Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНФОРМАТИКА.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
41.08 Кб
Скачать

Методи і засоби ергономічних досліджень

Основні поняття: робочий простір, антропологія, соматографія, умови праці.

АНТРОПОЛОГІЧНІ COMATOГРАФІЧНІ TA ПРОЕКТОГРАФІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЕРГОНОМІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Організація виробництва, планування простору, необхідного для роботи, проведення ергономічногоаналізу потребують урахуванняантропометричних даних людей,які беруть участь у процесі праці. Як відомо, люди мають різний зріст; і навіть якщо брати його середні показники, то і тоді вони відрізнятимуться один від одного. Проте технічний об’єкт має бути спроектований так, щоб людині будь-якого зросту було зручно працювати. Вивченням основних параметрів тіла людини займається антропологія.

Антропологія — розділ анатомії і фізіології, який вивчає біологічну природу людини, зокрема фізичні параметри людського тіла.

У процесі корекції розмірів робочого простору, під час розробки конкретних рекомендацій ергономіки для різних випадків на виробництві використовують соматографічний аналіз, при якому експериментальним шляхом за допомогою макетів і моделей визначають розміри робочої зони.

Соматографія — це метод конструювання схематичних моделей людського тіла з урахуванням робочого положення людини при експлуатації машин та обладнання.

Соматографія за допомогою схематичного зображення дозволяє моделювати положення людини в процесі виконання тих чи інших операцій та визначати незручні зони, а також різні зони досяжності.

При соматографічному аналізі дуже зручно використовувати модель людини, що виконана у певному масштабі з урахуванням антропометричних даних. Моделі виготовляють з прозорої пластмаси або іншого пластику з шарнірним з’єднанням кінцівок та частин тулуба.

Для соматографічного аналізу необхідно мати креслення обладнання та робочих місць у двох або трьох проекціях, які роблять у тому ж самому масштабі, що й макети людини.

Крім того, при проведенні соматографічного аналізу дозволяється виконувати креслення у спрощеному вигляді, але з усіма деталями, з якими людині доведеться стикатися у процесі роботи. Можна також збільшувати масштаб окремих елементів поряд із загальним зображенням обладнання.

Крім соматографії, можна користуватися методом проектографй.

Метод проектографії полягає у тому, що зображення фігурі чи силуету людини у різних положеннях проектується з діапозитивів на креслення.

Цей метод потребує спеціальної підготовки, але й має суттєву перевагу в тому, що можна робити ергономічний аналіз на кресленнях та в схемах, які були виконані в різних масштабах.

Санітарно-гігієнічні умови праці

Санітарно-гігієнічні умови характеризують навколишнє середовище за такими параметрами:

  • метеорологічні умови (температура, вологість повітря);

  • стан повітряного середовища (запиленість, забрудненість токсичними речовинами);

  • випромінювання (інфрачервоне, ультрафіолетове, іонізуюче);

  • освітленість, виробничий шум, вібрація тощо.

На організм людини шкідливо впливають і інші фактори: ультразвук, інфрачервоне, ультрафіолетове та іонізуюче випромінювання, підвищений або знижений атмосферний тиск, тривалий контакт з водою та маслами тощо.

В сукупності ці фактори за дією на організм людини можуть оцінюватися як сприятливі, несприятливі, недопустимі та особливо несприятливі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]