Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогічне дослідження Особливості навчання об....docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
34.31 Кб
Скачать

Практична частина дослідження

Коли я проходила практику в Загальноосвітній школі №7 у 7-Б класі то в перший день я провела бесіду з класним керівником обраного мною класом. Класний керівник розповів мені, що в класі лише двоє дітей обдаровані і мають хист до навчання. З такими дітьми звичайно цікавіше працювати, але в класі є й інші учні, яким потрібно приділяти уваги не менше ніж обдарованим. Також класний керівник повідомив, що ці обдаровані діти їздять на олімпіади з різних предметів, постійно відвідують додаткові поглиблені уроки та читать додатковий матеріал. Але для того щоб на уроці їм було цікаво потрібно використовувати різні форми роботи, а особливо там де вони зможуть висловлювати свою думку.

Відвідавши перший урок я дійсно впевнилася, що все таки двоє учнів з класу обдаровані та звичайно мають сильніші знання за своїх однолітків. Але інколи інші діти, які зазвичай порушують дисциплвну в класі, просто заважають начатися тим дітям, які дійсно прагнуть отримати знання. Але хто прагне до чогось той обов’язково доб’ється свого. Тому я бачила, що попри всі недоліки в класі все ж таки обдаровані діти прагнуть навчатися.

На уроці обдаровані діти були достатньо активними, що дуже вразило мене. Вони відповідали на запитання завжди першими. Було видно, що діти начитані додатковою літературою та мають достатній словесний запас слів. Такі діти легко справляються із завданнями вчителя та постійно ставлять різного характеру запитання, з метою дізнатися якомога більше інформації.

Але я вважаю, що із 30-ти учнів обдарованих дуже мало: всього двоє дітей. Це звичайно прикро, але добре хоч декілька учнів все таки в класі є великими лідерами, які хочуть, можуть та прагнуть навчатися.

2. Коли я відвідувала різні уроки 7-Б класу, то звернула увагу, що вчителі не достатньо приділяють уваги набагато сильнішим учням. Але я вважаю, що це через те, що за 45 хвилин важко все встигнути оскільки в класі аж 30 учнів. Всіх учнів опитати просто не можливо, тому всі діти працюють на одному рівні. Звичайно на деяких уроках я все ж таки помітила, що сильнішим дітям дають картки звичайно важчі ніж іншим учням. Також після параграфа є запитання: легкі, середні та важкі, які вчитель завдає для перевірки домашньої роботи. Тому обдаровані діти відповідають на важкі запитання і добре справляються із таким завданням. Також в більшості домашнє завдання сильнішим учням дають звичайно складніше, де потрібно самим опрацьовувати потрібний матеріал та використовувати додаткову літературу. Я вважаю це доцільним, оскільки таким чином в учнів буде розвиватися стимул та інтерес до навчання.

Провівши перший урок з історії України, то я вже майже одразу впевнилася, що двоє дітей дійсно набагато сильніші від своїх однокласників, тобто ці учні обдаровані. Вони постійно ставили різні запитання, їм хотілося більше дізнатися інформації, а інколи знали новий матеріал на перед. Це звичайно дивувало мене, але приємно.

На кожному уроці я намагалася давати більшу навантаженість обдарованим учням, а саме: коли діти працювали із картками інформації запитання для них були набагато складніші та вимагала від ним більше розгорнутих відповідей. З моїм завдання учні справлялися без труднощів, а якщо труднощі і виникали, то я їм пояснювали і вони швидко втягувалися в роботу. Увага обдарованих учнів була зосередженя на роботі весь урок. Це я зрозуміла коли перевіряла як весь клас сприйняв та засвоїв новий матеріал у формі тестів, графічних або історичних диктантів. Виявилося, що вони справляються із завданням добре, отже на даному уроці були достатньо уважними. Дамашнє завдання я також давала важчу, щоб вони змогли поглиблювати та вдосконалювати свої знання.

3. На мою думку, вчитель повинен з обдарованими дітьми працювати окремо, тобто додатково, щоб розвивати у них цікавість до знаннь. Перш за все потрібно зробити так, щоб таких дітей прийняв весь клас, щоб вони не відчували у класі себе “чужими”. Для цього класний керівник повинен провести виховну роботу. Потім на уроках давати більше навантаження та робити урок цікавим не лише для простих учнів, але й для сильніших. Вчитель повинний створити умови для їхнього гармонійного розвитку: атмосферу любові, довіри, уваги до потреб та інтересів.

Для більшого розвитку знань у обдарованих учнів потрібно періодично проводити олімпіади з основних наук, конкурси-захист науково-дослідницьких робіт. Проводити турніри знавців наук, аукціони творів юних художників, поетів. Також для таких дітей систематично проводити інтелектуальні ігри, турніри, конкурси знавців, вікторини, інтелектуальні аукціони та марафони, змаган­ня, ігрові та творчі тренінги, систематично брати участь у шкільних факультативах, семінарах. Дирекція школи повинно створити братство інтелектуалів для обдарованої молоді або центр інтелектуального розвитку, започаткувати втілення та розробку програм "Інтелект", "Обда­рованість", "Здоров'я", "Пошук", "Творчість", "Поезія", "Журна­лістика" та інші.

Для обдарованих дітей слід систематично проводити години самовдосконалення. Постійно організувати роботу семінарів, факультетів й проводити індивідуальні консультації та навчання за індивідуальними планами профілю для обдарованих учнів. Організувати роботу учнівського наукового товариства розробити його положення, залучити обдарованих учнів, до написання та захисту наукових робіт.

Замісник директора школи з виховної роботи повинен проводити в школі конкурси на першого учня школи; кращого учня класу; кращого учня класу. Використовувати нестандартні форми проведення уроків.

Але все ж таки учителю не варто приділяти багато уваги обдарованим дитям в середині класу, оскільки це може викликати у однокласників неприязнь до таких дітей. Потрібно стимулювати їх участь більше у позакласній роботі школи.