Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корпоративні фінанси 281.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
509.44 Кб
Скачать

Критерій оцінки теоретичних питань

3 балИ студент дає обґрунтовані, глибокі та теоретично правильні відповіді на поставлені питання; демонструє здатність здійснювати порівняльний аналіз різних теорій, концепцій, робити логічні висновки та узагальнення; демонструє здатність висловлювати та аргументувати власне ставлення до альтернативних поглядів на певне питання; використовує фактичні та статистичні дані, які підтверджують тези відповіді на питання; демонструє знання законодавчих та нормативних актів України, підручників, посібників.

2 балИ студент володіє знаннями матеріалу на рівні вимог, наведених вище, але було допущено незначні неточності в поясненні формулюванні термінів і категорій, або використанні цифрового матеріалу, або посиланні на теоретичні моделі, або посиланні на конкретні періоди і дати.

1 бал студент володіє знаннями матеріалу на рівні вимог, наведених вище, але у розкритті змісту питань були допущені помилки, у формулюванні термінів і категорій, використанні цифрового матеріалу, посиланні на конкретні періоди і дати; питання викладено недостатньо глибоко, у занадто стислій формі. Відсутнє підведення підсумку висвітлення поставленого питання.

0 балів студент зовсім не відповідає на поставлене питання або відповідає неправильно. У відповіді відсутні необхідні докази та аргументи. Зроблені висновки не відповідають загальновизначеним, є помилковими. Відповідь містить зайвий матеріал, що не відповідає змісту питання і свідчить про нездатність студента зрозуміти питання. Відповідь є повністю ідентичною тексту підручника чи конспекту або повністю ідентичною відповіді іншого студента на це ж саме питання.

Критерій оцінки фінансових вправ

3 балИ студент дає повну, вичерпну відповідь. Вона складається з правильного арифметичного результату; доцільного і логічного теоретичного обґрунтування виконаних розрахунків; вірного посилання (за необхідністю) на відповідні законодавчі та нормативні акти.

2 балИ студент повністю вирішує вправу, однак не завжди приводить пояснення розрахунків, що здійснюються, або відсутня кінцева відповідь до вирішеної задачі.

1 бал студент розв`язує вправу без теоретичного обґрунтування виконаних розрахунків; або теоретичне обґрунтування зроблене, хід розв`язання вірний, але є арифметична помилка у розрахунках.

0 балів студент зовсім не розв`язує вправу або розв`язує її невірно; опис та розв`язок є повністю ідентичним опису і розв`язку задачі іншим студентом або не відповідає умовам фінансової вправи.

Критерій оцінки тестових завдань

Тестове завдання оцінюється наступним чином.

3 балИ студент дав правильну відповідь на всі питання тестового завдання або допустив одну незначну помилку.

2 балИ студент дав правильну відповідь не менше ніж на 75% тестових завдань.

1 бал студент дав правильну відповідь не менше ніж на 50% тестових завдань.

0 балів студент не дав правильних відповідей на жодне питання завдання або відповів правильно менше ніж на 50% завдань.

Оцінка контрольної (модульної) роботи.

З метою активізації навчального процесу із врахуванням збільшення питомої ваги самостійної роботи робочим планом передбачено модульну систему проміжного контролю рівня засвоєння програмного матеріалу. Особлива увага при цьому звертається на проміжний контроль матеріалу, який винесений на самостійне вивчення.

Контрольна (модульна) робота - це частина програми навчальної дисципліни, яка складається з пов’язаних між собою у певному співвідношенні теоретичних, емпіричних і практичних компонентів змісту, кожна складова якого оцінюється в балах.

Контрольна (модульна) робота здійснюється два рази на семестр за відповідними темами та розділами навчальної дисципліни. Завдання для проведення контрольної (модульної) роботи включають у себе вирішення комплексної аналітичної ситуації, вирішення тестових завдань та задач. За результатами оцінювання успішності здачі студентами завдань контрольної (модульної) роботи приймається рішення про рівень засвоєння програмного матеріалу, доцільність допуску до іспитів та кількість балів, які зараховуються при підсумковому оцінювання студентів по дисципліні.

Протягом семестру студенти повинні вирішити дві контрольні (модульні) роботи на семінарському (практичному) занятті № 8 та № 16. Максимальна кількість балів, яку студент може отримати за контрольну (модульну) роботу складає 5 балів, а загалом за семест у підсумку двох контрольних (модульних) робіт – 10 балів.

Приклад завдання і оцінювання контрольної (модульної) роботи

Приклад аналітичної ситуації, яка може бути включена в контрольну (модульну) роботу.

Акціонерне товариство вирішило реалізувати інвестиційний проект. На загальних зборах акціонерів було узгоджено концепцію залучення фінансових ресурсів на фінансування проекту, яка базується на використанні коштів власників, інвесторів та мобілізації прихованих резервів. Баланс АТ напередодні реалізації інвестиційного проекту мав такий вигляд:

АКТИВ (МАЙНО)

тис.грн

ПАСИВ (КАПІТАЛ)

тис.грн

І. Необоротні активи

  • Нематеріальні активи

  • Основні засоби

  • Довгострокові фінансові інвестиції

  • Довгострокова дебіторська заборгованість

ІІ. Оборотні активи

  • Запаси

  • Векселі одержані

  • Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

  • Дебіторська заборгованість за розрахунками

  • Поточні фінансові інвестиції

  • Грошові кошти та їх еквіваленти

  • ІІІ. Витрати майбутніх

Періодів

93

1 092

80

360

1 480

250

375

625

20

10

3

І. Власний капітал

  • Зареєстрований капітал

  • Додатковий вкладений капітал

  • Інший додатковий капітал

  • Резервний капітал

  • Нерозподілений прибуток

(непокритий збиток) (-)

