Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці 1-6.79.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
41.86 Кб
Скачать
  1. Безпека при роботі на ріжучому обладнанні

Ріжучі, колючі інструменти (ножі, пилки, сокири, викрутки), а також металорізальне обладнання (токарні, фрезерні, свердл ¬ ні, шліфувальні, заточувальні верстати) є джерелами підвишенной небезпеки для людини і можуть при їх неправильному користуванні в побуті , на уроках праці та практиці привести до серйозних травм. Для того щоб уникнути травм, необхідно керуватися наступними правилами безпеки.

• При роботі з ріжучими та колючими інструментами їх ріжучі поверхні і гострі кромки повинні бути спрямовані в бік, протилежний тілу працюючого, щоб уникнути травми при випадковому зриві інструменту з оброблюваної поверхні. • Пальці рук, які утримують оброблюваний предмет, повинні знаходитися на достатньому видаленні від ріжучих країв, а сам предмет повинен бути надійно закріплений у лещатах або якому-небудь іншому затискному пристосуванні.

• На робочому місці ріжучі та колючі предмети повинні знаходитись на видному місці, а саме робоче місце повинно бути вільне від сторонніх і непотрібних предметів і інструментів, про, які можна зачепитися або спіткнутися.

• Положення тіла працюючого повинно бути стійким. Не можна перебувати на нестійкому або хиткому підставі. При роботі з різальним інструментом, які мають електричний або який - або інший механічний привід (електродрилі, електрорубанки, електропили), потрібно бути особливо обережним і суворо дотримуватися вимоги безпеки. Електричний інструмент є джерелом - багатьох важких травм, тому що швидкість його обертання дуже велика, а швидкість реакції людини недостатня, щоб у момент аварії вчасно відключити подачу електрики.

• Працюючий повинен бути одягнений так, щоб виключити потрапляння частин одягу на ріжучу кромку або на рухомі частини інструмента (особливо важливо, щоб рукава одягу були застебнутими). Інакше рука може бути затягнута під ріжучий інструмент. • Інструмент включають тільки після того, як працівник підготував робоче місце, оброблювану поверхню і зайняв стійкеположення. Після завершення операції обробки інструмент повинен бути вимкнутим.

• При обробці крихких матеріалів утворюється факел частинок, ви ¬ літаючих з високою швидкістю з-під ріжучого інструменту. Час- тинки, що володіють великою кінетичною енергією, можуть нанести травму, особливо небезпечно пошкодження очей. Тому, якщо на інструменти відсутні спеціальні захисні екрани, обличчя людини має бути захищене маскою, а очі - окулярами.Робочий одяг має бути з щільного матеріалу.

• При обробці в'язкого матеріалу утворюється стружка (особливо небезпечна металева). Вона навертається на обертовий ріжучий інструмент, а потім під дією відцентрової сил може вилетіти і нанести травму. Тому утворена стрічкова стружка потрібно своєчасно видаляти з інструменту, попередньо остановив його. Оброблювані поверхні і обробний інструмент при високих швидкостях різання розігріваються за рахунок тертя до високих температур. Тому після обробки, перш ніж доторкатися до обробленої поверхні та інструменту, потрібно дати їм охолонути. • Металорізальні верстати обладнуються міцними захисними екранами для захисту від осколків, часток стружки. Робота допускається тільки при опущеному захисному екрані.