання, знаходять ті ж слова в тексті і приводять відповідний вираз як відповідь. Часто при цьому вони навіть не думають про запитання - тим більше про відповідь. Щоб навчити їх розуміти зміст навчального матеріалу на більш високому рівні, можна задавати запитання, що потребують від них іншого формулювання, іншого представлення змісту навчального матеріалу. Хоча відповіді на ці запитання можна знайти в тексті, слова запитання і відповіді можуть різнитися. Підготувати такі запитання вчителю важче, але вони дуже допомагають учню думати про текст на більш високому рівні мислення: “Застосування” і “Аналіз”.

Отже суть даної техніки постановки запитань полягає в тому що, відповіді на ці запитання можна знайти в тексті, слова в запитанні і відповіді можуть суттєво відрізнятися.

Автор і ти: Відповідей на ці запитання немає в розповіді. Учень повинен подумати про це, що повідомив автор і для чого це потрібно особисто йому.

На мою думку: На ці запитання не можна відповісти на підставі тексту. Учень повинен дати на них відповідь на підставі власного досвіду. Такі запитання часто задають перед або після читання фрагменту відповідного змісту навчального матеріалу.

Щоб застосувати різноманітні запитання, потрібен час і терпіння, але це дає разючі результати.

Використовуючи техніку постановки запитань за відношенням запитання-відповідь (ВЗВ) складіть запитання до: відповідної теми уроку, контрольної роботи, інших форм навчальних занять тощо (по 1 запитанню з кожного типу).

6. Відкриті і закриті запитання.

Відкриті – це запитання на які можна дати різноманітні відповіді, а не тільки однозначно “правильно” або “неправильно”, “так” або “ні”. Як показує практика, учні віддають перевагу запитанням відкритого типу. Такий підхід до питань заохочує їх перевіряти і розвивати свої ідеї, критично аналізувати вивчений навчальний матеріал. Запитання відкритого типу починаються словами “що”, “як”, “які” тощо.

Запитання закритого типу частіше починаються дієсловом, що визначає сутність дії, і на них зазвичай можна відповісти односкладово “так” або “ні”. На таке запитання існує тільки одна правильна відповідь. Наприклад:

Відкриті запитання:

Закриті запитання:

  1. Що є свідченням того,

що розчин електроліту проводить електричний струм?

  1. Чи проводить розчин

електроліту елетричний струм?