  • Вилучений капітал (-)

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

ІV. Поточні зобов’язання

  • Короткострокові кредити банків

  • Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

  • Поточні зобов’язання за розрахунками

V. Доходи майбутніх періодів

400

20

32

12

(150)

-

5

500

180

1 740

1640

9

Баланс 4388

БАЛАНС 4388

Операції, які проводилися в ході мобілізації фінансових ресурсів характеризуються з допомогою таких даних:

  1. Зменшення зареєстрованого капіталу (здійснювалося двома методами):

а) на основі викупу акціонерним товариством акцій власної емісії за курсом

50% до номіналу з метою подальшого їх анулювання. На це були

використані грошові кошти в сумі 25 тис гривень;

б) шляхом об’єднання акцій у співвідношенні 7 : 4; як альтернатива до

зменшення кількості акцій акціонерам була запропонована доплата з

розрахунку 2,5 гривні за кожну акцію номінальною вартістю 5 гривень. 4/5

акціонерів віддали перевагу об’єднанню своїх акцій, решта здійснили

доплати.

  1. Продаж окремих об’єктів основних фондів, зокрема устаткування балансовою вартістю 500 тис. гривень. Виручка від реалізації за вирахуванням ПДВ склала 650 тис. гривень.

  2. Накладні витрати, які виникли в процесі зменшення статутного капіталу склали 15 тис. гривень, причому 5 тис. гривень підприємство сплатило одразу, а на 10 тис. грн. виписало вексель.

  3. Розподіл доходів, які підприємство отримало в результаті попередніх операцій здійснювався за такими основними напрямками:

а) покриття балансових збитків;

б) покриття збитків в сумі 20000 гривень, які виникли в результаті переоцінки фінансових вкладень;

в) покриття збитків в сумі 31000 гривень від переоцінки запасів;

г) покриття збитків від переоцінки морально застарілого устаткування (47000гривень);

д) поповнення резервного капіталу.

  1. Збори акціонерів прийняли рішення про збільшення статутного капіталу шляхом додаткової емісії акцій у співвідношенні 2 до 1. Курс емісії відповідав поточному розрахунковому курсу корпоративних прав із врахуванням операцій 1- 4. Витрати, пов’язані з емісією склали 10 тис. грн.

  2. Підприємство отримало дивіденди від володіння корпоративними правами інших підприємств в обсязі 5 тис. грн.

Знайти:

        1. величину зареєстрованого та резервного капіталу підприємства після проведених операцій, чистий Cash-flow від фінансової діяльності і чистий рух коштів від інвестиційної діяльності (2 бала),

        2. а також суму грошових коштів, яку підприємство може спрямувати на реалізацію інвестиційного проекту, за умови, що всі операції було завершено і розрахунки були виконані в повному обсяз (2 бала).

        3. За результатами розрахунків скласти баланс підприємства(1 бал).

При необхідності до модуля можуть бути включені теоретичні питання та/або тестові завдання, які охоплюють відповідний програмний матеріал, що включається до теми дисципліни.

Кожне завдання модульного контролю оцінюється у визначну заздалегідь викладачем кількість балів і не може бути менше 1 балу.

Формування загальної оцінки за результатами поточного контролю знань студентів денної форми навчання

Для формування загальної оцінки за результатами поточного контролю студентів додаються результати оцінювання (1) за практичні та семінарські заняття (2) контрольні (модульні) роботи, (3) вибіркової самостійної роботи (див. Карту самостійної роботи). Отримана оцінка формує загальну оцінку поточного контролю знань студентів у проміжку від 0 до 50 балів із лагом в 1 бал.

3. ПОТОЧНА НАВЧАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

3.1. Карта НАВЧАЛЬНОЇ роботи студента

з дисципліни (обов’язкова) «Корпоративні фінанси»

для студентів спеціальності 281 “Публічне управління та адміністрування”

Заочна форма навчання

Номер заняття

Тема заняття

Види навчальних занять та форми їх проведення

Максимальна

кількість балів

За систематичність і активність роботи на практичних (семінарських) заняттях

Змістовий модуль №1

1

Тема 1. Теоретичні основи корпоративних фінансів

Семінар-розгорнута бесіда

3

2

ТЕМА 2. Грошові потоки із внутрішніх джерел у фінансуванні корпоративних підприємств.

Семінар-розв’язання проблемних завдань

3

3

ТЕМА 3. Фінансування корпоративних підприємств за рахунок власного капіталу.

Семінар-вирішення ситуаційних вправ

3/3

4

ТЕМА 4. Запозичений капітал у фінансуванні корпоративних підприємств.

Контрольна (модульна) робота № 1

Семінар- робота в малих творчих групах

3

5

Змістовий модуль №2

5

ТЕМА 5. Фінансові та реальні інвестицій корпоративних підприємств

Робота в малих творчих групах

3

6

ТЕМА 6. Робочий капітал корпоративних підприємств

Семінар-вирішення ситуаційних вправ

3

7

ТЕМА 7. Оцінка вартості бізнесу.

Міні-кейс

3

8

ТЕМА 8. Корпоративна та фінансова реструктуризація корпоративних підприємств

Написання контрольної (модульної) роботи

Семінар-вирішення ситуаційних вправ

3

5

Усього балів за роботу на заняттях

30

За виконання контрольних (модульних) завдань:

Усього балів за виконання контрольних (модульних) робіт:

10

За виконання індивідуальних завдань для самостійної роботи студентів

Види індивідуальних завдань для самостійної роботи

1. Презентація та захист АФС

10

Усьогобалів за виконання індивідуальних завдань для самостійної роботи студентів:

10

РАЗОМ БАЛІВ:

50

Плани практичних (семінарських) занять

Змістовий модуль №1

План заняття № 1

Семінар-розгорнута бесіда

ТЕМА 1. Теоретичні основи корпоративних фінансів .

