Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВвС_Уткин_Л_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

ЛЕКЦІЯ №2

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“Вступ до спеціальності”

Тема: Стан ринку телекомунікацій та поштового зв’язку України.

Заняття 1/2. Лекція

Навчальні питання лекції:

1.

Загальний стан та тенденції ринку телекомунікаційних послуг в Україні.

2.

Стан ринку фіксованого зв’язку.

3.

Стан ринку мобільного зв’язку.

4.

Стан ринку ШСД.

5.

Стан ринку поштового зв’язку.

Навчально-матеріальне забезпечення:

1. Лектор-2000

2. Слайди за темою лекції.

Список літератури

  1. Звіт про роботу НКРЗ за 2011 рік: http://www.nkrz.gov.ua/img/zstored/File/2011_zvit_nkrz.pdf

Одна зі стратегічних для будь-якої країни галузей – галузь телекомунікацій – відіграє величезну роль у збалансованому розвитку глобальної та регіональної економіки. Вона є з’єднувальною ланкою як промислової сфери, сфери послуг і споживачів, так і різних географічно розрізнених частин країни та економічних центрів. Стимулюючи людське спілкування за допомогою зв’язку, сучасні засоби телекомунікацій стають необхідною умовою для соціальної згуртованості та культурного розвитку всіх країн.

Вже зараз неймовірно збільшені потоки інформації – телефонні розмови, факсимільна інформація, електронна пошта, масиви даних та телебачення – показують, якою мірою світ стає ще більш залежним від засобів телекомунікацій, які змінюють бізнес, стиль життя, суспільство в цілому.

Загальний стан та тенденції ринку телекомунікаційних послуг в Україні.

У 2011 році доходи від реалізації послуг звязку склали 50,3 млрд грн, що на 6,0% більше у порівнянні з минулим роком, у тому числі доходи від надання послуг населенню збільшились на 2,3% і склали 18,4 млрд грн.

На рисунку 1 наведено динаміку доходів від надання послуг зв’язку за 2006-2011 рр.

За 2011 рік доходи від надання телекомунікаційних послуг, питома вага яких в загальному обсязі доходів галузі звязку становить 92%, збільшилась на 6% і склала 46,2 млрд грн.

Основними сегментамина телекомунікаційному ринку залишаються мобільний, фіксований та широкосмуговий (комп’ютерний) зв'язок, спільна частка яких в загальних доходах від надання телекомунікаційних послуг за підсумками 2011 року склала 94,6%.

На рисунку 2 наведено розподіл доходів по сегментах телекомунікаційних послуг за 2010 і 2011 роки.

Рисунок 1

Рисунок 2

Рисунок 3

Аналіз ринку телекомунікацій у 2011 році показує наступні результати:

  • Зростання кількості споживачів на ринку ШСЛ до мережі Інтернет на 25,9%, що обумовлено підвищенням активності операторів на ринку ШСД та впровадженням новітніх телекомунікаційних технологій;

  • Збілшення доходів операторів мобільного звязку відбулося не за рахунок послуг голосової телефонії, а обумовлено збільшенням обсягів надання послуг ШСД, додаткових сервісів та послуг;

  • Зменшення доходів від надання послуг фіксованого міжміського та міжнародного звязку за рахунок зниження обсягів споживання, черех заміщення послугами мобільного звязку та дзвінками через мережу Інтернет;

  • Розширення операторами та провайдерами телекомунікацій своєї абонентської бази шляхом створення різноманітних привабливих пакетів послуг та тарифних планів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]