Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ЛРГ 2007-ннн.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

СИТУАЦІЙНІ ВПРАВИ (КЕЙСИ)

з дисципліни «ЛОГІСТИКА У РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ»

освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр»

напрям підготовки 0917 “Харчова технологія та інженерія”

професійне спрямування 091711 “Технологія харчування”

спеціалізація 09171101 “Технологія харчування, ресторанна справа та сервіс”

Київ 2007

Укладачі: Н.М.Зубар, канд. техн. наук, доц.,

М.Ю. Григорак, канд. екон. наук, доц.

Обговорено і схвалено на засіданні кафедри технології та організації ресторанного господарства 19 вересня 2007 р., протокол №2 та засіданні методичної комісії факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, протокол №3 від 18 жовтня 2007 р.

Рецензенти: канд. екон. наук, доц. Михайліченко Г.І

канд. техн. наук, доц. Шевченко О.В.

Навчально-методичне видання

СИТУАЦІЙНІ ВПРАВИ (КЕЙСИ)

з дисципліни «ЛОГІСТИКА У РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ»

освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр»

напрям підготовки 0917 “Харчова технологія та інженерія”

професійне спрямування 091711 “Технологія харчування”

спеціалізація 09171101 “Технологія харчування, ресторанна справа та сервіс”

Укладачі: ЗУБАР Надія Миколаївна

Григорак Марія Юріївна

Редактор

Підп. до друку . Формат 60х84/16. Папір письм.

Ризографія.Ум. друк. арк.___. Ум. фарбо-відб. ____

Обл. вид. арк. ___. Тираж ___ пр. Зам.

ВСТУП

Для реалізації актуальних вимог сьогоднішньої освіти повинні бути розроблені нові методи навчання, які дозволять сформулювати проблему й одержати досвід вирішення її. Традиційна організація навчального процесу замінюється інтерактивними методами навчання, які змушують студентів працювати з конфліктуючими ідеями й перспективами, що сприяє їх самоосмисленню, саморозвитку, самоусвідомленню своїх можливостей і цінностей.

Саме метод кейс-стаді найбільшою мірою дозволяє викладачам підвищувати мотивацію до навчання, створювати професійно - практичну спрямованість занять. Під час вивчення дисципліни «Логістика у ресторанному господарстві» ситуаційні вправи (кейси) допоможуть сформувати у фахівців галузі системні знання і розуміння методології логістичного управління закладами ресторанного господарства.

Логістика у ресторанному господарстві – сфера логістичної діяльності, до якої державний і приватний сектори виявляють зростаючу цікавість. Вона набуває все більшого практичного значення.

Логістика ресторанного господарства лягає в основу економічної стратегії закладів, коли процес логістики використовується як знаряддя в конкурентній боротьбі і розглядається як управлінська логіка для реалізації планування, організації, управління і регулювання рухом ресторанного продукту від первинного джерела до кінцевого споживача.

Разом з тим, незважаючи на певні плюси в розумінні логістики як ефективної системи зниження витрат і підвищення ефективності бізнес-процесів, широке застосування логістики у ресторанному господарстві в Україні поки ще не відбувається.

Багато закладів, які перейшли на організацію виробництва по принципах логістики стали раціональніше організовувати весь виробничий цикл. Завдяки логістичній концепції стали раціональніше використати кошти на покупку матеріальних ресурсів, здійснювати закупівлю сировини й матеріалів, вибирати постачальників, організовувати процес виробництва продукції, розподіляти готову продукцію, а також пов'язані із цим інформаційні процеси, що супроводжують всі стадії організації виробництва.

Головною метою використання кейс-стаді є закріплення вивченого студентами теоретичного матеріалу стосовно основних понять і концепцій логістики, набуття навичок самостійного аналізу існуючих логістичних систем та моделювання логістичних систем у закладах ресторанного господарства, що проектується, чітко формулювати і обґрунтовувати свою позицію.