Мета: Засвоєння базових знань з теоретичних та практичних основ коропоративних фінансів. Вивчення практичних питань, повязаних із розрахунком вартості фінансування підприємтва.

1.Корпоративні фінанси як основа фінансового менеджменту.

  1. Капітал підприємства та його економічна сутність. Форми фінансування підприємств.

  2. Організація фінансової діяльності суб’єктів господарювання та критерії прийняття фінансових рішень

  3. Теоретичні основи оптимізації структури капіталу підприємства.

  • Рішення фінансових вправ з теми 1.

  • З метою закріплення та перевірки набутих знань студентами, складення по темі 1 тестових завдань або проведення міні-опитувань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1,2,3,4,5,6,7,8, 17,19.

Вивчивши матеріал цього розділу, студенти будуть ЗНАТИ:

  • зміст та принципи організації корпоративних фінансів

  • особливості фінансово-інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання різних організаційно-правових форм ведення корпоративного бізнесу

  • теоретичні основи оптимізації структури капіталу підприємства.

Успішно засвоївши матеріал цього розділу, студенти будуть ВМІТИ:

  • визначати оптимальну структуру капіталу та ефект фінансового левериджу

  • обґрунтовувати параметри фінансово-інвестиційних ризиків та вартість фінансування компанії.

План заняття № 2

Семінар-розв’язання проблемних завдань

ТЕМА 2. Грошові потоки із внутрішніх джерел у фінансуванні корпоративних підприємств.

Мета: засвоєння методів аналізу та планування руху грошових коштів на підприємстві.

        1. Поняття самофінансування та основні його форми.

        2. Тезаврація прибутку та форми її реалізації.

        3. Реструктуризація активів та дезінвестиції як форма фінансування.

        4. Грошові потоки як джерело покриття потреби у капіталі. Free Cash Flow.

        5. Звіт про рух грошових коштів.

  • Відпрацювання виконання конкретних операцій.

  • Рішення фінансових вправ з теми 2.

  • З метою закріплення та перевірки набутих знань студентами, складення по темі 2 тестових завдань або проведення міні-опитувань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1,2,3,4,5,6,7,8, 17,19,22,23, 24,

Вивчивши матеріал цього розділу, студенти будуть ЗНАТИ:

  • теоретичні основи визначення чистого грошового потоку та його значення у прийнятті фінансово-інвестиційних рішень

  • критерії прийняття рішень щодо самофінансування

  • теоретичні основи оптимізації структури капіталу підприємства.

Успішно засвоївши матеріал цього розділу, студенти будуть ВМІТИ:

  • визначати обсяги вхідних і вихідних грошових потоків прямим і непрямим методами

  • прогнозувати показники Cash-Flow як складову управління платоспроможністю підприємств

План заняття № 3

Семінар-вирішення ситуаційних вправ

ТЕМА 3. Фінансування корпоративних підприємств за рахунок власного капіталу.

Мета: Вивчення практичних питань, повязаних із формуванням складових власного капіталу підприємств

1.Власний капітал підприємства, його функції та складові.

  1. Формування статутного капіталу суб’єктів господарювання.

  2. Резервний капітал та джерела його формування.

  3. Додатковий капітал: джерела формування та напрями використання

  4. Методи та джерела збільшення статутного капіталу.

  5. Зменшення статутного капіталу.

  6. Корпоративні операції з цінними паперами власної емісії.

  7. Звіт про власний капітал.

  • Опрацювання ситуаційних вправ і рішення аналітичних фінансових вправ з теми 3.

  • З метою закріплення та перевірки набутих знань студентами, складення по темі 3 тестових завдань або проведення міні-опитувань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1,2,3,4, 6,9,12,17,22,24,25.

Вивчивши матеріал цього розділу, студенти будуть ЗНАТИ:

  • складові, функції та порядок формування власного капіталу підприємств

  • особливості формування власного капіталу суб’єктів господарювання різних організаційно-правових форм ведення корпоративного бізнесу

Успішно засвоївши матеріал цього розділу, студенти будуть ВМІТИ:

  • використовувати методи і прийоми формування власного капіталу підприємства

  • прогнозувати вплив факторів зовнішнього оточення на формування власного капіталу підприємств;

  • обґрунтовувати доцільність і можливість фінансування підприємств за рахунок різних видів власного капіталу.

План заняття № 4

Практичне заняття (робота в малих творчих групах)

ТЕМА 4. Запозичений капітал у фінансуванні корпоративних підприємств.

Підготовка та написання модулю за темами з 1 по 4

Мета: Вивчення теоретико-методичних та практичних питань, повязаних із формуванням запозиченого капіталу підприємств

Комплексне застосування теоретичних та практичних знань, здобутих під час вивчення дисципліни «Корпоративні фінанси» за темами 1-4

        1. Запозичений капітал суб’єктів господарювання, його функції та складові.

        2. Визначення потреби в запозичених коштах.

        3. Лізингове кредитування підприємств

        4. Банківське кредитування суб’єктів господарювання.

        5. Комерційні кредити підприємств.

        6. Облігаційні займи як джерело покриття потреби у капіталі підприємства.

        7. Основні види облігацій підприємств та їх характеристика.

