Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індз ринок.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
75.26 Кб
Скачать

Висновки

Розглянувши поняття конкуренції на туристичному ринку, а також її форми та види, можна зробити загальний висновок, що конкуренція – важлива складова всіх економічних процесів на туристичному ринку, без якої неможливе правильне та стабільне його функціонування.

Туристичне підприємство діє на ринку в більшості випадків за умов значної конкуренції. Це конкурентне середовище, яке складається з умов взаємодії між туристичними фірмами в відповідних сегментах ринку, характеризує ступінь розвиненості ринкових відносин, оскільки саме конкуренція є рушійною силою ринкових процесів. Конкурентне середовище формує критерії якості турпродукту, визначаючи обсяг та умови продажу, ціни, методи реклами, стимулювання збуту.

Знаючи сильні і слабкі сторони конкурентів, можна оцінити їх потенціал, цілі, теперішню і майбутню стратегії. Це дозволить стратегічно точно зорієнтуватись на тому, де конкурент слабший. Таким чином, підприємство може розширювати власні переваги в конкурентній боротьбі.

Існує чимало класифікацій конкуренції на туристичному ринку, кожна з яких є важливим елементом у просуванні, реалізації і збуті турподуктів. Конкуренція може існувати як при великій кількості туристичних підприємств, які пропонують той чи інших турпродукт, так і при малій. Конкурентна боротьба має місце на різних рівнях – міжгалузевому, міжнародному та в середині підприємства. Важливістю відзначається і те, що конкуренція часто визначається через зниження цін і покращення якості для стимулювання збуту турпродуктів – що найчастіше використовується в наш час.

Важливим чинником також є кількість туристичних компаній у зв'язку з тим, що більша кількість туристичних фірм збільшує ймовірність нових стратегічних ініціатив і зменшує ефект впливу яких-небудь окремих туристичних компаній на всіх інших.

Список використаних джерел

  1. Любіцева О.О. Методика розробки турів. Навчальний посібник. - К.: Альтерпрес, 2003. - 104 с див. http://tourlib.net

  2. Маркетинг турпродукту: Навч. посіб. /Ю. О. Карягін, З. І. Тимошенко, Т. О. Демура, Г. Б. Мунін/ - К. : Кондор, 2009. - 394с. – див. http://pidruchniki.ws

  3. Мальська М.П., Худо В.В., Цибух В.І. Основи туристичного бізнесу: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 272 с.

  4. Школа І.М. Навчальний посібник / За ред. проф. І.М.Школи. - Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ, 2003. - 662 с.

  5. http://ebooktime.net

  6. http://tarac882008.narod.ru/

  7. http://library.if.ua

  8. http://buklib.net

  9. http://library.if.ua

  10. http://optikomt.narod.ru

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]