Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_kontrolni_pitannya.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
2.36 Mб
Скачать

Механізм перемикання передач розташований в кришці коробки и складається з ричала, трьох штоків з вилками, трьох фіксаторів, замкового запобіжника від випадкового увімкнення передачі заднього ходу. Фіксатори попереджують можливість самостійного увімкнення чи вимкнення передач. Замковий запобіжник не допускає одночасного увімкнення двох або більше передач. Замковий запобіжник розташований в каналі між штоками, складається з двох плунжерів і штифта. Плунжери знаходяться в лунках штоків, а штифт в отворі середнього штоку. При переміщенні крайнього штоку плунжер виходить з його лунки, входить в лунку середнього штоку та через штифт переміщується в другий плунжер до лунки другого крайнього штока.

При увімкненні передачі заднього ходу водій додатково долає опір пружин запобіжника, що запобігає можливості випадкового увімкнення заднього ходу при русі у перед.

  1. Як включається перша передача і задній хід? Які повзуни при цьому переміщуються?

При увімкненні першої передачі водій переміщує верхній кінець важеля на себе і вперед, при цьому нижній кінець важеля входить у передню голову штока першої передачі і переміщує його назад, цей рух через вилку передається на шестирнь, яка переміщувалась по шліцам вала, входить до зачеплення з шестернею першої передачі проміжного вала. Обертаючий момент передається через пару шестерней на проміжний вал та через пару шестерней першої передачі на вторинний вал. Обидві пари шетерней збільшують обертаючий момент, зменшивши при цьому частоту обертання вторинного валу.

На передачі заднього ходу водій переміщує уперед блок шестерней заднього ходу, його передня шестерня з`єднається з шестерною першої передачі вторинного валу, а задня - з шестирней першої передачі проміжного валу. Обертаючий момент передається через шестерні на проміжний вал, через шестерню на передню шестерню блока і від задньої шестерні блока на шестерню вторинного валу. В цьому випадку в роботі приймають участь три пари шестерней, первинний та вторинний вал обертаються у різні сторони.

  1. Як і коли працюють Фіксатори?

Фіксація включеного або вимкненого положення в коробці передач забезпечується за допомогою фіксаторів, що складаються з кульок і пружин, поміщених вертикально в приливах кришки коробки передач. Кульки входять у верхні поглиблення повзунів. На кожному повзуні є по три поглиблення: одне (середнє) - для нейтрального положення і два - для відповідних передач. Відстані між поглибленнями обрані такими, щоб забезпечити зачеплення відповідних зубчастих вінців на всю довжину зубів. Для запобігання випадкового включення одночасно двох передач служить замковий пристрій, що складається з штифта і двох кульок. Для кульок на повзуна є бічні поглиблення, а штифт встановлено в горизонтальному отворі середнього повзуна. Сума діаметрів всіх кульок і довжини штифта дорівнює відстані між крайніми повзунами плюс величина одного поглиблення на повзуні. Внаслідок цього при переміщенні одного з повзунів два інших замикаються кульками в нейтральному положенні. Для включення першої передачі або передачі заднього ходу необхідно докласти додаткове зусилля, щоб важелем перемикання передач стиснути до упору пружини запобіжного пристрою і тим самим запобігти можливості випадкового включення передачі заднього ходу при русі вперед. Привід перемикання передач в коробках передач ТЗ встановлюється як важеля безпосередньо на кришці коробки передач, так і дистанційний.

  1. . Покажіть отвори для заливки і зливки масла з коробки передач.

На прикладі автомобіля ГАЗ - 66: Отвір для заливки масла у коробку передач розташований унизу 24(пробка контрольно - заливного отверстия); отвір для зливки масла з коробки передач розташований нижче пробки заливу масла 23(сливная пробка). Змазка здійснюється за допомогою розбризкуванням обертаючих шестерней масла, налитого до картера. Коробку передач ГАЗ - 66 необхідно заправити 3,5 л масла.

  1. Покажіть і назвіть всі шестерні.

На прикладі коробки передач 31/1 -131: Шестерня 16 першої передачі проміжного валу, яка виготовлена заодно з валом, інші шестерні цього валу встановленні на шпонках. Шестерня 12 вторинного валу встановлена на шлицях; шестерня 10 другої передачі та шестерня З0 третьої передачі встановлена безпосередньо на шийках вала, шестерня 31 четвертої передачі обертається на стальній втулці, закріпленої на валу. При обертанні шестерней 10, З0 та 31 відносно вала торкаючих поверхностей шестерней та вала

Працюють з тертям один об іншу. При цьому шийки вала та наружня поверхня втулки під

шестернею 31 мають спеціальну поверхню у виді чергуючихся виступів та впадин для кращого утримання змазки. Шестерні 10, ЗО та 31 мають конуси та внутрішні зубчасті венці для з'єднання з синхронізаторами.

  1. . Який влаштований механізм, що оберігає шестерню заднього ходу від випадкового включення?

Блок шестерні заднього ходу встановлений на осі 25 на двох роликових підшипниках. Віл передньої шестерні блока виконується відбір потужності при установці коробки відбору потужності.

Блок складається з двох шариків 33 та штифта 34. При увімкненні першої передачі та заднього ходу нижній кінець важеля 5 з'єднується з проміжним важелем 29, при цьому стискується пружина запобіжника 28, що не допускає випадкового увімкнення цих передач.

  1. . Покажіть і назвіть деталі механізму перемикання передач.

Механізм перемикання передач розташований в кришці коробки передач та складається з важеля 12, трьох штоків 9,13 та 15 з вилками, трьох фіксаторів 10, замкового улаштування та запобіжника 27 від випадкового включення передачі заднього ходу.

ІВ

  1. . Покажіть і розкажіть, як передаються зусилля з ведучого на відомии вала всіх

передачах (мал.іа).

Ведучий вал - оранжевий; Ведений вал - жовтий; Проміжний вал - сірий; Вал

заднього ходу і відповідний повзун - зелений; Повзун включення Ш-І¥ передач - фіолетовий; Повзун включення І-ІІ передач - блакитний;

N - нейтральна передача: жоден синхронізатора не зачеплений з жодною шестернею, первинний і проміжні вали обертаються, вторинний в спокої.

І передача: синхронізатор першої-другої передач (яскраво-блакитний на іл.) Блокує шестерню першої передачі на вторинному валу;обертання передається спочатку єдиною шестернею первинного валу на проміжний, а з нього - через шестерню першої передачі на вторинний вал, і далі на трансмісію.

II передача: той же синхронізатор переміщується і блокує шестерню другої передачі;

III передача: синхронізатор першої-другої передач в нейтральному положенні; синхронізатор третьої-четвертої (фіолетовий на іл.) Блокує шестерню третьої передачі на відомому валу, обертання передається з первинного валу на проміжний, а з нього через шестерню третьої передачі - на вторинний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]