  • Аналіз конкретної виробничої ситуації та підготовка аналітичної записки

  • Рішення фінансових вправ з теми 4.

  • З метою закріплення та перевірки набутих знань студентами, складення по темі 4 тестових завдань або проведення міні-опитувань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1,2,3,6,19,23,24,27,28.

Вивчивши матеріал цього розділу, студенти будуть ЗНАТИ:

  • порядок формування складових частин позичкового капіталу підприємств

  • переваги та недоліки фінансування за рахунок емісії облігацій порівняно з емісією акцій

Успішно засвоївши матеріал цього розділу, студенти будуть ВМІТИ:

  • визначати потребу підприємства у позичкових коштах

  • розраховувати ефективну ставку відсотка за кредитами та облігаціями

Змістовий модуль №2

План заняття № 5

Робота в малих творчих групах

ТЕМА 5. Фінансові та реальні інвестицій корпоративних підприємств.

Мета: Осовоєння методичних підходів до оцінки ефективності фінансових та реальних інвестицій

        1. Сутність та види інвестицій підприємств.

        2. Довгострокові і поточні фінансові інвестиції.

        3. Моделі та методи оцінки вартості фінансових інструментів. Динамічні та статичні методи оцінки.

        4. Методи оцінки фінансових інвестицій для відображення їх у фінансовій звітності.

        5. Оцінка фінансових інвестицій в асоційовані й дочірні підприємства за методом участі в капіталі.

        6. Оцінка доцільності вкладень у корпоративні права.

Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов http://dipplus.com.ua/

  • Опрацювання проблемних ситуацій.

  • Рішення фінансових вправ з теми 5.

  • З метою закріплення та перевірки набутих знань студентами, складення по темі 6 тестових завдань або проведення міні-опитувань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1,2,3,10,12,17,22, 23, 24, 25, 26, 29, 32, 34.

Вивчивши матеріал цього розділу, студенти будуть ЗНАТИ:

  • існуючі методи оцінки доцільності здійснення інвестицій

  • зміст фундаментального та технічного аналізу акцій

Успішно засвоївши матеріал цього розділу, студенти будуть ВМІТИ:

  • планувати інвестиції у довгострокові активи

  • розраховувати окупність інвестиційних вкладень

План заняття № 6

Семінар-вирішення ситуаційних вправ

ТЕМА 6. Робочий капітал корпоративних підприємств

Мета: вивчення практичних питань щодо формування та раціонального використання робочого капіталу підприємства

1.Економічна сутність та дефініція робочого капіталу (Working Capital). Чистий робочий капітал (Net Working Capital).

2. Первісна та чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості. Формування запасів підприємства та шляхи їх мінімізації.

3. Визначення потреби в капіталі для фінансування запасів та дебіторської заборгованості.

4.Поточні зобов’язання та напрями їх раціоналізації.

  1. Золоте правило фінансування та золоте правило балансу.

  2. Робочий капітал як міра ліквідності підприємства.

  • Рішення фінансових вправ з теми 6.

  • З метою закріплення та перевірки набутих знань студентами, складення по темі 6

  • тестових завдань або проведення міні-опитувань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1, 2, 3, 8,9,10, 19, 22, 27, 28.

Вивчивши матеріал цього розділу, студенти будуть ЗНАТИ:

  • економічну сутність робочого капіталу

  • шляхи рефінансування дебіторської заборгованості

Успішно засвоївши матеріал цього розділу, студенти будуть ВМІТИ:

  • визначати потребу в капіталі для фінансування запасів та дебіторської заборгованості

  • застосовувати інтегроване управління робочим капіталом

План заняття № 7

Міні-кейс

ТЕМА 7. Оцінка вартості бізнесу.

Мета: освоєння методичних підходів до визначення вартості бізнесу.

1.Оцінка вартості підприємства, її необхідність та принципи здійснення.

2.Особливості застосування доходного підходу до оцінки вартості підприємства.

3.Майнового підхід до оцінки вартості підприємства.

4.Оцінка вартості підприємства на основі ринкового підходу.

5.Зміст вартісно-орієнтованого управління фінансами підприємств

6.Вартісно-орієнтовані показники ефективності діяльності компаній.

7.Етапи організації процедури оцінки вартості підприємства.

8.Звіт про оцінку вартості підприємства.

  • Аналіз конкретної виробничої ситуації та підготовка аналітичної записки.

  • Рішення фінансових вправ з теми 7.

  • З метою закріплення та перевірки набутих знань студентами, складення по темі 7 тестових завдань або проведення міні-опитувань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1,2,3,12,19,22,23,24,25,27,28,29,32,36,37.

Вивчивши матеріал цього розділу, студенти будуть ЗНАТИ:

  • фактори та драйвери вартості компанії

  • методичні підходи до оцінки вартості бізнесу

Успішно засвоївши матеріал цього розділу, студенти будуть ВМІТИ:

  • розраховувати ставку капіталізації та вартість реверсії

  • визначати вартість підприємства на основі застосування різних методичних підходів

План заняття № 8

Семінар-вирішення ситуаційних вправ

ТЕМА 8. Корпоративна та фінансова реструктуризація корпоративних підприємств

Написання контрольної (модульної) роботи

Мета: вивчення теоретико-методичних засад корпоративної та фінансової реструктуризації компаній.

Мета: Перевірка засвоєних студентами практичних знань шляхом написання підсумкової модульної контрольної роботи

1.Поняття реорганізації суб’єктів господарювання: причини, цілі, завдання та форми проведення.

2.Фінансово–правові аспекти реорганізації підприємств шляхом укрупнення.

3.Фінансово–правові аспекти реорганізації підприємств шляхом розкрупнення.

