Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогічне дослідження Особливості навчання об....docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
34.31 Кб
Скачать

Міністерство освіта і науки, молоді та спорту України

Ніжинський державний університет

Імені Миколи Гоголя

Кафедра педагогічної майстерності

Педагогічне дослідження на тему:

Особливості навчання обдарованих учнів

Підготувала:

Студент ΙV курсу

Історико-юридичного факультету

групи І – 41

Заволова Катерина

Методист:

Заніна Ольга Миколаївна

Ніжин 2011

Актуальність: проблема обдарованості актуальна протягом кількох сторіч тому, що й до сьогодні залишається відкритою. Не викликає сумніву те, що потенціал обдарованості є найціннішим ресурсом духовного поступу й матеріального розвитку людства. Тому, як і будь-який ресурс, його слід вчасно виявити і розумно використати. У зв‘язку з цим закономірно постає питання про імовірність ідентифікації обдарованості, розв‘язання якого пов‘язують з аналізом концептуальних підходів до проблеми обдарованості.

Об’єктом мого дослідження є обдаровані діти.

Предмет: здібності та особливості обдарованих дітей.

Мета: зуміти своєчасно виявити та розвинути творчий потенціал дитини та створити потрібні умови для проведення змістовної розвивальної системи навчання, тому основна мета педагогів це розвинути і поглибити творчі здібності дитини, максимально сприяти розвитку кожної особистості.

Завдання дослідження:

  1. забезпечити сприятливі умови поетапного дітей різних вікових груп з урахуванням індивідуальних, вікових особливостей, а також специфіки прояву творчого потенціалу в різних видах діяльності;

  2. надати кожному учневі допомогу по розвитку його здібностей;

  3. піклуватися про зростання творчої активності учнів;

  4. стимулювати розвиток творчого потенціалу особистості.

Теоретична частина дослідження:

У психологічній літературі немає єдиної думки щодо визначення обдарованості. Вивчення її відбувалося з позицій філософії, медицини, педагогіки, психології.

Обдарованість - це індивідуальні психологічні ресурси особистості, які закладені природою. Обдарованість - досить складна за своєю природою психологічна якість дитини. Вирішальним в обдарованості є мотивація.

Інше визначення таке: обдарованість - це комплексне явище психіки людини, яке включає єдність інтелекту, творчості і мотивації. Інтелектуальні здібності перевищують середній і високий рівні, творчість проявляється у новому оригінальному підході до вирішення проблем і завдань. Що стосується мотивації, то це - єдність емоційно-вольових якостей: інтерес до певної діяльності і настирливість у досягненні мети.

Відтак, обдарованість - це високий рівень здібностей людини, що дозволяє їй досягти особливих успіхів у певній галузі діяльності. Розрізняють загальну і спеціальну обдарованість. Загальна розумова обдарованість виявляється в оволодінні всіма видами діяльності, для успішного здійснення яких необхідні певні розумові якості.

Обдаровані діти - це діти, які мають загальну або ту чи іншу спеціальну обдарованість. Як засвідчують наукові дослідження (і життєва практика) є певна вікова послідовність у проявах різних видів спеціальної обдарованості.

Так, досить рано виявляється музична обдарованість, потім до малювання. Загалом, обдарованість до мистецтва виявляється раніше, ніж до науки, а в галузі науки раніше за інші розвивається математична обдарованість.

Загально інтелектуальна обдарованість проявляється, як правило, у дуже високому рівні розумового розвитку дитини і в якісній своєрідності, самостійності, нестандартності виконання завдання та розумової діяльності в цілому. Дослідження показують, що обдарованим дітям притаманна здатність захоплюватися тим чи іншим, у дошкільному віці, зокрема, різними видами практичних, продуктивних занять (конструюванням, малюванням, ліпленням, працею). Важливою рисою обдарованих дітей є те, що у свою діяльність вони вносять творчі моменти.

Розрізняють обдарованість:

  • соціальну - лідерську;

  • художню - музичну, образотворчу, сценічну;

  • психомоторну - спортивні здібності;

  • інтелектуальну - здатність аналізувати, мислити, зіставляти факти;

  • академічну - надзвичайна здатність до навчання взагалі, стають відмінними спеціалістами;

  • творчу - нестандартне бачення світу й нешаблонне мислення (але такі діти часто не досягають поставленої мети і є невдахами. З дитинства вони всіх дратують. Важливо таку дитину побачити і допомогти їй).