Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВвС_Уткин_Л_2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
461.82 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ №2

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“Вступ в спеціальність”

Тема 2. Інформація. Повідомлення. Кількість інформації. Швидкість передачі інформації.

Заняття 2/1. Лекція

Навчальні питання лекції:

1.

Інформація.

2.

Повідомлення.

3.

Кількість інформації. Швидкість передачі інформації.

4.

Сигнал

Навчально-матеріальне забезпечення:

1. Лектор-2000

2. Слайди за темою лекції.

Список літератури

1. Кох Р., Яновский Г. Еволюція й конвергенція в електрозв'язку. - М.: Радіо й зв'язок, 2001. - 280 с.

Узагальнена структурна схема передачі сигналів лініями зв’язку.

Системою електрозв‘язку називають совокупність технічних засобів і середовища розповсюдження сигналів, які забезпечують передачу повідомлень від джерела до користувача та в зворотному напрямку.

Для задоволення потреб сучасного суспільства вже створенні сотні систем електрозв‘язку різного призначення, і кількість їх продовжує рости. Всі вони необхідні для передачі інформації в вигляді різного роду повідомлень.

Із наведених визначень витікає, що в любій системі електрозв‘язку повинні бути пристрої, які здійснюють перетворення:

- на передавальній стороні: інформація, повідомлення, сигнал;

- на приймальній стороні: сигнал, повідомлення, інформація.

За допомогою структурної схеми пояснимо процес перетворення в системі електрозв‘язку (рис. 1).

Рисунок 1 Структурна схема системи передачі

Отже розглянемо три об‘єкти системи передачі електрозв‘язку: інформація, повідомлення, сигнал.

Інформація.

Інформація (від лат. informatio — освідомлення, роз‘яснення, викладення, від лат. informare — придавати форму)

Інформацією називають совокупність відомостей про явища природи і суспільства, які можуть бути об‘єктами зберігання, передачі і перетворення.

Інформація тісно пов‘язана із властивостями людського мозку відображати закономірність оточуючого середовища. Інформація містить любий письмовий текст, мова, музика, зображення, електромагнітне поле, яке створює радіостанція, і т.д.

Джерелом інформації може бути фізичний об‘єкт (суб‘єкт), або технічний пристрій, який формує на своєму виході конкретне повідомлення.

Форма представлення інформації називається повідомленням.

Повідомлення представляє собою совокупність відомостей про стан або процеси, які проходять в деякій матеріальній системі.

В силу різноманіття стану системи або процесів, які проходять в ній, необхідно мати один або декілька фізичних, хімічних та інших датчиків, здатних реагувати на явища, які цікавлять людину. В цьому випадку сприйняття цих явищ здійснює людина.

Та сама інформація може бути представлена в різній формі.

Наприклад, дані про годину приїзду вашого приятеля можуть бути передані по телефону або ж у вигляді телеграми. У першому випадку ми маємо справу з інформацією, представленою в безперервному виді (безперервне повідомлення). У другому випадку - з інформацією, представленою в дискретному виді (дискретне повідомлення). При передачі відомостей по телеграфу інформація закладена в буквах, з яких складені слова, і цифри. Очевидно, що на кінцевому відрізку часу число букв або цифр кінцеве. Це і є відмінною рисою дискретного повідомлення. У той же час число різних можливих значень звукового тиску, обмірюване при розмові, навіть на кінцевому відрізку часу буде нескінченним. У сучасних цифрових системах телефонного зв'язку в канал зв'язку передаються кодові комбінації, що несуть інформацію про відліки квантованого аналогового сигналу. Отже, такий телефонний квантований сигнал відноситься до класу дискретних повідомлень. У випадку телефонного зв'язку під повідомленням будемо розуміти деяку послідовність відліків квантованого аналогового сигналу, передану по каналі зв'язку у вигляді послідовності кодових комбінацій.

Перетворення вихідного повідомлення в електричний сигнал здійснюється різного роду перетворювачами, котрі приймають повідомлення в неелектричній формі та перетворюють його в первинний електричний сигнал. (Наприклад – мікрофон).

Джерело інформації та отримувач інформації називаються абонентами системи зв‘язку (СЗ). Перетворювачі повідомлень в первинний сигнал і навпаки, як правило, належать абонентам (знаходяться поряд з ними) і в зв‘язку з цим, називаються абонентськими пристроями (терміналами).

Якість передачі інформації прийнято оцінювати достовірністю повідомлення або вірогідністю помилки в повідомленні. Достовірність прийнятого повідомлення характеризує відповідність прийнятого повідомлення тому, що передавалось. Причиною зниження достовірності являються спотворення сигналів на етапі передачі та вплив зовнішніх завад.

До числа основних інформаційних характеристик повідомлень ставляться:

  • кількість інформації в окремих повідомленнях;

  • ентропія;

  • продуктивність джерела повідомлень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]