4.Перетворення суб’єкта господарювання — цілі та завдання.

  • Пошук (підбір) та огляд літературних джерел за заданою проблематикою.

  • Рішення фінансових вправ з теми 8.

  • З метою закріплення та перевірки набутих знань студентами, складення по темі 8 тестових завдань або проведення міні-опитувань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1,2,8,9,19,24.

Вивчивши матеріал цього розділу, студенти будуть ЗНАТИ:

  • предмет та основні завдання Due Diligence

  • види реорганізації підприємств

Успішно засвоївши матеріал цього розділу, студенти будуть ВМІТИ:

  • розраховувати реорганізаційну премію

  • здійснювати оцінку пропорцій обміну корпоративних прав під час реорганізаці

Семінар – «мозковий штурм»

Мета: Формування вмінь та навичок практичного застосування знань, отриманих від час вивчення тем 5-8 дисципліни «Корпоративні фінанси»

Підготовка до модуля за темами з 5 по 8:

  • Відпрацювання виконання конкретних операцій.

  • Перевірка правильності виконання завдань.

Інформаційне забезпечення: джерела літератури у списку основної і додаткової літератури за номерами 1,2,6,8,9,10,11,12,13,14,16,17,24.

Успішно засвоївши матеріал цього заняття, студенти зможуть:

  • систематизувати та узагальнити свої знання із практичних питань дисципліни

  • освоїти методичні підходи до вирішення основних практичних завдань

3.2. Критерії оцінювання поточних результатів вивчення дисципліни

Для студентів заочної форми навчання программою вивчення дисципліни передбачено проведення контактних занять. Причому такі заняття проводяться переважно у комбінованій формі, тобто відбувається обговорення зі студентами питань з теми, що вивчається, здійснюється їх опитування, а також закріплюються теоретичні положення дисципліни на конкретних прикладах шляхом виконання практичних завдань. При проведенні занять використовуються інноваційні методи проведення занять.

При поточному контролі результатів навчання студентів оцінці підлягають результати навчання, що виявляються через набуті компетентності (знання, уміння, навичкитощо), а саме:

- відповіді (виступи) на контактних заняттях;

- результати виконання контрольних (модульних) робіт;

- результати виконання і захистуАФС.

Для формування загальної оцінки за результатами поточного контролю студентів додаються результати оцінювання (1) за практичні та семінарські заняття (2) контрольні (модульні) роботи, (3) самостійне виконання робіт в позааудиторні години (АФС), (4) участь в науково-дослідницькій роботі кафедри (за додаткові заохочувальні бали за рішенням кафедри) ‒ (див. Карту самостійної роботи). Отримана оцінка формує загальну оцінку поточного контролю знань студентів у проміжку від 0 до 50 балів.

Критерій оцінки відповідей студентів на теретичні питання, вирішеня фінансових вправ і тестових завдань під час контролю знань на контактних заняттях.

Критерій оцінки теоретичних питань

максимальна кількість балів студент дає обґрунтовані, глибокі та теоретично правильні відповіді на поставлені питання; демонструє здатність здійснювати порівняльний аналіз різних теорій, концепцій, робити логічні висновки та узагальнення; демонструє здатність висловлювати та аргументувати власне ставлення до альтернативних поглядів на певне питання; використовує фактичні та статистичні дані, які підтверджують тези відповіді на питання; демонструє знання законодавчих та нормативних актів України, підручників, посібників.

50% від максимальної кількості балів студент володіє знаннями матеріалу на рівні вимог, наведених вище, але у розкритті змісту питань були допущені помилки, у формулюванні термінів і категорій, використанні цифрового матеріалу, посиланні на конкретні періоди і дати; питання викладено недостатньо глибоко, у занадто стислій формі. Відсутнє підведення підсумку висвітлення поставленого питання.

менше 50% від максимальної кількості балів студент зовсім не відповідає на поставлене питання або відповідає неправильно. У відповіді відсутні необхідні докази та аргументи. Зроблені висновки не відповідають загальновизначеним, є помилковими. Відповідь містить зайвий матеріал, що не відповідає змісту питання і свідчить про нездатність студента зрозуміти питання. Відповідь є повністю ідентичною тексту підручника чи конспекту або повністю ідентичною відповіді іншого студента на це ж саме питання.

Критерій оцінки фінансових вправ

МАКСИМАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ БАЛІВ студент дає повну, вичерпну відповідь. Вона складається з правильного арифметичного результату; доцільного і логічного теоретичного обґрунтування виконаних розрахунків; вірного посилання (за необхідністю) на відповідні законодавчі та нормативні акти.

50% ВІД МАКСИМАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ БАЛІВ студент розв`язує вправу без теоретичного обґрунтування виконаних розрахунків; або теоретичне обґрунтування зроблене, хід розв`язання вірний, але є арифметична помилка у розрахунках.

МЕНШЕ 50% ВІД МАКСИМАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ БАЛІВ студент зовсім не розв`язує вправу або розв`язує її невірно; опис та розв`язок є повністю ідентичним опису і розв`язку задачі іншим студентом або не відповідає умовам фінансової вправи.

Критерій оцінки тестових завдань

Тестове завдання оцінюється наступним чином.

МАКСИМАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ БАЛІВ студент дав правильну відповідь на всі питання тестового завдання або допустив одну незначну помилку.

50% ВІД МАКСИМАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ БАЛІВ студент дав правильну відповідь не менше ніж на 50% тестових завдань.

МЕНШЕ 50% ВІД МАКСИМАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ БАЛІВ студент не дав правильних відповідей на жодне питання завдання або відповів правильно менше ніж на 50% завдань.

4. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

4.1. Вимоги до виконання індивідуальних завдань для самостійної роботи

Інноваційною складовою частиною вивчення навчальної дисципліни “Корпоративні фінанси» є виконання та презентація студентами актуалізованої фінансової ситуації (АФС) з використанням реального матеріалу.

Мета виконання АФС полягає у закріпленні та поглибленні теоретичних і практичних знань, отриманих студентом в процесі вивчення дисципліни, розвиток навичок самостійного опрацювання законодавчих і нормативних актів, навчальної, спеціальної літератури і статистичних матеріалів, узагальнення зібраної інформації та обгрунтування зроблених висновків, а також описання отриманих результатів.

Перелік професійних компетенцій, які отримує студент під час виконання індивідуального завдання з дисципліни (залежить від обраної теми АФС) :

  • аналізувати зміни в нормативних актах України щодо управління діяльністю суб’єктів підприємництва з метою визначення їх впливу на фінансово-господарську діяльність суб’єктів підприємництва;

  • оцінювати та обирати системи критеріїв прийняття фінансових рішень на підприємстві;

  • застосовувати прийоми фінансування, адекватні до суб’єктів підприємництва різних форм організації бізнесу;

  • здійснювати ситуаційне моделювання з метою оцінки можливих ризиків неплатоспроможності, втрати чи іммобілізації капіталу в результаті прийняття помилкових фінансових рішень та розробку конкретних заходів для їх зниження;

  • планувати та визначати потребу суб’єктів підприємництва у капіталі;

  • розробляти заходи щодо підвищення прибутковості/рентабельності та зростання вартості підприємства ;

  • обґрунтовувати вибір оптимальної дивідендної політики;

  • здійснювати оцінку фінансових інвестицій для прийняття рішення щодо доцільності інвестування коштів та для цілей їх відображення у фінансовій звітності;

  • проводити оцінку вартості підприємства з використанням різних методичних підходів;

  • застосовувати інструментарій реорганізації як специфічної форми фінансової діяльності підприємства;

  • вести роботу по збору інформації щодо напрямків удосконалення організації фінансової діяльності на підприємствах різних організаційно-правових форм ведення бізнесу та різних форм власності;

  • організовувати та координувати роботу по збору інформації щодо пошуку удосконалення управління фінансовою діяльністю суб’єкта підприємництва та зниження ризику застосування фінансових санкцій;

  • систематизувати та проводити дослідження об’єктивних і суб’єктивних факторів, що впливають на фінансову діяльність суб’єктів підприємництва;

  • вивчати зарубіжний досвід фінансової діяльності суб’єктів підприємництва з метою його використання в Україні.

Студенти денної форми навчання на протязі перших двох тижнів другого семестру формують групи з 2-3 осіб та обирають тему АФС. Викладач затверджує тему АФС кожній групі студентів та на протязі третього тижня другого семестру затверджує графік виконання та захисту АФС.

Студенти заочної форми навчання на 1-2 контактному занятті обирають тему АФС та виконують індивідуальне завдання з дисципліни «Корпоративні фінанси» в міжсесійний період. Захист індивідуального завдання здійснюється під час проведення “Дня заочника” (згідно навчальних планів – друга та четверта субота у місяці, наступні за місяцем проведення сесій, крім літніх місяців). Точні дати проведення «Дня зоачника» уточнюються і доводяться до відома студентів деканатами.

АФС виконується за тематикою, запропонованою кафедрою. Студенти можуть запропонувати власну тему АФС, погодивши її з викладачем. Тема АФС не може двічі повторюватися в одній групі. Тема АФС не може повторювати тему курсової роботи або бути подібної до неї. Вибіркові види роботи і тема АФС також не можуть повторюватись або бути подібними.

Виконання АФС передбачає:

  • вибір теми, підбір і вивчення законодавчих і нормативних документів, спеціальних літературних джерел, фактичного статистичного матеріалу;

  • отримання консультацій у викладача на індивідуально-консультативній роботі (за розкладом);

  • виконання студентами АФС, передача викладачу для оцінювання і захист на практичному занятті.

Завдання виконується групою студентів у кількості 2 осіб відповідно із графіком, узгодженим із викладачем. АФС може бути виконана від руки або надрукована (Times New Roman, кегель - 14, інтервал - 1,5). Загальний обсяг – від 35 до 50 сторінок друкованого тексту.

Результати виконання АФС оформлюються у вигляді письмової роботи та презентації.

Письмова робота повинна містити:

  • титульний аркуш;

  • зміст (план);

  • текстову частину;

  • список використаної літератури;

  • додатки.

Текстова частина АФС повинна містити наступні розділи:

  1. Вступ. Визначається актуальність обраної теми, предмет, мета та значення АФС (обсяг – від 1 до 2 сторінок).

  2. Теоретичну частину Дана частина роботи повинна містити теоретико-методологічні положення обраних для дослідження питань. Вивчаючи теоретичні основи певних проблем, студенти повинні здійснити огляд економічної літератури, це дозволить систематизувати джерела, проаналізувати різні підходи, що існують в науковій думці, виділити суттєве і зробити власні аргументовані висновки. Також необхідно наводити фактичні статистичні дані, які відображають тенденції змін відповідних економічних явищ на макрорівні (України та світу в цілому) і дозволяють визначити особливості зовнішнього соціально - економічного клімату. Обсяг від 5 до 15 стор.

