Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Приклад з практик1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет економіки та управління

Кафедра економіки та управління

ЗВІТ

про переддипломну практику

студента Марченко Віти Віталіївни

(прізвище, ім’я, по-батькові, підпис )

База практики СТОВ «Пальміра»

(назва підприємства, установи)

Керівники практики:

від університету К. е. н., доц. Демиденко В. В.

(вчене звання, науковий ступінь, прізвище, ініціали, підпис)

від бази практики економіст, Абрамова О. М.

(посада, прізвище, ініціали, підпис)

Черкаси 2009

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………........3

1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА СТОВ

«ПАЛЬМІРА»…………………………………………………………………….4

2 ОПИС ТА АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯДЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ………………………………………………………………10

2.1 Аналіз основних фінансово – економічних показників підприємства…..10

2.2 Аналіз середовища функціонування підприємства………………………..19

ВИСНОВОК……………………………………………………………………...21

ЛІТЕРАТУРА ……………………………………………………………………22

ДОДАТКИ

ВСТУП

Функціонування підприємств у ринковій економіці обумовлює виникнення ряду проблем, які пов’язані з формуванням їхнього статусу в умовах загострення конкуренції на цільових ринках. Вирішенню цих проблем сприяє розробка обґрунтованої стратегії розвитку підприємства.

Сьогодні для успішного функціонування промислового підприємства на ринку оцінка його конкурентоспроможності є об'єктивною необхідністю. Як процес виявлення сильних і слабких місць підприємства вона дає можливість максимального удосконалення його діяльності та виявлення його прихованих потенційних можливостей. Оцінка конкурентоспроможності промислового підприємства (КПП) також є найбільш запитаною процедурою при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності і виході на зарубіжні ринки. Але і в межах внутрішнього ринку підприємства зазнають впливу іноземних конкурентів, що обумовлений посиленням процесу глобалізації.

Метою даної роботи є закріплення теоретичних знань і оволодіння професійними навичками у галузі економіки, організації та управління промисловим підприємством, розробка та прийняття рішень, що забезпечують підвищення ефективності виробничо-господарчої діяльності підприємства в ринкових умовах.

Об’єктом дослідження виступає сільськогосподарське підприємство з обмеженою відповідальністю «Пальміра».

1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА СТОВ «ПАЛЬМІРА»

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Пальміра" реорганізовано з ДП "Пальміра" в 2002 році рішенням засновників. Предметом діяльності товариства є виробництво, переробка та реалізація сільськогосподарської продукції, надання сільськогосподарських послуг по обробці земель, збирання врожаю.

В товаристві працює 348 осіб, в тому числі 57 жінок. У товаристві діє служба охорони праці; призначено осіб, відповідальних за стан охорони праці по підрозділах. Розроблено 27 посадових інструкцій.

До складу СТОВ "Пальміра" входять агротехнічний відділ, ремонтна майстерня і адміністративно – управлінський персонал. В агротехнічному відділі працює 117 осіб, в тому числі 2 жінки.

На балансі у СТОВ "Пальміра" 11 автомобілів, з них 6 легкових автомобілів, які закріплені за Паша А.І., Різник В.В., Кочерга В.Ф., Хабло І.І., Шавлак М.Д., Журба О.В. В шкідливих умовах праці працює 61 особа. Робітники забезпечені спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечками, миючими засобами.

Підприємство працює в три зміни:

1 зміна: з 00 - 00 до 08 – 00, обід з 03 – 00 до 04 – 00;

2 зміна: з 08 – 00 до 17 – 00, обід з 12 -00 до 13 – 00;

3 зміна: з 16 – 00 до 24 – 00, обід з 20 – 00 до 21 – 00.

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Пальміра" створене у відповідності з законодавством України, що регулює створення та діяльність господарських товариств на підставі Установчого Договору СТОВ "Пальміра" зі змінами і доповненнями та Статуту підприємства. Товариство має круглу печатку зі своєю назвою, може мати емблему, штампи з своєю назвою, фірмові бланки, знак для товарів та послуг, а також іншу атрибутику, зразки яких затверджуються Генеральним директором. Підприємство має приватну форму власності.

Метою діяльності Товариства є одержання прибутку та наступний його розподіл між учасниками Товариства в порядку, визначеному Статутом та законодавством України.

Статутний капітал Товариства складається з вартості вкладів його учасників і розподіляється таким чином:

Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансове – промислова спілка" Агро" належить 79,60% Статутного капіталу; товариству з обмеженою відповідальністю "Укррос" належить 19,9% Статутного капіталу; Коршаку Василю Івановичу належить 0, 50% Статутного капіталу.

Прибуток Товариства утворюється з надходжень від його господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат на оплату праці. З економічного прибутку Товариства сплачуються передбачені законом податки та інші обов'язкові платежі, а також відсотки по кредитах банків і по облігаціях. Прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у розпорядженні Товариства, яке визначає напрями його використання. У Товаристві створюється резервний фонд у розмірі 25% статутного капіталу, а також інші фонди за рішенням Загальних Зборів Учасників. Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду не може бути меншим 5% від суми прибутку Товариства.

