Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВЕРСТАТИ.DOC
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни національний університет харчових технологій смілянський технікум харчових технологій

Затверджую”

Заст. директора

з навчальної роботи

__________Хоменко О.І.

Металорізальні верстати та автоматичні лінії навчальна програма

із спеціальності 5.090227

ОБРОБКА МАТЕРІАЛІВ НА ВЕРСТАТАХ ТА

Автоматичних лініях”

Розглянуто на засіданні Схвалено на засіданні

циклової комісії методичної ради СТХТ

машинобудівного циклу Протокол №________

Протокол № __ від “__”________200_р.

від “_” ______ 200_р. ___________________

_________________

Сміла, 2003

Укладач: Дубровін Борис Антонович – викладач Смілянського технікуму харчових технологій НУХТ

Рецензенти:

Мироненко В.В. – зав. кафедрою комп’ютерного проектування технічних систем

ЧДТУ, доцент;

Котляренко В.Г. - начальник бюро технічного відділу ВАТ “Сміламаш”

Передмова

Програмою дисципліни “Металорізальні верстати та автоматичні лінії” передбачається вивчення студентами будови, налагоджування та експлуатації технологічного обладнання для механічної обробки деталей з метою розробки в майбутньому технологічних процесів та їх реалізації на універсальних верстатах з програмним керуванням.

Матеріал, що вивчається, базується на знаннях, що одержали студенти з креслення, технічної механіки, загальної електротехніки з основами промелектроніки, з основ обробки матеріалів та інструменту, технології конструкційних матеріалів, приводів технологічного обладнання і є основою для вивчення дисциплін спеціального циклу.

Вивчення дисципліни повинно сприяти формуванню професійної гідності і соціальної відповідальності за якість та результати праці, розвитку пізнавальної активності та самостійності, творчих здібностей та професійного мислення.

При вивченні дисципліни рекомендується спочатку дати студентам загальні поняття про технологічне обладнання та його наладку, про призначення верстатів з програмним керуванням, про системи ЧПУ, універсальні верстати та верстати з програмним керуванням. В кінці курсу слід ознайомити студентів з експлуатацією верстатів.

Викладання навчального матеріалу необхідно проводити керуючись досягненнями в сфері верстатобудування та технології обробки деталей.

Творчу роботу викладачів спрямувати на викладання дисципліни, розвиток та закріплення зв’язку навчання з виробництвом. Рекомендується ширше впроваджувати лекційно-семінарські заняття. Тематика лекцій та семінарських занять визначається цикловими комісіями.

Викладач повинен прищеплювати студентам навички самостійної роботи з технічною та довідниковою літературою, залучити до самостійного вивчення нескладних питань програми. Зміст та об’єм самостійної роботи на аудиторних заняттях та поза аудиторією визначає циклова комісія.

Студентам можна рекомендувати такі види занять, спрямовані на формування професійних та навчальних умінь, як робота з навчальною та довідниковою літературою, нормативними документами, складання та читання кінематичних схем, виконання розрахунків, аналіз виробничих ситуацій, підготовка до ділових ігор.

Для засвоєння теоретичних знань та вмінь програмою дисципліни передбачені практичні заняття та лабораторні роботи, які повинні проводитись після вивчення відповідних тем.

Для кращого засвоєння навчального матеріалу, його викладання необхідно супроводжувати демонстрацією наочних посібників, плакатів, макетів навчальних діафільмів та кінофільмів.

При викладанні матеріалу дисципліни потрібно широко використовувати приклади з практики, знайомити студентів з діючими стандартами, нормами точності верстатів, постійно звертати увагу на питання охорони праці, промислової санітарії та техніки безпеки, які відносяться безпосередньо до верстатів, що вивчаються.

Зміст та термін проведення контрольних робіт визначається цикловими комісіями і вносяться до календарно-тематичних планів викладачів. Кожна контрольна робота проводиться за рахунок часу, відведеного на вивчення дисципліни, але не більше однієї години, із застосуванням сучасних методів контролю.

Циклова комісія може вносити обґрунтовані зміни до змісту, послідовності вивчення навчального матеріалу та розподілених навчальних годин з розділами (темами), а також змінювати окремі лабораторні роботи та практичні заняття іншими, подібними за змістом. Всі зміни, які вносяться до програми повинні бути затверджені заступником директора технікуму з навчальної роботи і занесені в календарно-тематичні плани.

Тематичний план для груп заочного навчання складається цикловими комісіями, виходячи з часу, передбаченого навчальними планами на вивчення дисципліни і затверджується заступником директора технікуму з навчальної роботи.