  3. Практичну частину, яка є основною частиною АФС. Враховуючи це, в ній обов’язково повинен бути використаний статистичний матеріал, який підтверджує важливість досліджуваних питань. Досліджуються об’єктивні і суб’єктивні фактори, що зумовлюють негативний вплив на фінансово-господарську та інвестиційну діяльність суб’єкта (-ів) підприємництва. Вагомості АФС надає використання матеріалів з практики роботи конкретного суб’єкта(-ів) підприємництва. Ці матеріали необхідно оформити у вигляді таблиць, графіків, діаграм і обов’язково їх проаналізувати. Аналітичні розрахунки мають бути здійснені за 2-3 роки. Результати такого аналізу дозволять виявити тенденції і причини змін певних показників, напрямки вирішення існуючих проблем. Для того, щоб робота мала високий рівень оцінки, необхідно виявити і кількісно визначити взаємозв’язки між економічними процесами і явищами, що дозволить комплексно вивчити проблему і отримати підстави для пошуку шляхів покращення діяльності підприємства. Обсяг від 14 до 25 стор.

  4. Результати дослідження, що є є логічним завершенням АФС. Тут студенти, виходячи з результатів дослідження, проведеного і викладеного у теоретичній та практичній частині, самостійно розробляють пропозиції щодо усунення проблем та покращення фінансового становища суб’єкта (-ів) підприємництва. Надані рекомендації мають бути обґрунтованими, в зв’язку з чим студенти (там, де це можливо) розраховують ефект (економічний, фінансовий, соціальний ) від впровадження даного заходу. Висновки і рекомендації студентів зроблені в АФС повинні бути конкретними та чіткими щодо усунення проблем та покращення фінансового становища суб’єкта (-ів) підприємництва. Пропозиції щодо напрямки вирішення існуючих проблем повинні бути логічно обгрунтовані і підтверджені цифровим матеріалом. Обсяг від 10 до 15 стор.

В АФС необхідно самостійно формулювати свої думки, не допускати повторень та протиріч між окремими положеннями завдання.

Перелік використаної літератури і законодавчих актів додається до АФС.

До презентації та захисту допускаються викладачем АФС, які підготовлені на достатньо високому рівні і претендують на високу оцінку. Недопущені до презентації, тобто виконані на низькому якісному рівні, завдання оцінюються без презентації і захисту, виходячи із максимальної оцінки 3 бали.

Для отримання допуску до презентації завдання подається для ознайомлення викладачу не менше ніж за тиждень до семінарського заняття, на якому передбачена його презентація. За невчасно підготовлене завдання виставляється незадовільна оцінка.

Орієнтовний перелік тем завдань – актуалізованих фінансових ситуацій.

  1. Теорія інформаційної асиметрії та конфлікти інтересів у корпоративному секторі.

  2. Теорія інвестиційного портфеля

  3. Ставка капіталізації та ставка дисконтування.

  4. Проблематика розрахунку бета-коефіцієнта в Україні і в світі.

  5. Оцінка результативності діяльності компаній (Performance Management)

  6. Балансова та ринкова вартість активів і капіталу

  7. Агентські відносини та їх вплив на формування дивідендної політики та структури капіталу.

  8. Використання „сигналів” з ринку капіталів для прийняття фінансових рішень менеджментом підприємств.

  9. Аналіз типових схем фінансування ворожого поглинання підприємств (Hostile take over financing).

  10. Вартість боргу як детермінанта управлінських фінансових рішень. Оцінювання вартості боргу.

  11. Використання вартості безризикових активів для ціноутворення в умовах невизначеності. Моделі CAPM, CLM, APM, OPM.

  12. Вилучення капіталу власниками підприємства та його вплив на корпоративні конфлікти.

  13. Впровадження та використання новітніх інформаційних технологій у фінансову діяльність підприємства.

  14. Депозитарні розписки як інструмент залучення капіталів на світових ринках капіталу.

  15. Дивідендна політика у межах бізнес-групи.

  16. Дивідендна політика підприємств із державною часткою власності: світовий та вітчизняний досвід.

  17. Ефект розмивання корпоративної власності та переважні права на придбання цінних паперів.

  18. Моделі фінансування ворожого поглинання на ринку корпоративного контролю: світовий досвід та вітчизняні новації.

  19. Моделювання структури капіталу підприємства та її вплив на дивідендну політику.

  20. Використання моделей „вартість — ризик” (Value at risk ) та „капітал — ризик” (Capital at risk ) у процесі прийняття фінансових рішень.

  21. Курс емісії: порядок встановлення та роль в успішному розміщенні цінних паперів.

  22. Опціонні плани на акції власної емісії та їх використання для оптимізації фінансування за рахунок власного капіталу.

  23. Особливості фінансування в системі пов’язаних підприємств.

  24. Первинне фінансування суб’єктів господарювання: організаційних та фінансовий аспект.

  25. Приватні vs публічні компанії: аспект фінансування.

  26. Проблема інсайдерської інформації та її вплив на прийняття фінансових рішень.

  27. Проблемні питання моделювання фінансових потоків між пов’язаними підприємствами за участю офшорних юрисдикцій та податкових оазисів.

  28. Емісійна стратегія підприємства на національному ринку корпоративних облігацій та її реалізація.

  29. Первинне публічне розміщення акцій власної емісії (IPO) на вітчизняному ринку капіталів.

  30. Первинне публічне розміщення акцій власної емісії (IPO) на міжнародних фондових ринках.

  31. Реалізації корпоративного контролю держави як акціонера: світовий та вітчизняний досвіт.

  32. Система корпоративного контролю та базові її складові. Протиставлення німецька vs американська моделі.

  33. Вартісно-орієнтовані показники оцінки ефективності.

  34. Теорії структури капіталу підприємства та їх вплив на фінансування.

