Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7. іслам.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

В результаті іслам:

  • об'єднав арабські племена;

  • сприяв утворенню держави;

  • дав можливість завоювати великі території ;

* дав поштовх розвитку культури, науки, мистецва, а значить, прогресивність ісламу безперечна.

3) Історія ісламу в Україні має чотири етапи:

  1. Ознайомлювальнийї перші контакти слов'ямських племен Украіни—Русі з мусульманами, "вибір віри", вирішений князем Володимиром Святославичем не на користь ісламу (VІІ — XIII ст.).

  2. Військово-колонізаційний: захоплення Криму татаро-монголами і подальше впровадження і сламу в Криму (XІІ - XVІІ ст.),

  3. Етнічне самовизначення: етап входження України та Криму до складу Росії, коли релігія стала засобом збереження етнічної приналеж­ ності, період формування кримсько-татарської нації (XVIII — 90 ті рр.ХХ ст.).

  4. Сучасний, характеризується наверненням в іслам етнічних ук­раїнців і росіян, яким іслам імпонує світоглядно (к.XX ст.).

Населення давньої Русі було ознайомлено з ісламом завдяки мирним і немирним відносинам а народами Сходу. У загальновідомому виборі віри (князем Володимиром Святославичем) розглядався з-поміж інших і варіант мусульманства. Однак культурно Русь тяжіла до Візантії, тому знайомство з ісламом у виборі релігії мало лише демонстраційне значен­ня. Протягом століть послідовників ісламу серед слов'ян не було. В Ук­раїні лише останнім часом деякі етнічні українці почали сповідувати іслам.

Крим, нині невід'ємна частина України, протягом І тис. до н.е. - І тис. н.е. був ареною чисельних міграцій, колонізацій і завоювань. Благодатні родючі грунти, теплий клімат, зручне географічне розташування здавна приваблювали людей до Криму. Там жили кіммерійці, таври, греки, скіфи тощо. Усі вони мали свої релігійні погляди, що було не­обхідною умовою існування окремих етносів.

В І тис, до н.е. до Криму вторглмся готи, які в IV ст. прийняли християнство. В подальшому, в період панування Візантії, християнство в Криму поширювалися та укріплювалося. На Крим здійснювали набіги хозари, проте мусульманського впливу на Крим ще не було.

Вперше іслам в Крим було принесено в 1223 р монголо-татарами, для яких Крим став улусом Золотої Орди. Тоді молодший брат Батия, золото-ординський хан Берке (1209—1266), який прийняв іслам особисто, почав активно впроваджувати його на півострові.В першій половині XIV ст. до ісламу звернулося місцеве населення, але державною релігією Кримського канату іслам ще не був.

Адміністративним центром улусу Золотоі Орди було м.Крим (тепер Старий Крим), засноване наприкінці 40-х рр. XIII ст. а сам півострів одержав назву Крим у XIV ст. Поступово починається ісламізація крим­чан, проте і християнство в Криму не втратило своїх позицій.

Наприкінці XIV ст. емір Тимур розгромив Золоту Орду і майже півстоліття в Криму точилася боротьба феодальних угруповань за владу. Тільки в сер. XV ст. в Криму утворився незалежний Кримський халіфат, столицею якого став Бахчисарай, а ще через 30 років, турки захопили Крим, пі коривши собі місцевий халіфат.

З XIV ст. починається Формування кримських татар як окремого ет­носу зі своєю релігією, якою став іслам сунітського напрямку. Цей ет­нос складався з місцевого населення, строкатого за походженням та тюркських завойовників.

В цей час Украіна мала економічні і політичні стосунки а Кримом, які ускладнювалися агресивними діями з боку Туреччини і самого ханату, проте запорозьке козацтво успішно охороняло південні кордони від татар. Після включення Криму до складу Росії, Кримський ханат було ліквідавано і утворено Таврійську губернію_ Крим почали активно заселяти росіяни та українці, тому там знову посилився вплив християн­ства , а іслам знову існував як другорядна за законами Російськоі імперії релігія.

В роки існування радянської влади іслам, як і інші релігії не мав достатніх можливостей для розвитку. В 1944 р. після визволення Криму від німецьких військ, Сталін звинуватив кримських татар у співробітництві з німцями. Внаслідок цього звинувачення близько 233 тис. кримських татар депортували у Середню Азію. Татари змушені були покинути своі дома, майно, нажите роками, багато з ник не витримали важкого переізду і померли в дорогі. Таким чином іслам припинив своє існування е Україні. Тільки після здобуття незалежності Україною була відновлена істсрична справедливість - до Криму стали повертатися кримські татари.

Нині в Україні мешкає чимала мусульман. Здебільшого вони належать до етносів, для яких ця релігія була традиційною. Насамперед, це представники 26 тюркомовних народів, що проживають в Україні. Найбіль­ше мусульманських громад у місцях розселення кримських татар - у Кри­му, мусульманські громади зареєстровані також у Києві, Львові, Одесі, Херсоні, Полтаві, Донецькі й, Запорозькій, Харківські й областях (всього зареєстровано 190 громад) і підпорядковуються Духовному управлінню му­сульман України ДУМУ) в Києві, або Духовному управлінню мусульман Криму.

В Києві споруджена мечеть, споруджуються мечеті в інших містах України, відновлюється мережа мечетей в Криму. В Києві діє ісламський університет, видається газета "Мінарет".

Мусульманство в Україні проходить непростий шлях відродження, в ньому відбуваються складні етноконфесійні процеси, у кримських татар утворюється умма (громада)- У релігійному житті України іслам починає відігравати дедалі більшу роль і за межами кримсько-татарського етно­су, що пов'язано з активними міграційними процесами в нашій країні, а також з встановленням більш тісних відносин з мусульманськими країнами.

Для більш детального вивчення ісламу в Україні організовуються:

МЕКТЕБИ (врай.-місце, де пишуть) - початкові мусульманські школи, де навчаються арабській писемності, ісламського віровчення і нормам шаріату.

МЕДРЕСЕ - середні та вищі мусульманські навчальні заклади для підготовки служителів культу, вчителів початковий мусульманських шкіл. Програма передбачає вивчення Корану, правил Його читання і тлумачення, також вивчається історія ісламу та арабська мова.

В Києві діє ІСЛАМСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ, який готує вище ісламське ду­ховенство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]