Головним конкурентом підприємства на ринку товарів та послуг виступає сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Агрополіс» в місті Чорткові.

Органами управління Товариством є Загальні збори учасників та Генеральний директор. Чергові Загальні збори учасників збираються в міру необхідності, але не рідше, ніж 2 рази на рік. Позачергові збори скликаються у порядку, передбаченому чиним законодавством України. В Загальних зборах учасників беруть участь безпосередньо учасники або їх представники, що надали Загальним зборам належним чином оформлені повноваження. Представники учасників можуть бути постійними або призначеними на певний строк. Учасник вправі в будь – який час замінити свого представника у Загальних зборах учасників, сповістивши про це інших учасників за три дні до Зборів. Учасник Товариства вправі передати свої повноваження на зборах іншому учаснику або представникові іншого учасника товариства.

Генеральний директор в межах своєї компетенції без довіреності діє від імені Товариства, представляє Товариство у відношеннях з іншими юридичними та фізичними особами в Україні та за кордоном, укладає договори від імені Товариства, видає доручення, керує діяльністю Товариства, розпоряджається майном та коштами Товариства, здійснює прийом на роботу та звільнення з роботи персоналу, видає розпорядження та накази, які обов'язкові для виконання всіма працівниками Товариства. Генеральний директор виконує інші функції за дорученням вищого органу Товариства. Він має право доручити вирішення окремих питань, які входять до його компетенції, іншим особам або керівникам структурних підрозділів. Посадові особи несуть персональну відповідальність за збитки, заподіяні Товариству своїми неправомірними діями та діями, що виходили за межі їх повноважень.

Схема управління Товариством представлена на рис.1.1.

Генеральний директор

Рис.1.1 – Схема упраління СТОВ «Пальміра»

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Пальміра» функціонує в галузі сільського господарства, що, в свою чергу, є найбільшою та провідною ланкою агропромислового комплексу України. Зокрема підприємство свою діяльність спрямовує на вирощування зернових та технічних культур, в основному пшениці, ячменю та цукрового буряка.

СТОВ «Пальміра» має приватну форму власності. За організаційно – правовою формою є товариством з обмеженою відповідальністю.

В товаристві працює 483 особи, в тому числі 57 жінок. У товаристві діє служба охорони праці; призначено осіб, відповідальних за стан охорони праці по підрозділах. Розроблено 27 посадових інструкцій.

До складу СТОВ "Пальміра" входять агротехнічний відділ, ремонтна майстерня і адміністративно – управлінський персонал. В агротехнічному відділі працює 117 осіб, в тому числі 2 жінки.

Підприємство самостійно визначає свою виробничу структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розклад. Воно має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Отже, виробнича структура підприємства представляє собою сукупність керованих ланок, об’єднаних технологічними чи кооперативними зв’язками. Вона відображає склад структурних підрозділів виробництва як суб’єкта управління.

На вибір виробничої структури підприємства впливають три основні фактори:

  1. Характер продукції та основні технологічні процеси її виготовлення.

  2. Обсяг виготовлення продукції

  3. Ступінь спеціалізації підприємства і кооперування його з іншими суб’єктами підприємницької діяльності.

Загальна структура підприємства – це сукупність виробничих і невиробничих підрозділів, а також апарат управління. Головними органами управління на підприємстві СТОВ «Пальміра» є Загальні збори учасників та генеральний директор.

Необхідними умовами нормального перебігу виробничих процесів на підприємстві є: постійне підтримування в робочому стані машин та устаткування, інших засобів праці; своєчасне забезпечення робочих місць сировиною, матеріалами, інструментом, енергією; виконання транспортних операцій та інших зв’язаних з ними робіт. Усе це має здійснювати ефективно діюча система технічного обслуговування виробництва. У межах системи технічного обслуговування виробництва виконуються такі функції:

  • ремонт технологічного, енергетичного, транспортного та іншого устаткування, догляд за ним і налагоджування;

  • забезпечення робочих місць інструментом і пристосуваннями як власного виробництва, так і придбаними у спеціалізованих виробників;

  • переміщення вантажів, виконання вантажно – розвантажувальних робіт;

  • забезпечення підрозділів підприємства електричною і тепловою енергією, паром, газом, стиснутим повітрям тощо;

  • своєчасне забезпечення виробничих цехів сировиною, основними та допоміжними матеріалами, паливом;

  • складання та зберігання завезених матеріальних ресурсів, а також напівфабрикатів, окремих складальних одиниць, готових виробів.

До системи технічного обслуговування виробництва входять відповідні структурні підрозділи підприємства, що здійснюють перелічені функції (рис.1.2)

Рис. 1.2. - Структурні елементи системи технічного обслуговування підприємства