  35. Теорія ігор та її використання у фінансовій діяльності.

  36. Теорія опціонного ціноутворення Блека‑Шоулза (Black‑Scoles) та її використання у фінансовій діяльності.

  37. Фінансова складова системи збалансованих показників Balanced Scorecard (BSC).

  38. Фінансове моделювання зовнішньо-економічного контракту. Фінансові наслідки INCOTERMS.

  39. Фінансово-правові аспекти організації вторинного ринку обігу акцій власної емісії.

  40. Форми та методи дискримінації інтересів акціонерів-міноритаріїв: вітчизняний та світовий досвід.

  41. Фактори впливу на ринкову капіталізацію підприємств.

  42. Порівняльна характеристика фінансової діяльності підприємств різних форм організації бізнесу.

  43. Фінансування підприємств в умовах світової фінансової кризи.

  44. Концепція безбюджетної діяльності компаній (Beyond Budgeting)

  45. Фінансовий контролінг як система підтримки прийняття фінансових рішень

  46. Порівняльна характеристика методів подакового планування

  47. Оптимізація оподаткування суб’єктів підпримництва

  48. Податкова складова Due Diligence

  49. Логістичні бізнес-процеси у сфері______ (вказати сферу, галузь).

З метою допомоги студенту в самостійному опрацюванні матеріалів дисципліни викладачем проводиться індивідуально-консультативна робота.

4.2. Критерії оцінювання результатів виконання індивідуальних завдань для самостійної роботи

Оцінка АФС. До презентації та захисту допускаються викладачем завдання, які підготовлені на достатньо високому рівні і претендують на високу попередню оцінку (не менше 4-5 бали за підготовку АФС). Недопущені до презентації, тобто виконані на низькому якісному рівні, завдання оцінюються без презентації і захисту, виходячи із максимальної оцінки 5 бали. Для отримання допуску до презентації завдання подається для ознайомлення викладачу не менше ніж за три тижні до заняття, на якому передбачена його презентація.

Оцінювання якості та адекватності виконання завдання здійснюється на основі 10-бальної системи оцінки із кроком у бал. Студент може отримати 5 балів за підготовку письмової роботи і презентації АФС та 5 балів за захист АФС. Оцінка виставляється за результатами презентації обґрунтованого вирішення проблемних питань, що розглядаються у завданні, орієнтовно 15-20 хвилин перед академічною групою на семінарському занятті № 15 (на № 8 заочнаформа навчання), в залежності від обраного напряму дослідження.

Загальна оцінка за АФС не може перевищувати 10 балів для кожного студента з групи, яка виконувала роботу по підготовці АФС, у т.ч.:

  • 5 балів можна отримати за якісно підготовлену письмову роботу і презентацію, що забезпечила живий інтерес до обговорення теми АФС з боку усіх інших студентів академічної групи. Мінусові бали робота отримує за неякісно підготовлену презентацію, що обумовила відсутність інтересу до її обговорення з боку усіх інших студентів академічної групи, та відсутність питань до презентантів та мляву дискусію.

  • 5 балів можна отримати за ґрунтовну, змістовну, але стислу доповідь і захист проведеного дослідження. Мінусові бали ставляться за неякісне викладення результатів проведеного дослідження, яке стало причино відсутності інтересу академічної групи до їх обговорення, відсутності запитань та дискусії за результатами АФС.

Загальна оцінка виставляється шляхом зменшення максимальної оцінки на один бал за помилку теоретичного чи практичного характеру, або невірні аналітичні висновки. Презентація включає активне обговорення в аудиторії порушеного питання, а також додаткові виступи з боку студентів, які не були задіяні у підготовці завдання. Такі виступи оцінюються окремо (до 5-х балів) і враховуються при визначені поточної успішності студента шляхом виставлення додаткових заохочувальних балів в електронному журналі окремою колонкою в кінці семестру.

5. ПІДСУМКОВЕ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ (форма підсумкового контролю — екзамен)

Підсумковий контроль знань студентів здійснюється у формі екзамену. Екзамен проводиться у письмовій формі по білетам, укладеним на основі програми дисципліни і затверджених кафедрою. Оцінка відповіді на екзаменаційний білет здійснюється від 0 до 50 балів.

Підсумкове оцінювання знань студентів здійснюється на основі поточного та екзаменаційного контролю за 100 бальною шкалою:

поточний контроль максимум 50 балів,

екзаменаційний контроль максимум 50 балів.

Оцінювання знань студентів за результатами екзамену здійснюється за 50 бальною системою. Отримані на екзамені бали додаються до балів за поточне оцінювання, але максимальна кількість балів не може перевищувати 100 балів.

Оцінювання знань студентів за результатами екзамену здійснюється за 100 бальною системою. Отримані на екзамені бали додаються до балів за поточне оцінювання. Загальна оцінка по підсумковому контролю за 100 бальною шкалою переводиться у традиційну 4 бальну систему. До екзаменаційної відомості виставляються підсумки за 100 бальною та 4 бальною системами.

5.1. Структура екзаменаційного білету

Кожен білет містить п’ять завдань, в тому числі:

2 програмних питання;

1 тестове завдання з 5 тестів;

2 фінансові вправи.

Відповідь на кожне завдання може бути оцінена в 10, 8, 6, 4, 2 або 0 балів.

Підсумкова оцінка складається з оцінки поточного контролю (до 50 балів) та оцінки складання екзамену (до 50 балів), отже оцінювання знань студентів здійснюється за стобальною системою із подальшим переведенням у традиційну чотирибальну систему. В екзаменаційній відомості виставляються підсумки за стобальною та чотирибальною системами.