Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsP_Shkoda.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

4. Розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, визначається:

для всіх категорій земель (крім земель житлової та громадської забудови) за такою формулою:

Шс = Пс x Нп x Кф x Кі (1),

де Шс - розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, гривень;

Пс - площа самовільно зайнятої земельної ділянки, гектарів;

Нп - середньорічний дохід, який можна отримати від використання земель за цільовим призначенням, визначений у додатку 1, з урахуванням переліків, наведених у додатках 2 і 3;

Кф - коефіцієнт функціонального використання земель, визначений у додатку 4;

Кі - коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, який дорівнює добутку коефіцієнтів індексації нормативної грошової оцінки земель за 2007 та наступні роки, що визначаються відповідно до Порядку проведення індексації грошової оцінки земель, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2000 р. N 783 ( 783-2000-п ) (Офіційний вісник України, 2000 р.,N 20, ст. 823) 1. Грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення індексується станом на 1 січня поточного року на коефіцієнт, що визначається за формулою:

Кі = [I - 10]: 100, --- по арк. Станом на 01.01.2008---1,152

де I - середньорічний індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація. Якщо значення Кі не перевищує одиниці, індексація не проводиться.;

378,7х1070х1х 1,152=466800, 798 грн., тобто протягом 2008 року ТОВ поле використанням землі без правовстановлюючих документів завдало збитків державі в сумі 466800, 798. (1062863,21 грн.- за умовою задачі). З гідно умови задачі на момент подання позову до суду у ТОВ «Поле» у відсутній договір оренди або державний акт на право власності або користування земельною ділянкою (ст. 125, 126 ЗК України, тобто вдсуинє саме право на цю ділянку). Згідно Стаття 3. ЗУ Про фіксований сільськогосподарський податок ( з 01.01.2011 не діє)Об'єкт оподаткування та ставки фіксованого сільськогосподарського податку Об'єктом оподаткування для платників фіксованого сільськогосподарського податку (далі - платники податку) є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, в тому числі на умовах оренди, ----умова сплати податку для правомірності не виконана.

Відповідно до Закону України від 15 квітня 2008 р. “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення вимог земельного законодавства” самовільним зайняттям земельної ділянки визнаються будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними. --- до серпня 2010 року такого рішення не будо,документи були відсутні.

Враховуючи та, що ТОВ «ПОЛЕ» сплачено за користування землею 66376, 48, що значно менше ніж нарахована сума завданої шкоди, прокурор повинен розрахувати суму збитків в розмірі різниці між нарахованми збитками та фактично спраченими коштами ТОВ. А тому, необхідно переподати позов ( земінспекція 1 з позивачів), попередньо зробивши запит до земінспекції, що в складі Держкомзему, про уточнення суми завданої шкоди, роз»яснення суми завданих збитків державі, з урахуванням сплати земельного податку. Отримати документи від облдерж адміністрації -яким чином вона понесла збитків внаслідок неможливості користування, розпорядження землею за призначенням, внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, отримання коштів за користування нею. Факт сплати коштів за земельну ділянку в добровільному порядку не є фактом відсутності порушень вимог Земельного кодексу України. Тобто земінспекція має надати підтвердження аправомірності нарахування нею збитків.

За відсутності доказів-розрахунків щодо завдання збитків державі та висновків спеціаліста з роз»ясненнями суд правомірно відмовив у задоволені позову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]