Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Интелект Власнисть!.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

9. Держ-на сис-ма пра-ї охор-ни ІВ. За здійсненя політики у сфері ІВ відповідає Мін-во освіти і науки України. Виконання функцій у цій сфері Мін-во освіти і науки делегувало Держ-му департам-ту ІВ, який підпоряд-ий Мін-ву осв.і наки і є урядовим органом держ-го управ-ня, що уповноваж-й представ-ти, реєструвати і підтримувати права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, а також здійснювати реєстрацію об’єктів авторського права. Держ-й депар-т ІВ проводить політику у сфері охорони прав на об’єкти ІВ. Здійснює роботи по удосканленю законодав-ї і нормат-ї бази, міжн-го співробіт-ва у сфері ІВ, забезпечує умови для введеня ІВ до господ-го обороту, пігтовки та підвищеня кваліфік-ї фахівців у сфері ІВ, взаємодії з громад-ми орган-ми, видає охороний документ(патент, свідоцтво). До Держ-го департ-ту ІВ включено україн-й інст-т промисл-ї власності (здійс-ня експертизи заявок на об’єкти пром-ї власн-ті, надають експертний висновок), укр-ке агенство автор-х і суміжних прав (колективне управ-ня правами авторів, допомога авторам щодо захисту їх прав у разі порушення), інст-т ІВ і права (виконує підготовку, перепід-ку та підвищ-ня кваліф-ї фахівців у сфері ІВ), держ-не підпр-во «Інтелзахист» (опікується питанями боротьби з порушеням прав на об’єкти ІВ та суміж-х прав.). У структ-рі Держ-го департ-ту ІВ є підрозділи держ-х інспекторів з питань ІВ (попередження правопорушень). Громад-кі орг-ї займаю-ся пит-ми ІВ і з якими співпрацює ДДІВ: Всеукр-ка асоціація ІВ має мідвідомчий хар-р, сприяє доведеню проблем до відома закон-ї та викон-ї влади. Всеукр-ка асоц-я патентних повірених здійс-є патен-ня вітчиз-х винаходів за кордоном і навпаки, надають послуги з питань правової охорони, викорис-ня та захисту прав на об’єкти ІВ. Товар-во винахідників і раціоналізаторів України зай-ся популяр-ю винахід-ї діяль-ті, надає допомогу. Украї-ка асоціац-я власників товарних знаків опікується інтересами правоволодільців знаків.

10.Міжн-на сис-ма ІВ

Основою між-ї сис-ми ІВ є 26 угод, 17 з яких регулюють правовідносини у сфері пром-ї власності., 7 – автор-ке і суміжні права, 2 загальні. Україна приєд-ся до 18 договорів і продовує роботу щодо приєднання до ін. загальні договори *Конвенція про заснування організації ІВ, *Між-на конвен-я про захист нових сортів рослин. Договори про захист ІВ: *Бернська конвенція про захист літер-х і худ-х творів, *Брюсельська конв-я про розповсю-ня сигналів, що несуть програми через супутник, *Конв-я про охорону інтересів виробників фонограм від незаконого відтвореня їхніх фонограм, *мадридська угода про санкції за неправдиві та неправильні позначеня походженя виробів, *Найробський договір про охорону олімпій-го символу, *Паризька конвен-я про охорону промислової власності, *Договір про патентне право, *Договір про закони про торговельні марки, *Сінгапур-й договір про право з торговельних марок, *Між-на конв-я про охорону інтересів виконавців, виробників фонограм і організацій мовлення, *Договір про між-ну реєстрацію аудіовізуальних творів, *Вашингтонський договір про ІВ стосовно інтегральних схем. Глобальні дог-ри сис-ми охорони: *Гаазька угода про міжнар-ну реєстрацію промислових зразків, *Лісабонська угода про захист зазначень місця походження виробів та їх між-ї реєстрац-ї, *Мадрид-ка угода про між-ну реєстрацію знаків,* Договір про патентну кооперацію. Договори про класифікації: *Страсбурська угода про міжн-ну патентну класиф-ю, віденська угода про утворення між-ї класиф=ї зображув-х елементів. Адмініструє ці договори Всесвітня організація ІВ (ВОІВ), заснована у 1967 р. на Дипломат-й конференції у Стокгольмі. У 1974 ВІОВ отримала статус однієї з 16 спеціалізованих організації ООН. Членами ВІОВ є 179 держав і Україна. Завдання ВІОВ – *поліпшення взаєморозуміня і розвиток співробіт-ва між державами в інтересах їх взаємної користі на основі поваги до їх сувернітету і рівності, *заохоченя творчої діяльності, сприяня охороні ІВ,*модерніз-я та підви-ня ефект-ті адмініс-ї діял-ті міжн-х угод, що створені у сфері охорони промислової власності. Контроль за виконанням Угод здійс-ть керівні органи ВІОВ. Конвенція що засновує ВІОВ має такі органи: Генеральна асамблея, Координаційний комітет, міжнародне бюро ВІОВ.

