Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНФОРМАТИКА.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
41.08 Кб
Скачать

Значення кольору в ергономічному вдосконаленні виробництва

ОсновніПОНЯТТЯ: КОЛІР, ФОН, КОНТРАСТ, КОЛЬОРОВЕ ВИРІШЕННЯ.

ЗНАЧЕННЯ КОЛЬОРУ ДЛЯ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ

Особливе місце серед факторів емоційної дії належить кольору. Колір впливає на фізіологічні процеси людини і на її психічнийстан. Наприклад, око людини чутливо реагує на кольори й менше втомлюється, якщо навколишнє середовище достатньо різноманітне за кольоровою гамою. Одноманітність або різкі контрасти кольору негативно впливають як на зір, так і на психіку людини. Крім того, кольоровий фон здатний послаблювати або підсилювати інші фактори навколишнього середовища.

Тому кольорове оформлення виробничих приміщень (офісів) має важливе значення для нормальної виробничої діяльності. Тривалий час вплив кольорів на око, а через нього і на загальний стан людського організму недооцінювався і не враховувався під час практичного розв’язання завдань кольорового оформлення виробничих приміщень.

Установлено, що кольори неоднаково впливають на зір людини. Існує залежність рівня збудженості нервових центрів, ритму і періодичності ряду фізіологічних функцій організму, особливо в зоровому аналізаторі, від спектрального складу кольору та його інтенсивності, тривалості його дії і кольорового контрасту.

У сонячному спектрі око людини розпізнає понад 120 відтінків кольору, понад 10 ступенів насиченості та понад 25 ступенів яскравості кольорів. Ці функціональні якості органа зору людини і його реакції на різні

якісні та кількісні параметри кольору слід ретельно враховувати під час кольорового оформлення виробничих інтер’єрів і обладнання.

Психологи вже давно поділили всі кольори на такі, що активізують людину, і такі, які знижують її активність. Чільне місце посідають нейтральні кольори — зелений та білий. Ці кольори не послаблюють і не підсилюють вплив інших факторів на психіку працівника — вони діють заспокійливо.

ВИБІР КОЛЬОРУ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ВИРОБНИЧОГО ІНТЕР’ЄРУ

Кольорове оформлення приміщень та обладнання залежить від таких чинників:

призначення об’єктів; способу і тривалостіi роботи; рівня виробничого шуму, характерного для певного виду виробництва; кольору та інших особливостей (температури, еластичності тощо) матеріалу і продукції; характеру і швидкості пересувних частин обладнання; кількості працівників, які одночасно працюють у приміщенні, та їх складу; призначення і кольору спецодягу; запахів; освітленості й спектрального складу освітлення; температури; чистоти й вологості в приміщеннях; зручності керування механізмами; архітектурно-композиційних особливостей інтер’єру; кліматичних умов; вимог техніки безпекий охорони праці.

ФУНКЦІОНАЛЬНЕ ФАРБУВАННЯ

Функціональне фарбування видів інформаціївиявляється ефективнішим засобом, ніж численні гасла з техніки безпеки. для нього використовуютьв основному зелений, жовтий, синій і червоний кольори. Червоний колір означає «стій» (заборона); жовтий — «увага» (можлива небезпека); зелений — «безпека»; синій —* «інформація». Функціональними можуть бути жовтогарячий і фіолетовий кольори. Ними позначають агресивні речовини і матеріали. Білий і чорний кольори використовують для написів і зображень. Низькі балки, виступи й заглиблення в підлозі рекомендується фарбувати в жовтий колір з прямими або діагональними чорними смугами (у разі значної небезпеки).

Щоб підкреслити небезпеку, використовують червоний колір, а там, де він подразнює зір, - жовтогарячий. У ці кольори доцільно фарбувати гострі виступи машин, коробки передач та ін.

Трубопроводи фарбують у той чи інший колір залежно від того, які речовини ними транспортують: зокрема, червоний колір — для пари; жовтогарячий — для кислоти; жовтий — для газу; зелений — для води; синій — для повітря.

Відомо, що ми сприймаємо кольори при денному (природному) й вечірньому (штучному) освітленні по-різному. Причина цього — різний розподіл світлового потоку в спектрах денного світла і ламп розжарювання. Джерело світла більше підсилює ті кольори, частота яких близька до частоти спектра, на яку припадає максимум енергії джерела. Наприклад, світло від лампи розжарювання змінює кольори таким чином: червоний, жовтогарячий, жовтий стають світлішими; голубий, зелений, синій і фіолетовий темнішають; жовтогарячий набуває червоного відтінку; світло-жовтий перетворюється на білий; голубий зеленіє, інколи майже не відрізняється від голубувато-зеленого; синій втрачає насиченість, іноді злегка червоніє; темно-синій не відрізняється від чорного; фіолетовий червоніє, інколи нагадує пурпурний.

Таким чином, раціональне застосування кольору у виробничих приміщеннях полегшує організацію праці, зменшує втомлюваність працівника, знижує травматизм та підвищує продуктивність праці.

3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]