Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введення.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
332.9 Кб
Скачать

6. Перспективи: що буде завтра і післязавтра

А що ж буде далі? І як довго віруси будуть нас турбувати? - Питання, який в тій чи іншій мірі турбує практично всіх користувачів.

6.1. Що буде завтра?

Чого очікувати від комп'ютерного андеграунду в наступні роки? Швидше за все основні проблеми залишаться: 1) поліморфік-DOS-віруси, до яких додадуться проблеми поліморфізму в макро-віруси і віруси для Windows і OS / 2, 2) макро-віруси, які будуть знаходити все нові і нові прийоми зараження і приховання свого коду в системі; 3) мережеві віруси, що використовують для свого поширення протоколи і команди комп'ютерних мереж.

Пункт 3) поки що тільки на самій ранній стадії - віруси роблять перші боязкі спроби самостійно поширювати свій код по MS Mail і користуючись ftp, проте все ще попереду.

Не виключено, що з'являться й інші проблеми, які принесуть чимало неприємностей користувачам і неурочной роботи розробникам антивірусних програм. Однак я дивлюся на майбутнє з оптимізмом: всі проблеми, коли-небудь встававшие історії розвитку вірусів, були досить успішно вирішені. Швидше за все так само успішно будуть вирішуватися і майбутні проблеми, поки ще тільки витають ідеями в збудженому розумі вірусописьменників.

6.2. Що буде післязавтра?

Що буде післязавтра і як взагалі існуватимуть віруси? Для того, щоб відповісти на це питання слід визначити, де і за яких умов водяться віруси.

Основна живильне середовище для масового поширення вірусу в ЕОМ, на мій погляд, зобов'язана містити такі необхідні компоненти:

незахищеність операційної системи (ОС);

наявність різноманітної і досить повної документації по OC та "заліза";

широке розповсюдження цієї ОС і цього "заліза".

Слід зазначити, що поняття операційної системи досить широке. Наприклад, для макро-вірусів операційною системою є редактори Word і Excel, оскільки редактори, а не Windows надають макро-вірусів (тобто програмами на Бейсике) необхідні ресурси і функції.

Якщо в операційній системі присутні елементи захисту інформації, як це зроблено практично у всіх ОС, вірусу буде важко вразити об'єкти нападу, так як для цього буде потрібно (як мінімум) зламати систему паролів і привілеїв. У результаті робота, необхідна для написання вірусу, виявиться під силу лише професіоналам високого рівня (вірус Морріса для VAX - приклад цього). А у професіоналів, на мій погляд, рівень порядності все-таки набагато вища, ніж у середовищі споживачів їхньої продукції, і, отже, число створених і запущених у життя вірусів ще більше скоротиться.

Для масового виробництва вірусів також необхідно і достатня кількість інформації про середовище їх проживання. Який відсоток від числа системних програмістів, які працюють на міні-ЕОМ у операционках UNIX, VMS і т.д. знає систему управління процесами в оперативній пам'яті, повні формати виконуваних файлів і завантажувальних записів на диску? (Тобто інформацію, необхідну для створення вірусу). І отже, який відсоток від їх числа в стані виростити справжнього повноцінного звіра? Інший приклад - операційна система Novell NetWare, досить популярна, але вкрай слабко документована. В результаті мені поки не відомо жодного вірусу, що уразив їх файли Novell NetWare, незважаючи на численні обіцянки вірусописьменників випустити такий вірус найближчим часом.

Ну а з приводу широкого розповсюдження ОС як необхідної умови для вірусного нашестя і говорити набридло: на 1000 програмістів лише 100 здатні написати вірус, на цю сотню припадає один, який цю ідею доведе до завершення. Тепер отриману пропорцію множимо на число тисяч програмістів - і отримуємо результат: з одного боку 15.000 або навіть 20.000 повністю IBM-сумісних вірусів, з іншого - кілька сотень вірусів для Apple-Macintosh. Таке ж невідповідність пропорцій спостерігається і в порівнянні загальної кількості вірусів для Windows (кілька десятків) і для OS / 2 (кілька штук).

Наведених вище трьом умовам "розквіту" комп'ютерних вірусів задовольняють відразу кілька OS (включаючи редактори), вироблених фірмою Microsoft (DOS, Windows, Win95/NT і Word, Excel, Office97), що дає благодатний грунт для існування найрізноманітніших файлових і макро-вірусів . Задовольняють наведеним умовам ще й стандарти розбиття жорстких дисків. Результат - різноманітні варіанти завантажувальних вірусів, що вражають систему в момент її завантаження.

Для того, щоб прикинути тривалість навали комп'ютерних вірусів у будь-якої OC, треба оцінити час співіснування наведених вище необхідних умов.

Досить очевидно, що в доступному для огляду майбутньому фірми IBM і Apple не збираються поступатися масовий ринок своїм конкурентам (на радість Apple-і IBM-програмістам), навіть якщо для цього цим фірмам доведеться об'єднати зусилля. Не представляється можливим і усікання потоку інформації по найбільш поширеним системам, так як це вдарить по числу додатків для них, а отже, і за їх "продаваемости". Залишається тільки одне - захист ОС. Однак, захищеність ОС вимагає виконання деяких правил (паролів тощо), що призводить до ряду незручностей. Тому мені здається малоймовірним, що такі ОС стануть популярними в середовищі звичайних користувачів - секретарок, бухгалтерів, на домашніх комп'ютерах, і т.д., і т.п., або функції захисту будуть відключатися користувачем ще при установці ОС.

Виходячи з вищесказаного можна зробити єдиний висновок: віруси успішно проникали в повсякденну комп'ютерну життя і залишати їх у найближчому майбутньому не збираються.

Список літератури

http://www.symantec.ru/region/ru/product/navbrochure/index.htm

http://www.symantec.ru

http://www.dials.ru/

http://www.avp.ru/

http://www2.dialognauka.ru/

http://www.apl.ru/isvwsolaris.htm

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://referat2000.bizforum.ru/

http://ua-referat.com