11.Законод-ча база України в сфері ІВ. Правовідносини у сфері ІВ в Україні регулюються окремими положенями Конституції (ст.41, 54), нормами Цивільного кодексу України(Книга «Право ІВ»), Кримінального, митного кодексів України, Кодексу про адміністративні правопорушення. В україні діють 10 спеціальних законів у сфері ІВ: «Про ох. прав на винаходи і корисні моделі», «Про ох. прав на промислові зразки», «Про ох. прав на знаки для товарів і послуг», «Про ох. прав на сорти рослин», «Про ох. прав на зазначення походження товарів», «Про ох.пр. на топографії інтегральних мікросхем», Про авторське право і суміжні права», «Про захист економічної конкуренції», «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів і фонограм». У випадку, коли необхідно врегулювати спори щодо прав на об’єкти ІВ між фіз. або юр. особами України та інозем. держав, верховенство перед націон-ми законами мають міжнар-ні договори, до яких приєдналася україни.

12.Охорона прав на комерційну таємницю.

Комерц.таємниця виконує важливу фун-ію в забезпеченні конкурнтоздатності товарів і послуг.Тому право власник має право на захист її від неправомірного викор-ня.Зараз в У.немає закону про охорону комерц.таємниці.Основною перешкодою для розр-ня закону є те,що інф-ція про комерц.таємницю внаслідок її конфіденційності не підлягає реєстрації.З цієї причини охоронних док-тів на неї ніхто не видає.До того ж виявити неправомірне викор-ня такої інф-ції майже неможливо установити порушення і порушника дуже складно.Частково правова охорона комерц.таємниці може бути здійснена в рамках законів У. Про науково-технічну інф-цію у частині,що стосується нерозкритої інф-ції.Нерозкрита інф-ція може бути об’єктом правової охорони доти.юпоки вона зберігає свою конфіденційність.Більш надійнимс способом охорони такої інф-ції може бути застос-ня заходів,що гарантують збереж-ня її конфідент-ті.Умово конфід-ті можуть охоронятися договором.

7.Обєкти інт.Власності.

Всі об’єкти поділяють на 3 групи:1.-обєкти авторського права: твори літ-ри і мистецтва, комп.програми,компіляції даних(бази даних) і об’єкти,суміжні з авторськими правами,до яких відносяться виконання творів,фонограми і відеограми,програми орг-ції мовлення.2.-обєкти науково-технічної творчості:винахід-це результат інт.власності людини в будь-якій сфері технології.Винахід може бути секретним,если містить інф-цію віднесену до держ.таємниці.Промисловий зразок-це рез-т творчої дія-сті людини у галузі худ.конструювання.Сорт рослин-це окрема група рослин в рамках нижчого із відомих ботанічних таксонів.Під породою тварин зазвичай розуміють селекційні досягнення у тваринництві.Комерційна таємниця-це технічна,комерційна,організаційна та ін.інф-ція,що здатна підвищити ефективність вир-тва або ін.соц-доцільної дія-сті або забезпечити ін.позитивний ефект.Відкриттям назив.встановлення невідомих раніше закономірностей властивостей і явищ матеріального світу.Раціоналізаторська пропозиція-визнана юр.особою пропозиція,яка містить технологічне або організац.рішення у будь-якій сфері її дія-сті. 3.Комерційні позначення:-торг.марка-позачення,за якими товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів та послуг ін.осіб.-геогр.позн-ня-це назва геогр.місця,яке вживається для позначення товару,що походить із цього геогр..місця та має певні якості,репутацію або ін.хар-ки,в основному зумовлені хар-ними для даного геогр..місця природними умовами чи людським фактором або поєднанням цих природних умов або людського фактору.-комерц. найменування-це наймен-ня під яким особа діє в цивільному обороті і яке індивідуалізує цю особу з-поміж ін.його учасників.

8.Субєкти інт.Влас-ті.

Є:творець об’єкта права інт вл-сті(автор,виконавець,винахідник) та ін.особи,яким належать за заповітом або за договором особисті немайнові та майнові права інт.вл-сті. Суб’єктами права на винаходи,корисні моделі,промислові зразки є автори або фіз.чи юр.особи,до яких право авторів перейшло за договором чи заповітом. Суб’єктами права на торговельні марки,зазначення походження товарів можуть бути юр.особи,а також фіз..особи,якщо вони здійснюють підпр.діяльність.Субєктом правовідносин,що виникають у процесі створення і викор-ня сортів рослин,може бути будь-яка юр.чи фіз..особа.Субєктом права на раціоналізаторську пропозицію є раціоналізатор,тобто автор раціон-ої пропозиції,що створив його своєю творчою працею.Субєктами права на комерц.таємницю є особи,що займ-ся підпр-ою дія-тю,якими можуть бути фіз.і юр.особи.До суб’єктів авторського права належать:

-автори творів-особи,творчою працею яких є створений твір.Поряд з фіз..особами,власниками автор.права можуть бути юр.особи,що придбали окремі авторські повноваження за договором з автором чи одержали їх за заповітом або в ін.випадках.

-спадкоємці й ін.правонаступники.При спадкуванні за законом спадкоємцями можуть стати тільки громадяни,що є законними спадкоємцями.При спадкуванні за заповітом авторські права можуть бути передані будь-якому громадяниному.

-орг-ції,що керують майновими правами авторів на колективній основі(видавництва,театри,кіностудії)Вони не є власниками авторських прав,а виступають як представниkи авторів і діють від їх імені та в їхніх інтересах.